Nyhed
Læsetid: 1 min.

Farce i Nyhavn

Det modsatte af et juleeventyr udspiller sig omkring et galleri i Nyhavn. Kunstnere vil anlægge sag mod galleristen, der rejste over alle bjerge
Kultur
23. november 2010

Galleri Nyhavn 18 i København nåede lige akkurat at annoncere med julegodter til alle i december måned, før dets hjemmeside blev lukket, fordi der ikke var betalt for den. Julestemning er heller ikke, hvad seks kunstnere føler sig hensat i, eftersom de føler sig grundigt snydt af galleriejeren.

Det begyndte ellers så smukt med, at den kendte Muhammed-tegner Kurt Westergaard ville donere indtægten fra 1.000 tryk til et haitiansk børnehjem. De skulle sælges for 1.000 kr. stykket. En tegning, der for nylig blev bortauktioneret til fordel for hjælpearbejdet, skulle også udstilles såvel som seks værker inspireret af H.C. Andersens univers. Galleriejer Knud Helge Hansen var ifølge Politiken begejstret, og seks andre kunstnere blev inviteret til også at udstille.

Håndfaste kreditorer

Så var fanden ellers løs. Kunstnerne kunne hverken få deres penge eller de af deres værker, der ikke var solgt, tilbage. De siger, at galleristen skylder dem flere hundrede tusinde kroner. Alene Kurt Westergaard har 170.000 kroner til gode, siger hans egen gallerist, Erik Guldager, som er mellemmand.

Et par af kunstnerne, Stine Ring Hansen og Søren Parmo, greb ifølge Danmarks Radio sagen håndfast an. De mødte op i Nyhavn, men galleristen låste sig inde.

Hvad der videre skete fortaber sig lidt i krigens tåge, men på et tidspunkt fik Stine Ring foden indenfor og begyndte at hente sine skulpturer ud en efter en. Søren Parmo henvendte sig til en advokat, og Erik Guldager opnåede adgang til galleriet under foregivende af, at han gerne ville være partner. Da Stine Ring ville hente sin største skulptur, var galleristen rejst til Brasilien.

Kunstnerne har meldt galleristen til politiet for kunsttyveri. Knud Helge Hansen har til gengæld anmeldt Parmo og Guldager for vold og trusler. Politiet har stadig ifølge DR afvist anmeldelserne, fordi der er tale om påstand mod påstand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her