Nyhed
Læsetid: 2 min.

Dahl revser Brøgger

Debatten om Suzanne Brøggers nyeste bog har udviklet sig til regulær mudderkastning og ren vendettalogik. Senest har sociologen Henrik Dahl med en ætsende novelle som våben indledt et gengældelsesangreb
Kultur
2. november 2010

»Forfatterinden Suzanne Brøgger er ikke alene en ondskabsfuld sladderkælling, der blander gift og strør om sig med sladder og grimme antydninger om venner og fjender i sin ny bog, Jeg har set den gamle verden forsvinde - hvor er mine øreringe? Hun er også grisk.« Sådan skriver journalist Annelise Pedersen i Ekstra Bladet i forbindelse med Brøggers salg af sine kærestebreve til Det Kgl. Bibliotek.

Brøggers bog er med dens indiskrete ondskabsfuldheder rettet mod kendte kulturpersonligheder i det fiktive Mogadonien (læs: Danmark). Ikke alle finder det lige sjovt. Især ikke dem, der umiskendeligt bliver udleveret i bogen.

Først var det bl.a. Bettina Heltberg og Morten Messerschmidt, der tog til genmæle. Nu er det - foruden Annelise Pedersen - Suzanne Bjerrehuus og sociologen Henrik Dahl, der melder sig på banen med (person)angreb på Brøgger.

Med ordene »Injurier? Nej, fiktion! Sådan slipper forfatteren Suzanne Brøgger åbenbart let fra at sammenligne mig med Goebbels«, indleder Henrik Dahl et indlæg på kommunikationsforum.dk. Men Dahl giver Brøgger tilbage af samme skuffe. Han har skrevet en bidende novelle om, ja, Brøgger, skåret over præcis den samme læst som hendes bog.

I novellen med titlen Hvem er smukkest i landet her? fører fortælleren, som nok skal forveksles med Henrik Dahl, en fiktiv dialog med MM: »Du kan vel din Disney? Det skulle jeg mene, svarede han. Så ved du også, at smukke kvinder, der bliver indhentet af alderdommen, kan finde på hvad som helst.« Der står også, at Brøgger »skaffer sine informationer om fremmede lande fra Politikens Turen går til-serie«. Ligesom der bliver spurgt til, hvordan anmeldere kan »forveksle hundelort og marcipankonfekt«.

Jura og fiktion

Det er ikke for børn. Heller ikke i Ekstra Bladet. Her har man interviewet Suzanne Bjerrehuus, som godt nok ikke har læst bogen. Hun kalder Brøgger for »dobbeltmoralsk« og »afstumpet«. Bjerrehuus har tidligere skrevet bogen Livet i mine mænd, som bl.a. beskriver Brøggers »ondskabsfuldhed«.

Det mere alvorlige og principielle i debatten drejer sig dog om forholdet mellem jura og fiktion. Kan en forfatter skrive hvad som helst i en roman - eksempelvis udleverende beskrivelser, der kan opfattes injuriende - uden at blive stillet juridisk til ansvar, fordi det er fiktion? Kan Suzanne Brøgger? Hun har selv forsvaret sig med, at hun som skønlitterær forfatter ikke er ansvarlig for »hvad bogens personer tænker eller siger. Og jeg må til enhver tid tage afstand fra den demente frues rablen«.

Den køber Dahl ikke. Brøgger er ifølge Dahls novelle »en kujon, fordi hun bruger begrebet 'fiktion' som undskyldning for ikke at stå til ansvar«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvem er Suzanne Brøgger?

Søren Kristensen

Susanne Brøgger er en ægte krukke. Og det er, som bekendt, lidt finere at være ægte.