Læsetid: 1 min.

Forfattere skal ikke være klimabannere

Hvis Jens Blendstrup have fået buddet om at tale til statslederne om klimaforandringerne, ville han have valgt den lille mands perspektiv
8. december 2010

I weekendens udgave af Information siger kulturminister Per Stig Møller, at han som udenrigsminister i forbindelse med planlægningen af COP15 i København forgæves forsøgte at få en forfatter til at komme og holde en tale for statslederne. Men ifølge Per Stig Møller var der ingen kunstner med vægt, der kunne.

- Blev du bedt om at holde en prolog, Jens Blendstrup?

»Nej.«

- Hvis du var blevet spurgt, hvad ville du så have svaret?

»Jeg har tidligere skrevet et klimadigt på bestilling. Hvis et emne interesserer mig, vil jeg gerne mene noget om det. Jeg kan godt lide at lave noget lejlighedskommentaragtigt. Det er jo også en anledning til at sige noget.«

- Hvad ville du have slået på i din tale?

»Jeg ville have fundet den lille mands perspektiv. Problemet med oversvømmede marker og sådan nogle ting. Jeg ville have gjort det, så de blev tvunget til at le samtidig med, at de godt kunne se det uhyggelige i perspektiverne. Ikke en dundertale om, at verden er ved at gå under. Jeg ville have gjort det med håb og humor eller sarkasme.«

- Synes du, at forfatterne har en moralsk forpligtelse til at forholde sig kunstnerisk til klimakrisen?

»Det mener jeg, at vi som forfattere har, netop fordi vi kan skrive. På det punkt er jeg nok lidt gammeldags. Problemet er selvfølgelig altid, at hvis du kunstnerisk skal forholde dig til en bunden opgave, kan det godt blive noget pis. Men hvis det kommer fra hjertet, og man gør sig umage, kan man godt løse en stillet opgave. Kunstnerisk føler jeg mig faktisk forpligtet, men min vinkel vil altid være den groteske, og det er jo ikke sikkert, at de vil have det. Jeg kan ikke lide ideen om, at forfattere skal være klimabannere.«

- Nu har vi så COP16 i Mexico. Har du et særligt budskab til topmødet?

»Få gjort noget ved det. Det er alvor. Det er nu, tingene skal ændres.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer