Læsetid: 2 min.

På markedspladsen

Bogsalget stiger, kvaliteten falder. Eller gør den nu det?
Bogsalget stiger, kvaliteten falder. Eller gør den nu det?
Kultur
18. november 2010

Sikke et bogmarked vi har fået. I sandhed et marked. Jeg kan ikke huske et efterår med så mange nye krimier som i år. Stort set alle lige fra Københavns tidligere politidirektør til et helt almindeligt søskendepar vil skrive krimier. Ligeledes kan jeg heller ikke komme i tanke om et efterår med så mange journalistiske portrætbøger om kendte og andre døgnfluer: Sidney Lee, Medina, Bjarne Riis, Mikkel Kessler, Kenneth Plummer, Remee, Lars Lilholt, Kristian Poulsen, Lene Siel, Erik Damsgaard, Waage Sandø, Per Pallesen og Daimi for nu blot at nævne nogle af de nyeste fra den front.
Der råbes højt om opmærksomheden derude. Senest på weekendens bogmesse i København, som på godt og ondt er blevet årets vigtigste markedsplads for bøger af den mere højtråbende slags, og hvor det efterhånden er blevet svært at finde plads til følsomme poeter og seriøse samtaler om litteratur. De er trængt andre steder hen og ud i andre af byens sprækker.

Kompromisløse små forlag

Hvad bliver der så af den gode litteratur, af den gode skønlitteratur, i en højtråbende tid?

De kæmper en brav kamp ude på forlagene. I spidsen for alle forsøger Gyldendal også at gøre sig gældende på det marked, men holder samtidig stadig fanen højt og misforvalter ikke den helt enestående magtposition, de har på det danske bogmarked. De udfylder stadig nærmest en public service-funktion i litteraturens verden. Men jeg tænker også på en række af de helt små forlag, der kompromisløst og uden skelen til ussel mammon fortsætter med at udgive den litteratur, som de synes fortjener det. Tiderne Skifter og Batzer & co. har været der i adskillige år. Vandkunsten er ikke nyt som forlag, men deres skønlitterære profil er derimod relativ ny. De udgiver en imponerende perlerække af bøger i lækre udgaver. Flere titler af Joseph Roth, Ingeborg Bachmann, Dylan Thomas, Martin Walser med flere.Markedslitteraturen findes med andre ord side om side med den fine litteratur. Nogle vil sige, at vi har fået det bogmarked, vi selv bad om, da vi satte priser på bøger fri, men spørgsmålet er, om det står så skidt til? Der er dog ingen tvivl om, at det er en fin balance, som hurtigt kan gå i stykker. Prognosen for årets bogsalg tyder på en stigning på 14 procent i forhold til sidste år. Det lyder umiddelbart som en voldsom stigning i et kriseår. Samtidig hviskes der fra forskellig side om, at det står helt galt til med salget af de bøger, som ikke lige bryder igennem og bliver bestsellere. Alle de såkaldte mellemforfattere sælger næsten ikke længere. Med andre ord er det færre og færre bøger, der står for en stadig større andel af det samlede bogsalg. Det er meget ildevarslende for den vigtige balance på det danske bogmarked og for den mangfoldighed, som er os alle til glæde.

pen@information.dk

Serie

Bogstaveligt talt

Seneste artikler

 • Gensyn på Alex

  2. marts 2012
  Selv om man står på Alexanderplatz, forventer man jo ikke at møde Alfred Döblin
 • Vinterdigte

  20. januar 2012
  Man kan bruge digterne til at komme igennem vinteren. For eksempel Thøger Larsen, en af vores store vejrdigtere
 • Endnu et kinderæg til samlingen

  18. november 2011
  Konturerne af en ny generation har aftegnet sig i årets debutbøger, den er måske feministisk — og var slet ikke synlig til sidste weekends Bogforum
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her