Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ny hjemmeside skal kickstarte kunstdebatten

Ny hjemmeside vil sparke liv i debatten om dansk samtidskunst hinsides konfliktskyhed, konsensussøgen og kedsommelighed
Kultur
2. oktober 2010

»Kunstkritikken er ualmindelig forudsigelig, skræmmende komfortabel og decideret kedelig«. Sådan lyder et indlæg på den nylancerede hjemmeside for debat om dansk samtidskunst www.kunstdebatten.dk. Det er Torben Sangild og Bjørn Poulsen, der står bag sitet, og tanken er, at hjemmesiden skal kickstarte den danske kunstdebat. Hvis der da overhovedet er noget at kickstarte. For ifølge Torben Sangild, der også er lektor ved Københavns Universitet og kunstanmelder ved Politiken, har problemet med kunstdebatten været, at der nærmest ikke har været nogen.

»Baggrunden for oprettelsen af hjemmesiden er, at man i kunstcirkler i mange år, har sukket efter en ordentlig debat. Et forum for en reflekterende debat, som går på tværs af kunstnere, kritikere, akademikere, kuratorer, kunstsamlere, museumsfolk osv. Sådan et forum har der ikke været før,«, fortæller Torben Sangild, der kun har fået positive tilbagemeldinger, når han har fortalt fagfolk om projektet. Kunstdebatten.dk skal være interaktiv og fungere som en blog, der giver mulighed for kommentarer, debatter osv. Nogle få gennemtænkte regler skal sikre, at der kommer en debat, og at debatten varer ved.

»Det vi ikke vil lave, er endnu en blog. Derfor har vi oprettet et panel og sat nogle deadlines for debatindlæggene, ligesom debattørerne har forpligtet sig på at kommentere hinandens indlæg. Det er konceptet. Vi vil gerne have, at det ikke bliver en lukket debat.«

Konfliktskyhed

Sangild vedkender sig, at debatten på den anden side ikke er for alle og enhver.

»Sagen er, at vi gerne vil ud til en større offentlighed, men det er stadig en kunstoffentlighed. Vi får ikke en million læsere«.

Ambitionen med den nystartede hjemmeside er ikke desto mindre at nå ud over de snævre cirkler og den konsensussøgen og konfliktskyhed, som ifølge Sangild gennem længere tid har præget store dele af kunstmiljøet.

»Der har været en konfliktskyhed i miljøet for at at træde frem og sige sin mening med risiko for, at der er nogle der er uenige. Mange færdes i små cirkler med nogle, der i forvejen er enige med dem. Det er i sidste ende et demokratisk problem. Der har også været en konsensussøgen især hos mange kunstnere, som er bange for at træde nogle over tæerne, men som over en øl kan sige noget andet.«

Sangild håber, at kunstdebatten.dk vil vise, at man kan have en konstruktiv debat på tværs af holdninger. Hensigten er således ikke at »sensationsmageri«, siger Sangild.

Det har netop har været kendetegnende for de danske medier, påpeger Sangild, at de har dedikeret deres dækning af samtidskunsten til »mediesexede debatter«. Debatten på kunstdebatten.dk skal være skarp, men samtidig reflekterende. Det hele skal ikke gå op i hat og konflikter, siger han.

www.kunstdebatten.dk Redaktører: Torben Sangild og Bjørn Poulsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her