Note
Læsetid: 1 min.

Skæv replikkunst

Christoffer Zieler er sjov, rigtig sjov. Ikke sådan falden på halen og småplat, som vi er vant til det fra så megen dansk humor, der gerne går den hurtigste vej til et grin, der er glemt sekundet efter
Kultur
12. november 2010

Christoffer Zieler er sjov, rigtig sjov. Ikke sådan falden på halen og småplat, som vi er vant til det fra så megen dansk humor, der gerne går den hurtigste vej til et grin, der er glemt sekundet efter. Han er snarere en ætsende sort deadpan-komiker med absurde tilbøjeligheder, der samtidig kan tegne så sprudlende veloplagt, at kærligheden til stregen lyser ud af hver eneste tegning. Og så har han en formidabel evne til at aflytte sprog. Det forvandles til replikkunst, hvor hver eneste figur alene i kraft af sin tale afslører sin karakter. Her er aldrig brug for dåselatter for at understrege den afsluttende pointe.

Christoffer Zieler er satiretegner og tegneserieskaber. Til Universitetsavisen har han i mange år leveret den fremragende tegneserie Maltes spalte, mens hans blog (og i en periode også bl.a. Weekendavisen) nyder godt af de enkeltstående tegninger offentliggjort under titlen Stejl fart. Et udvalg af disse er nu samlet i en smuk lille mandelgave, der - hvis der er nogen retfærdighed til - bør erstatte alle de trætte satirehæfter, der ellers pligttro købes hvert eneste år op til jul. Christoffer Zieler arbejder med at sammenstille det høje og det lave i sine tegninger. Det studentikose eller bureaukratisk opstyltede sprog mod den nøgterne konstatering eller den pointerede bemærkning, der lukker luften ud af det oppustede af et persongalleri, der hyppigt befolkes af nuttede katte og hunde med forbavsende skarpsindige iagttagelser. Han er mindst interessant, når han er mest politisk og gerne repræsenterer et forudsigeligt, blødt venstreorienteret standpunkt, men i de fleste tegninger er han surreelt overraskende og ligner ingen anden. Mere Christoffer Zieler, tak.

Stejl fart. Christoffer Zieler. Aben maler. 128 sider, 160 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her