Læsetid: 3 min.

Auktion over en livslang passion

Som brandsårsekspert lappede han mennesker sammen – som bogbinder i sin fritid var det bøgerne, der fik ny indpakning. Søndag er afdøde dr.med. og bibliofil Mogens Thomsens betydelige bogsamling under hammeren i København
På eftersynet var der stor interesse for de 63 værker fra Mogens Thomsens bogsamling, der kommer under hammeren på netauktionen, der kører indtil søndag.

På eftersynet var der stor interesse for de 63 værker fra Mogens Thomsens bogsamling, der kommer under hammeren på netauktionen, der kører indtil søndag.

Karolina Zapolska

27. november 2010

Det er en samling kostbare rariteter, der kan bydes på indtil søndag eftermiddag på Bruun Rasmussens net- auktion over den afdøde bogelsker Mogens Thomsens (1928-2010) eksklusive bogsamling.

I sit professionelle virke var han dr.med. og brand- sårsekspert på Hvidovre Hospital, hvor han blandt andet stod bag nogle af de vigtigste behandlingsmetoder til svære brandsårsskader. I sin fritid var det derimod bøgerne, han klædte på med nyt skind.

»Mogens Thomsen var en amatørbogbinder af guds nåde, og han besad en helt utrolig fingerfærdighed, der også viste sig i hans interesse for at bygge skibsmodeller og dukketeatre,« siger Christian Sørensen, formand for Dansk Bibliofilklub, hvor Mogens Thomsen også selv var et mangeårigt og prominent medlem frem til sin død.

Hans samling, hvoraf 63 værker i morgen udbydes, er bragt sammen gennem en menneskealder og indkøbt i både antikvariater og på auktioner. Blandt juvelerne finder man bogværket Chronicle of Eusebius, som Mogens Thomsen selv anså for en af sine mest interessante bøger. Værket, som har karakter af en slags kalender, er trykt i Venedig i 1483 og udmærker sig blandt andet ved at indeholde den tidligste reference til Gutenberg i et trykt værk.

»Der er tale om en meget fin og eksklusiv samling,« siger Bruun Rasmussens bogekspert Lærke Bøgh.

»Mogens Thomsen var meget interesseret i bogtryk fra 1400-1600-tallet, og hans samling rummer både mange smukke, gamle bind og inkunabler,« siger hun.

En inkunabel betegner en europæisk tryksag fra før år 1501.

Ifølge Informations oplysninger har de første udenlandske samlere allerede meldt deres ankomst til auktionen søndag, hvor det samlede hammerslag er vurderet til godt en halv million kroner i udbud.

I sin levetid var det imidlertid ikke samlingens økonomiske værd, der interesserede Mogens Thomsen. Han var en bogelsker, en bibliofil.

En klub for de sjældne

Ligesom hans bibliotek var eksklusivt og fyldt med rariteter, var Mogens Thomsen også selv del af en forsamling sjældenheder. Dansk Bibliofilklub, som han var et fremtrædende medlem af, blev startet under krigen den 16. juni 1942, fordi man savnede et forum, hvor bogvenner kunne mødes og snakke om deres interesse for bøger. Blandt stifterne var både bogsamlere og antikvarboghandlere. I mange år var medlemsskaren begrænset til 49 medlemmer, og man skulle anbefales af mindst to medlemmer for at blive optaget til en ledig plads. Samme regler gælder i dag, hvor medlemstallet dog er hævet til 70. Ifølge klubformand Christian Sørensen skyldes de strenge optagelseskrav imidlertid ikke elitær logetænkning.

»Det er tværtimod for at sikre et åbent forum uden andre interesser end det, bogvenner og bibliofile har med hinanden. Af samme grund kalder vi det en klub og ikke et selskab,« siger han.

Klubmedlemmerne mødes cirka en gang om måneden i Lærerstandens Brandforsikrings gamle lokaler i Kompagnistræde, hvor de ofte har besøg af udefrakommende foredragsholdere. Desuden besøger de trykkerier, forlag og biblioteker rundt om i landet, ligesom de hvert år arrangerer en udlandstur, som denne sommer går til Vatikanstatens bibliotek.

»Og så har vi startet en publikationsserie, som vi kalder Vores yndlingsbøger, hvor 10 medlemmer hvert år fortæller om en eller flere af deres kæreste bøger fra bogsamlingen,« siger Christian Sørensen.

I øjeblikket er der tre ledige pladser i bibliofilklubben. Blot fem ud af klubbens 67 aktive medlemmer er kvinder.

»Men det er bare fordi, det hovedsageligt er mænd, der samler på bøger. Jeg ved ikke hvorfor, men mænd er jo generelt nogle værre samle- hoveder,« siger Christian Sørensen, hvis egen bogsamling rummer et sted mellem 10.000 og 15.000 værker. Selv er han ikke i tvivl om, hvorfor han samler.

»Det skyldes to ting: For det første er bøger en fantastisk smuk måde at opleve verden på, og så kan du endda gøre det hjemme hos dig selv. For det andet kan en bog i sig selv være smuk med sin typografi og sin indbinding. Og de smukkeste er selvfølgelig dem, hvor indbindingen understøtter indholdet.«

Der kan bydes på auktionen på Mogens Thomsens bogsamling indtil søndag eftermiddag.

www.bruun-rasmussen.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer