USA i frit fald

En klasse grådige spekulanter har stjålet den amerikanske drøm om at i morgen bliver bedre end i dag, hvis du bare arbejder hårdt nok, skriver Ariana Huffington
Kultur
25. september 2010

Den advarende tone er ikke til at tage fejl af i Ariana Huffingtons nye bog, Third World America: How Our Politicians Are Abandoning the Middle Class and Betraying the American Dream. Hun spår det amerikanske imperiums undergang :

»De findes, de grimme sandheder, som vi foretrækker at leve foruden. Vi kender de enkelte prikker, men vi ønsker ikke at forbinde dem til en linje. Vi ønsker ikke at artikulere den dybeste frygt, vi nærer som folk frygten for, at vi er ved at falde igennem som nation. Ikke desto mindre kan vi i baggrunden fornemme en skærende alarmklokke, der advarer om, at hvis vi ikke ændrer kurs .... kan vi i sandhed ende som et tredjeverdens-land. Et land hvor der blot eksisterer to klasser: de rige og alle andre. Tænk Mexico eller Brasilien hvor de velhavende lever bag hegn bevogtet af mænd, der svinger de maskingevær, der skal holde kidnapperne væk.«

Så galt går, hvis ikke politikerne tager sig sammen, og hvis ikke den gruppe, Huffington kalder 'den korporative elite' indser, at ansvarsløs grådighed har gjort den amerikanske drøm til et mareridt.

Guderne skal vide, at der er grund til bekymring. Bevæger man sig uden for storbybobler i USA, er det chokerende, hvor fattige, nedslidte og slumagtige områder, Amerika lægger geografi til. Forladte strip malls og tomme huse står som spøgelsesmonumenter over tvangsauktioner og mistede job og mistede muligheder. Huffingtons hovedbudskab er, at faren for at ende som et udviklingsland står i direkte modsætning til den fortsat udbredte overbevisning om, at Amerika er verdens bedste land - lige som det er verdens mest magtfulde, mest generøse og mest ædle naturligvis - og fortsat verdens eneste militære supermagt.

Men hvordan og hvor mere præcist er det, at USA er på vej mod den lidet misundelsesværdige status som en del af Den Tredje Verden ? Er det ikke sådan, spørger hun retorisk, at »vi fortsat har både en kylling i hver gryde og en fladskærm på hver væg?«

Svaret er nej. Side efter side demonstrerer Huffington de røde tal i nationens husholdningsbudget: Først og fremmest er den industrielle base svindende; og med den erosion forsvinder de millioner af job, der i over hundrede år har udgjort rygraden i den amerikanske vækst og velstand.

Uddannelsessystem i forfald

Det traditionelt beundrede uddannelsessystem er også brudt sammen. Reelt forlader flere og flere amerikanske unge deres grunduddannelser uden at besidde de basale kompetencer, de skal bygge på i deres videre liv. De kendte eliteuddannelser ved universiteter som Princeton, Harvard, Browns, Columbia og Yale fungerer godt nok fortsat som en berømmet global avantgarde, men nedenunder breder forfaldet sig.

Bogen gennemgår tal og eksempler ad legio, der dokumenterer, at fremtidens amerikanske arbejdsstyrke ikke vil kunne erhverve sig den viden og træning, den har brug for i det 21. århundrede. Dertil kan man lægge en infrastruktur under nedbrydning med forældede broer, kloaksystemer, vandforsyningen og levering af elektricitet og andre energiformer, der trænger til modernisering.

Middelklassens nedsmeltning

Huffington citerer Elizabeth Warren - formand for det udvalg under Kongressen, som monitorerer TARP (Troubled Asset Relief Program), der reddede de finansielle institutioner fra at kollapse totalt. Warren er i dette efterår udnævnt til chef i det nye finansielle forbrugerråd, som præsident Obama fik igennem som en del af finansreformen.

Warren opsummerer situationen for den truede amerikanske middelklasse således: »En ud af fem amerikanere er registrerede arbejdsløse, underbeskæftigede eller bare uden arbejde. En ud af ni familier kan ikke betale det månedlige mindstebeløb af på deres kreditkort. Et ud af otte kreditforeningslån er enten ramt af forsinkede betalinger, eller låntageren er gået bankerot. En ud af otte amerikanere er afhængige af food stamps. Over 120.000 familier går fallit hver eneste måned. Alt i alt har den økonomiske krise udslettet billioner dollars af amerikanernes pensioner og opsparinger.«

Næste skridt, klik her

OK - hvad skal man da gøre, spørger den utålmodige læser med rette. Og det har Huffington også en række, noget mere luftige, bud på i bogens sidste, korte del. Ikke overraskende peger hun på nye organisationsformer, hvor eksisterende virksomheder i samarbejde med netbaserede organisationer kan profitere af teknologiens nye muligheder inden for f.eks. grøn omstilling, kommunikation og serviceindustrien. Men først og fremmest vil hun involvere læserne og give magten til forandring til dem.

»Næste skridt, klik her,« skriver hun til allersidst i bogen. Meningen er, at bogen skal crowdsources, et af tidens buzzwords, som betyder, at man spreder et budskab til mængden via nettet og sociale medier. Går man ind på bogens hjemmeside via Huffington Post, kan man således være med til at dele sine ideer og skabe nye netværk, muligheder og job - og dermed skabe det nye stærke Amerika, som Ariana Huffington drømmer om vil opstå ud af ruinerne af det nuværende kriseramte - og måske døende - imperium.

Læst udefra

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her