Nyhed
Læsetid: 2 min.

Politikere: Send satire eller send pengene retur

Tv-selskabet SBS tør ikke vise satireserie om terrorcelle. Politikere kræver støttekroner tilbage og advarer mod selvcensur
Tv-selskabet SBS har pillet 'Cellen' med bl.a. Nicolas Bro, Omar Marzouk, Simon Jul og Gordon Kennedy af programmet - til stor undren for politikerne.

Tv-selskabet SBS har pillet 'Cellen' med bl.a. Nicolas Bro, Omar Marzouk, Simon Jul og Gordon Kennedy af programmet - til stor undren for politikerne.

Andreas Hagemann Bro

Kultur
25. november 2010

Et bredt flertal på Christiansborg giver selskabet SBS TV et ultimatum: Send den kontroversielle satireserie Cellen eller betal de udbetalte støttepenge tilbage.

»Hvis SBS vælger ikke at sende serien, skal de sende pengene tilbage. De er jo netop givet for at bringe programmer på de private kanaler fra public service-puljen. De får tiden frem til sommeren 2011, og har de ikke bragt den, ja så skal pengene retur,« lyder det fra kulturminister Per Stig Møller (K).

SBS TV har således fået 4,5 millioner kroner fra Public Service Puljen, som er en særlig støtteordning for ambitiøst og nyskabende kvalitets-tv.

Den i alt ni millioner kroner dyre tv-serie, der var færdig allerede for to år siden, skulle da også have været SBS' store satiresatsning.

Men først ændrede SBS TV navnet på serien, der handler om en flok uduelige terrorister, fra Terrorcellen til Cellen. Derefter blev den flyttet fra Kanal 5 til den mindre sete 6'eren. Og nu er serien rykket på ubestemt tid.

Årsag: SBS TV frygter angiveligt, at den ikke blot kan fornærme annoncørerne, men også de 'rigtige' terrorister. I hvert fald forklarer informationschef på SBS, Jesper Jürgensen, at den aktuelle terrortrussel mod Danmark har spillet en rolle i beslutningen.

En form for selvcensur

Selv om Per Stig Møller af gode grunde ikke har set tv-serien, advarer han mod at afstå fra at bringe den på grund af frygt for konsekvenserne.

»Man må aldrig afstå fra at gøre noget af frygt, for så har man indført en selvcensur af frygt. Så har man ladet sig skræmme, og så har dem, der skræmmer, vundet,« siger kulturministeren.

Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, og Enhedslistens kulturordfører, Per Clausen, forstår heller ikke SBS TV's beslutning.

»Tv-selskabet må fra starten have vidst, at den var kontroversiel. Når man vælger at gøre grin med terrorister, virker det i hvert fald mærkeligt, at man efterfølgende kan blive overrasket over det. Det virker som en form for selvcensur, og det er selvfølgelig beklageligt,« siger Mogens Jensen.

»Nu må de holde op med deres sniksnak om terrortrusler. Det er jo helt urimeligt. De har fået nogle penge. Så må de sende serien eller betale dem tilbage,« siger Per Clausen.

Direktør for Det Danske Filminstitut, Henrik Bo Nielsen, har set udsnit af Cellen.

»Jeg synes, det er ærgerligt, at de ikke vil vise serien. Det en meget morsom satireserie, og jeg har ikke set noget, der ville give mig anledning til bekymring,« siger Henrik Bo Nielsen.

SBS TV var oprindeligt forpligtet til at vise serien inden for to år efter, at statsstøtten blev bevilget. Den frist blev i første omgang forlænget til den 6. december, og nu har selskabet altså fået dispensation af kulturministeren frem til den 6. juni 2011.

Cellen har Omar Mazouk, Nicolas Bro, Ramadan Huseini og Simon Jul i hovedrollerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I den populære canadiske serie “The Little Mosque on the Prairie af Zarqa Nawaz valgte man at fokusere på daglig-livet blandt muslimer og ikke-muslimer. Første afsnit fra 2007 kan ses på the Guardian: en ny imam, en ung, tidl. advokat fra Toronto, er på vej til den lille fiktive by Mercy på prærien, hvor moskeen har lejet sig ind i kirken.

Inspireret af "Den lille moské på prærien" laver instruktøren Zangro og skuespilleren Hassan Zahi kortfilm i Frankrig, hvor de bruger humor mod klichéer for at fremme sameksistens og få os til at le af os selv og hinanden. Zangro siger: "Vi ler ikke af islam, men af opfattelsen af den". Filmene kan ses på sitet:  “A part ca tout va bien"/"Ellers går det godt her", der støttes af den franske stat. Episoden "Rengøringsholdet" er set af over 1,3 mio: En ung mand prøver at overtale sin kammerat til at hjælpe sig med at rydde op, uden at nogen opdager det. Han er kommet til at gøre noget forkert på grund af sin lillebror. Man kan godt forstå denne sketch uden at kunne fransk.

Besøgstallene på filmene er høje, de værdsættes af mange. 10 % procent er dog oprørte, og initiativtagerne har fået trusselsmails. Det er de kede af, men de citerer Pierre Desproges: "Man kan le af alt, men ikke sammen med alle".

Rettelse:

Linket til "Rengøringsholdet" virker ikke.

Filmene er listet her, og på fransk hedder den "Les Nettoyeurs", nederst t.h. i 2. sidste række:

http://www.apartcatoutvabien.com/