Læsetid: 7 min.

I Sverige taler man om bøger på tv

Trods beskedne seertal holder svensk tv stædigt fast i et ambitiøst litteraturprogram i bedste sendetid. I Danmark må litteraturinteresserede nøjes med en billig variant på nichekanalen DRK sidst på aftenen. Kritikere kalder det mangel på mod og vilje. Men nu gør DR klar til et selvopgør: Litteraturen skal tilbage på skærmen
3-2-1. Svensk tv har taget kampen op mod populære shows som X Factor. Og med vært Daniel Sjölin i front bliver der vist litteratur-tv i den bedste sendetid - på trods af det lave seertal.

3-2-1. Svensk tv har taget kampen op mod populære shows som X Factor. Og med vært Daniel Sjölin i front bliver der vist litteratur-tv i den bedste sendetid - på trods af det lave seertal.

22. oktober 2010

A little less conversation, a little more action. Intromusikken til SVT2's bogprogram Babel strømmer ud af højttalerne i TV-huset i Stockholm. Det er torsdag aften, klokken er 20, og et indbudt livepublikum sidder klar på stolerækkerne for at blive en del af den kommende times litterære underholdning. Teksten til Elvis Presleys kendte ørehænger er rammende for Babels forsøg på at forny en udskældt genre. Mindre snak og mere action. Programmet er ganske vist stadig båret af samtale, men den alvorsfulde omgang med litteraturen, som tidligere prægede bogprogrammer på tv, er væk. Væk er også den bøse og seriøse studievært, der plejede at brumme om bøgerne med bedemandsmine i et skrabet studie sidst på aftenen. Babel er anderledes. Der sendes primetime på landsdækkende tv med journalistiske indslag og indbudte gæster i et studie designet af en af Sveriges bedste scenografer. Og så er der værten, Daniel Sjölin, en 33-årig fyr med modehår og stramme bukser, som ved sin blotte tilstedeværelse symboliserer programmets fornyende kraft.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Sarpsborg

Godt gået at forsvare et tilsyneladende smalt program med et dannelsesargument!

Dejligt at der er nogen der er sit ansvar bevidst. Det gælder i store træk for både SVT, DR og NRK.

Til listen over litteraturprogrammer bør føjes Bokprogrammet fra NRK. Det vender sig også ud i verden, f.eks har det timelange interviews med udenlandske forfatter. Og vi kan endda se de gamle udsendelser på nettet, ligesom Babel. Herligt når nu DR er så sløvt og indskrænket