Læsetid: 4 min.

Tavs terapeut skabte virak i Valby

Op mod 1.500 søgende mennesker lagde i ugens løb vejen forbi Valby Kulturhus for at blive healet af en langhåret kroats tavse tilstedeværelse. Stilhedsterapi, hedder fænomenet, som savner videnskabeligt belæg, men er rigt på begejstrede tilhængere
Det siges, at Braco (udtales Brat-zo og betyder lillebror) 
 med sin stille tilstedeværelse rummer så meget energi, 
 at han kan lindre smerter 
 og helbrede sygdomme

Det siges, at Braco (udtales Brat-zo og betyder lillebror)
med sin stille tilstedeværelse rummer så meget energi,
at han kan lindre smerter
og helbrede sygdomme

Carsten Snejbjerg

Kultur
12. november 2010

»I bliver desværre nødt til at vente lidt endnu. Braco har udbedt sig et ekstra kvarters pause,« annoncerer en brunklædt herre.

Et suk går gennem den summende forsamling af forventningsfulde folk, som på denne almindelige hverdagsaften i Valby er mødt op for at møde en ret så ualmindelig mand. Kroaten Braco er ikke kendt for sine retoriske evner eller skarpe synspunkter, og han er hverken kommet for at give foredrag eller undervise. Han er kommet for at være stille.

Det siges nemlig, at han alene ved sin tavse tilstedeværelse kan hjælpe mennesker til et bedre liv.

»Det, der er så specielt ved ham, er, at han har udviklet en meget dyb indre stilhed i sin egen bevidsthed. Den er så massiv, at den stråler ud fra ham, så andre mennesker mærker det både fysisk og psykisk, når de er i hans nærhed,« forklarer den danske læge Charlotte Bech, der står bag introduktionen af Braco i Danmark.

Selv har hun i mange år arbejdet i det etablerede behandlingssystem, men for fem år siden fik hun nok af at udskrive medicin med negative bivirkninger, og så startede hun i stedet sin egen alternative privatklinik, hvor hun i dag behandler mennesker »ved hjælp af naturlige og holistiske metoder.«

»Jeg har inviteret Braco, fordi jeg mener, han kan bringe håb og hjælp til mennesker, der har brug for det,« forklarer hun.

Sidste år opsøgte flere end 200.000 mennesker den tavse kroat i forskellige byer rundt i Europa, og at dømme efter fremmødet i Valby Kulturhus er det næppe sidste gang, Braco besøger Danmark.

Som et alter i kirken

Selve seancen med Braco koster 50 kroner for fem minutter, og folk lukkes ind i hold på 150 ad gangen.

»Det har ikke nogen betydning, om I står forrest eller bagerst i salen,« forklarer en vagt ved indgangen:

»Det vigtigste er, at I kigger ham lige ind i øjnene.«

På scenen er der stillet et bord med en hvid dug op, flankeret af to piedestaler med røde roser i hvide vaser. Det ligner et alter i et kirkerum.

»Nu skal I bare koble jeres intellekt fra og forsøge at være til stede i rummet som mennesker,« siger Charlotte Bech i en kort introduktion, inden hun forlader scenen, og Braco træder ind ad døren til beroligende toner fra en meditations-cd. Hans hår er langt og tyndt, han bærer blå jeans, hvid skjorte og brune sko, og den visuelle lighed med Jesus er om ikke tilsigtet, så slående.

Målrettet bevæger han sig op på scenen og videre op på bordet med den hvide dug, hvor han stiller sig med let spredte arme og ben. Så stopper musikken, men Braco bliver stående. Som en statue. Efter nogle få minutter er det hele forbi.

»Nå, hvad oplevede I så?,« spørger Charlotte Bech. Mikrofonen går rundt mellem deltagerne, der hver især aflægger vidnesbyrd om deres oplevelser. Én har oplevet en snurrende fornemmelse i det dårlige knæ, en anden synes pludselig, hun kan mærke at håndleddet er blevet bedre. Oplevelserne overgår hinanden i intensitet.

»Det var som at se Jesu lys, da han kom ind og tårerne vældede frem to gange,« fortæller 46-årige Birgitte Bjerring Sonneby. Hun har en helt særlig grund til at være her. Hendes søn lider af absencer, og lægerne mener, han muligvis er epileptiker.

»Man siger, at man selv er et spejl af sine børn, så jeg tænkte, det måske kunne hjælpe ham, hvis jeg kom,« siger hun.

