Læsetid: 2 min.

Forfattere om deres redaktører

10. december 2010

Katrine Marie Guldager

- Hvorfor er din novellesamling København tilegnet din redaktør, Isak?

»Nu var han ikke min redaktør på det tidspunkt. Jeg kan huske, at Isak var redaktør på digtsamlingen 'Styrt' - og den blev faktisk til på opfordring af ham. I min første digtsamling var der to prosadigte, og han sagde så, at det virkede som om at jeg var mere fri i prosadigte, så måske skulle jeg prøve at skrive mere i den stil. Det havde en afgørende betydning. Jeg blev ved med at holde kontakten til ham som privat læser. Og efterhånden havde han givet sit besyv med så mange gange, at jeg gerne ville tilegne bogen til ham.«

- Hvordan ville du forholde dig til en redaktør som Gordon Lish?

»Jeg ville omgående gå min vej. Det kedelige og ironiske er at Carvers noveller blev så gode. Det er ærgerligt, for ellers ville man sige, at det er helt utilstedeligt.«

- Hvad kan en god redaktør?

»Det er en stor kunst at være en god redaktør. Hvis du er sporet af en god bog, kan en redaktør hjælpe én. Men de kan ikke få gode ideer for dig. Det kan være svært for en redaktør at være kritisk over for et projekt uden at forfalde til sine egne idiosynkrasier. Det kan en god redaktør. En dårlig redaktør hypper sine egne kartofler.«

Ib Michael

- Din Vanilletrilogi blev efterredigeret. Hvordan forholdt du dig til det?

»Meget positivt; som tiden går, er der ting, man ser i et klarere lys, samt detaljer, man ærgrer sig over. De to første bind i Vanilletrilogien blev til under kaotiske forhold på forlaget med skiftende redaktører. Først på det tredje bind kom Johannes Riis til som redaktør, og han sagde, at han godt kunne have tænkt sig at være ind over især Den Tolvte Rytter.

-Hvad skyldes uoverensstemmelser mellem forfatter og redaktør som oftest?

»Uoverensstemmelser skyldes vel som oftest temperamentsforskelle, smag samt divergerende fornemmelser for stil. Jeg husker selv chokket mht. Carver, da det stod mig klart, at det egentlig ikke var forfatteren, som var minimalisten her, men snarere hans redaktør.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu