Baggrund
Læsetid: 3 min.

Verdens bedste radio er forbillede for ny dansk kanal

En ny dansk statsstøttet radiokanal skal fra 2011 levere 'news-talk radio' til danskerne. Medarbejderne skal være intelligente og passionerede, siger kulturministeren. Information portrætterer stationens forbillede: den amerikanske National Public Radio, NPR
Radioværten Carl Kasell er en af de medarbejdere, der i årevis har orienteret de amerikanske lyttere om de seneste begivenheder i NPR's 'Morning Edition'.

Radioværten Carl Kasell er en af de medarbejdere, der i årevis har orienteret de amerikanske lyttere om de seneste begivenheder i NPR's 'Morning Edition'.

Chip Somodevilla

Kultur
18. september 2010

»You are listening to Morning Edition on WAMU 88.5, your NPR station in the nation's capital.«

Hver morgen fra 06.30 til 12 lytter jeg med udelt begejstring til NPR - en radiostation, jeg ikke tøver med at kalde verdens bedste efter i årevis at have lyttet til først danske P1, dernæst britiske Channel Four og Channel Five samt diverse franske kanaler.

Hver morgen kan jeg sammen med 735.000 andre faste lyttere i Washington-området således glæde mig over medarbejdere, der i dén grad lader til at vide, hvad de taler om. Medarbejdere, der med entusiasme oplyser mig om morgenens vigtigste nyheder naturligvis - både fra USA og fra resten af verden. Men som også udvælger emner, montager og features. som jeg end ikke anede, jeg gerne ville høre om. Fra en tur ud ad The Grand Trunk Road, der engang forbandt Mughal-imperiet fra Afghanistan og Pakistan til Østindien, til et portræt af kvinden, der inspirerede John Cleese til Fawlty Towers; fra boganmeldelser og debat om nye film til dybdegående portrætter af den voksende Tea Party-bevægelse.

Ofte, men ikke altid aktualitetsbåret, og lige så ofte overraskende og friskt. Naturligvis inden for politik og økonomi, men også med blik for kulturer, civilsamfund og nye tendenser inden for teknologi, leveformer og familieliv.

Konversationen

Frem til klokken 10 er det nyhederne, der styrer festen. Og hver morgen fra 10-12 bliver jeg og de 1,7 millioner andre lyttere klogere af at lytte til The Diane Rehm Show. En institution i amerikansk politik. Den 74-årige Rehm har styret programmet i 32 år, og på trods af sin slæbende diktion, der skyldes en medfødt talefejl, formår hun altid at have de bedste eksperter, de bedste politikere, de skarpeste hjerner og debattører som gæster. Ingen siger nej til hende, og som hun siger:

»En af vore gæster er altid Dem«.

I den første halvdel af programmet debatterer gæsterne i studiet, i den anden er det lytternes tur - via e-mail, telefonopkald, Twitter og Facebook.

I det hele taget er konversation og nysgerrighed efter lytternes input karakteristisk for kanalen. NPR er fuldt integreret på nettet og er førende i USA, når det gælder udviklingen på net og mobile platforme. Man kan som lytter både interagere med kanalen og naturligvis høre eller genhøre både dele af og hele udsendelser på hjemmesiden, der er organiseret i temaer så brugervenlige, smarte og nemme at navigere rundt i, at DR og BBC for den sags skyld godt kan gå hjem og lægge sig.

Tungt på den lette måde

Og nu ser det så ud til - hvis ellers medarbejderne kan løfte opgaven - at danskerne vil få mulighed for at få del i festlighederne. Det nedsatte radioudvalg, der i sidste måned afleverede sit oplæg til kulturministeren og partierne bag medieforliget, har peget på netop NPR som forbillede for den nye radiokanal, som efter planen vil begynde sine udsendelser i november 2011.

Som kulturminister Per Stig Møller har sagt til journalisten.dk:

»Vi har lagt vægt på at give danskerne en stærk og anderledes radiokanal. Vi har valgt en kanalprofil, der udfordrer det eksisterende radioudbud med nyskabende programmer inden for kultur, samfundsstof, nyheder og debat, satire og musik og dermed vil levere kerne-public service af høj kvalitet. Vi sætter barren højt for den nye public service-kanal med rum til kompetent formidling og dyb indsigt.«

Per Stig Møller understreger, at »indsigt« er nøgleordet:

»Jeg vil ikke blande mig i kanalen, men overordnet sige, at jeg forventer mig medarbejdere, der har en dybere viden og en indsigt og en kærlighed til deres stofområde, men som kan formidle det på en lettere måde med færre kasser, end vi ser det i dag.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Per Erik Rønne

Lad os se om taleprogrammerne så ikke hele tiden bliver afbrudt, ikke af Schubert-lieder med af tidens popmusik.