Fra Pia til Lazhara

Også 52-årige Lazhara Gyldenaxen er blevet rørt af kroatens dybe stilhed.

»Jeg ryster, som om jeg har stået udenfor i minus 25 grader, så et eller andet må der være sket med mig,« siger Lazhara Gyldenaxen, der selv arbejder som healer i sin fritid, når hun ikke har travlt med at passe sit arbejde i et forsikringsselskab.

Oprindeligt hed hun Pia Sørensen, men da hun fik tildelt sjælsnavnet Lazhara, blev hun nødt til også at skifte efternavnet ud.

»Og nu skal du bare høre noget spooky: Inden jeg fik mit navn, drømte jeg, at det var præcis det navn, jeg ville få,« fortæller hun.

Uden for Valby Kulturhus står 46-årige Anne-Marie Markvardsen og vender aftenens oplevelser med venner og familie. Selv har hun ikke oplevet nogen forbedringer af gamle skavanker.

»Men jeg så nogle ånder. Særligt til venstre for Braco, men også på hans højre side var der mange,« siger hun og fortæller, at hun selv tidligere har arbejdet med at jage ånder og negative energier ud af gamle beboelser. Hun kalder det »at spooke huse«.

Hvor man intet håber ...

Til højre for hende står Jinnie Røntved Kjærulff på 22. Hun er taget afsted med sin mor, som »tror meget på det alternative,« men selv er Jinnie Røntved ikke alt for overbevist.

»Jeg tror nok mere på, at tro kan flytte bjerge. Jeg har for eksempel mange problemer med min mave, men jeg mærkede ikke, at det blev bedre. Så når folk sidder og siger, at det simrer i deres knæ, så tror jeg mere, det er, fordi de er så fokuserede på, at det skal ske,« siger hun.

»Men det er jo, fordi du først skal være åben for det,« indvender Anne-Marie Markvardsen:

»Hvis du bærer tvivleren i dit sind, så hjælper det ikke.«

Jinnie Røntved nikker i forståelse:

»Jo, jo, selvfølgelig. Hvor man intet håber, man intet vinder.«

Tilbage i salen erkender Charlotte Bech, at der ikke foreligger nogen videnskabelig dokumentation for effekten af Bracos stilhedsterapi.

»Der er ikke nogen garanti for virkningen, og det er selvfølgelig vigtigt at understrege over for alle, der kommer her. Men omvendt er der heller ikke nogen bivirkninger forbundet med det, og så koster det kun 50 kr. Så set i det lys, kan det vel ikke skade at prøve at det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lene Timmermann

Efter en beskrivelsen af Braco kundgør journalisten: "den visuelle lighed med Jesus er om ikke tilsigtet, så slående" .

Vil det sige, at det fotografi af Vorherre, som jeg havde hængende over min seng, da jeg var barn, altså ikke var af den rigtige Jesus? For han havde lange lysebrune krøller og bar kjortel.
Ak! Desillusion, desillusion...

Men så hjælper det på humøret at tænke på, at her er en mulighed for at skaffe sig en ny levevej for evt arbejdsledige (ikke helt nem at undgå at blive i disse tider) - og det er ikke engang nødvendigt med sprogkundskaber :)

Hvis nogen skulle have brug for at få renset deres aura med noget fjernhealing, vil jeg da også meget gerne stille ind, når halvtredseren er indgået på min konto. Mere koster det såmænd ikke!

http://skeptica.dk/artikler/

Det havde klædt artiklen at kommentere, at "vent lige 15 min mere"-tricket er en kliché uden lige.
Det er blevet brugt længe; af folk der kalder sig Jesus og antikrist i samme sætning, af Moon-bevægelsen, tryllekunstnere og andre showbiz-folk...

"Nu skal I bare koble jeres intellekt fra"

Charley Kristensen

Det bekræfter jo bare, at en af de letteste måder at skaffe sig en formue på, er at starte en religion.
Men nu til noget helt andet.
Kunne den nytiltrådte chefredaktør ikke kalde sine journalister sammen og indskærpe overfor dem, at de ikke må anvende ord, de ikke kender betydningen af. Ordet 'virak' i overskriften er der overhovedet ikke dækning for i selve artiklen. Et opslag i Politikens Nudansk Ordbog vil være en stor hjælp. Desværre har (nogle) af Inf'´s journalister generelt store problemer med det danske sprog. Ligge og lægge bliver f.eks. anvendt ganske tilfældigt. Man kan snart ikke have avisen liggende frit fremme på lærerværelset, uden at den bliver oversået med røde streger ;-).