Baggrund
Læsetid: 3 min.

Afrikanske unoder

Stemplinger med strakt ben er noget værre noget. Det er racisme også
Usmageligt. Det klæder ikke en sportskommentator som Carsten Werge, når han i weekenden om Rilwan Hassan (t.v.) fra FC Midtjylland siger: 'Og alle de der nigerianere, de er 1,72/1,73 (...) har de samme mor?'.

Usmageligt. Det klæder ikke en sportskommentator som Carsten Werge, når han i weekenden om Rilwan Hassan (t.v.) fra FC Midtjylland siger: 'Og alle de der nigerianere, de er 1,72/1,73 (...) har de samme mor?'.

Jeppe Bøje Nielsen

Kultur
11. november 2010

Nogle husker måske en sommerudgave af TV 2's Go'morgen Danmark for lidt over tre år siden, da Line Baun Danielsen (LBD) kom til at kalde en sort mand for abe.

Det skete under en gennemgang af sommerbilleder fra forskellige hjørner af verden. Stilen var kulturklichéfyldt som postkort har det med at være. Der var et fra det travle Japan af en offentlig svømmepøl fuldstændig overrendt af mennesker (LBD: »Det ligner et fluepapir«), der var et fra Mexico af en nøgen mand liggende på stranden med en stor sombrero over hovedet og en lille sombrero dækkende for de nedre regioner (LBD: »Hahahahaha«), og så var der så postkortet fra Caribien af en mand henslængt med det ene ben ud over rælingen i en lille jolle med en telefonboks om bord, røret i hånden, i færd med en samtale. Mandens hudfarve var mørk.

»Er det en abe?« spurgte Line Baun Danielsen, der straks fulgte op med et fortrydelsens »Nej!«, inden medvært Ole Stephensen med faderlig fordømmelse i stemmen spurgte, »Hvad siger du?«, hvortil en tydeligt befippet Line Baun Danielsen skamfuldt erklærede, at »Det sagde jeg simpelt hen ikke«, inden hun kastede sig ud i et lettere mislykket forsøg på at gøre skaden god igen ved først at henvise til sit dårlige syn og så slå fast, at manden på billedet da selvfølgelig var »et rigtigt menneske«.

Det var alt sammen ikke så heldigt. Til gengæld var det fyldt med oprigtig anger og undskyldning både under og efter miseren, der ikke undslap tabloidpressens opmærksomhed.

Plat humor

Anderledes forholder det sig med fodboldkommentatorer. Tag nu weekendens superligakamp mellem Brøndby IF og FC Midtjylland, transmitteret via 3+ og kommenteret af de fodboldkyndige herrer, journalist Carsten Werge og tidligere landsholdsspiller Niels-Christian Holmstrøm.

Vi kommer ind i kampens 74. minut, da FC Midtjylland skifter Danny Olsen ud til fordel for Rilwan Hassan.

»Endnu en nigerianer ind for midtjyderne,« bemærker Werge om udskiftningen, der bringer antallet af midtjyske nigerianere op på fire.

»Og alle de der nigerianere, de er 1,72/1,73,« fortæller Werge om kvartettens tilsyneladende usædvanligt ensartede fysik, der får ham til at kaste et spørgsmål op i luften.

»Jeg ved ikke, om de har den samme mor?«

Niels-Christian Holmstrøm svarer med sindsro og en smule humor:

»Nææh, det er ikke godt at vide. Det må du vide noget om, Carsten Werge, hvis det drejer sig om højde,« siger han med hentydning til Werges beskedne størrelse.

Stilhed.

Få minutter senere kommer først FC Midtjyllands Izunna Uzochukwu og siden Adigun Salami for sent med tacklinger på henholdsvis Brøndbys Anders Randrup og Mike Jensen. Holmstrøm konkluderer:

»Det er jo en af de der små unoder, der ligger lidt i den afrikanske fodbold, og det gælder ret beset hele kontinentet. Man har lidt en tendens til at springe på modstanderen og ofte med strakt ben, altså det vi kalder stemplinger. Jeg ved ikke, om stemplingsbegrebet findes, hæhæ ... fordi man ser mange spillere have de unoder i sig. De er meget svære at udrydde på dem, faktisk.«

Werge lader umiddelbart ikke til at ville forfølge den tråd. Han ser fodbold:

»Offside mod Borring.«

Sekundet efter følger han alligevel op:

»Det må ligge meget i generne, fordi det er jo ikke fordi, de ikke har været i Danmark i lang tid, mange af de her,« siger Werge om den tilsyneladende uregerlige, utæmmelige flok vildmænd.

»Men lad lige den ligge,« siger han.

Holmstrøm lader den ikke ligge:

»Nej, men det er noget, der ligger i ungdomsklubben allerede. Man spiller mange steder på nogle forfærdelige underlag og i townships, og hvor nu man kan finde en eller anden kugle at spille med, og der er man altså ikke så fintfølende, der bliver altså trådt igennem, ikk', og det er noget, vi i europæisk fodbold ikke er så glade for, at der stemples, fordi det er umanerligt farligt.«

Werge bakker op:

»Det er selvfølgelig noget af det, der i den grad går under betegnelsen 'farligt spil', ja.«

Indskiftede Rilwan Hassan finter sig lynsnart forbi både Anders Randrup og Jan Kristiansen, inden han piler af sted mod baglinjen. Holmstrøm er imponeret over de vertikalt udfordrede nigerianere, her altså repræsenteret ved den blot 172 centimeter høje Rilwan Hassan.

»De kan altså spille bold, de små der,« siger han.

Og man ønskede, gang på gang, at høre Ole Stephensens myndige reprimande:

»Hvad siger du?«

Brøndby IF og FC Midtjylland, søndag den 7. november kl. 18:00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her