Læsetid: 7 min.

Ungdomsfilmens anden ungdom

Instruktører som Søren Kragh-Jacobsen, Bille August og Nils Malmros gjorde ungdomsfilmen dyb, stor og rørende i 1970'erne og 1980'erne. De sidste årtier har mest budt på klodset målgruppetænkning og kikset moralisering. Men nu er en række unge filmfolk og en ny konsulent muligvis på vej til at give ungdomsfilmen en renæssance og gøre den fortjent til dens danske særstatus
Instruktører som Søren Kragh-Jacobsen, Bille August og Nils Malmros gjorde ungdomsfilmen dyb, stor og rørende i 1970'erne og 1980'erne. De sidste årtier har mest budt på klodset målgruppetænkning og kikset moralisering. Men nu er en række unge filmfolk og en ny konsulent muligvis på vej til at give ungdomsfilmen en renæssance og gøre den fortjent til dens danske særstatus
9. september 2010

Ikke alle er klar over det, men den danske ungdomsfilm har været i problemer. Længe. Filmmagasinet Ekko gik så vidt som til at sætte spørgsmålstegn ved, om der overhovedet var noget liv i den.

Anklagen lyder, at ungdomsfilmen aldrig har rejst sig igen efter sin storhedstid med 1970'erne og 1980'ernes film som Søren Kragh-Jacobsens Vil du se min smukke navle?, Bille Augusts Zappa og Nils Malmros' Kundskabens Træ.

De nu legendariske værker var med til at sikre børne- og ungdomsfilmen en ganske særlig position, og de øremærkede midler udgør nu 25 procent af den samlede danske filmstøtte.

Ifølge kritikerne er de penge alt for længe gået til genregentagelser og kedelige kopier af tidligere tiders ungdomsfilm.

»Vi må ikke stagnere i en tilfredshed med næsten at nå op på siden af fortidens bedrifter. Det nytter ikke noget at skue tilbage og bare lave Malmros-light,« siger manuskriptforfatteren Jacob Katz Hansen, der tilhører en bølge af nye filmfolk, der tager livtag med ungdommen som en følelsesmæssig metafor snarere end en målgruppe.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu