Nyhed
Læsetid: 5 min.

En lavmælt legende takker af

Han har briller og seler; han forbereder sig aldrig, men er evigt nysgerrig og aldrig ondskabsfuld. Han har været på tv altid eller i hvert fald siden 1985. Men nu er det slut. CNNs Larry King, verdens mest berømte talkshow-vært, har sagt farvel. Hans exit markerer slutningen på en epoke
Kultur
18. december 2010
Larry King var i torsdags tv-vært for sidste gang i sin 53 år lange karriere.

Larry King var i torsdags tv-vært for sidste gang i sin 53 år lange karriere.

Mathieu Young

WASHINGTON DC Der er ingen, der laver tv på den måde mere. Og måske er det derfor, det nu er slut. Eller måske er det bare, fordi han er 77 år, hvem ved. De faldende seertal pt. omkring en million seere pr. udsendelse kunne også være en del af forklaringen. Et faktum er det i hvert fald, uanset grunden, at verdens mest kendte talkshow-vært, og definitivt den ældste, den mest nysgerrige og en af de mest underholdende, Larry King, vært for CNNs program Larry King Live, stopper sit show. I torsdags var sidste udsendelse, og mandag i den kommende uge siger han farvel til sin stab.

Hermed slutter en formidabel tv-karriere, der har varet 53 år, heraf 25 som vært for Larry King Live. Og der findes stort set ikke den globale berømthed, der ikke har været i stolen over for den bebrillede, seleklædte og morsomme mand. Men hvad er det, der har gjort ham til noget særligt?

Kings varemærke er enkelt. Han har ofte selv udtalt sig om hovedreglen for sine interviews:

»Forsøg at starte alle spørgsmål med hv- og helst med hvorfor,« »vær altid åben, kortfattet og nysgerrig, vær aldrig forudindtaget« og »der er forskel på at være morsom og ondskabsfuld.«

Hermed har King i lang tid adskilt sig radikalt fra f.eks. Oprah Winfrey en anden berømt amerikansk interviewer, hvor samtalen ofte handler mindst lige så meget om Winfrey som om ofret.

Men især adskiller han sig fra den stribe af beundrede journalister på amerikansk tv, der p.t. er en del af den dominerende trend, hvor intervieweren er en del af et aggressivt, sarkastisk eller ideologisk felttog (tænk: MSNBCs Rachel Maddow og Chris Matthews, Comedy Centrals Stephen Colbert og Jon Stewart eller Glenn Beck, Bill OReilly og Sean Hannity på Fox News).

Uden forberedelse

Idealet for et godt Larry King show, har han sagt til magasinet Esquirer, er et, hvor King ankommer til studiet uden at vide noget som helst om, hvem det er han skal tale med. Det er sket i hvert fald én gang, hvor Bob Costas en anden kendt amerikansk tv-journalist, som i 2005 var Kings faste vikar arrangerede et interview med popsangeren Meat Loaf, som King ingen anelse havde om, hvem var.

»Når De skal skrive Dem ind på et hotel,« lagde han ud med, »kalder receptionisten Dem så for Hr. Brød?«

Larry King er også lig med det, englænderne kalder deadpan humor, som man i mangel af bedre på dansk kan sammenligne med halvt poker, halv Molbohistorie, uden at fortælleren fortrækker en mine.

King er sluppet godt fra at sige ting, som en standup- komiker ville være blevet buhet ud og ned fra scenen af øjeblikkeligt.

Som f.eks.: »Store sportsmænd har aldrig tabernavne. Hvis du hedder Frederico Trepalano, så må du bare indse, at du aldrig bliver til noget med en bold ... Michael Jordan er et fedt navn. Nemt at huske. Syv bogstaver og seks bogstaver. Normalt, hvis der er 13 bogstaver i alt, så er det et godt navn. Jeg tror på tal.«

Eller hvad med:

»De tre mest suveræne ord i det engelske sprog er ikke I love you. De er på andenpladsen. Men først er: Leave me alone.« Eller: »Det er altid millionærer, som siger, at penge ikke er alt.«

Otte ægteskaber

Lige så succesrig som King har været på skærmen, lige så miserabel en track recordhar han haft i sit privatliv. Han har været gift otte gange med syv forskellige kvinder. Den seneste har han dog været sammen med i 14 år, og selv om de begge begærede skilsmisse sidste år, har de fundet sammen igen.

»Vi elsker hinanden, vore børn og vores familie. Så er den ikke længere,« erklærede Larry og Shawn Southwick-King sidste år. Parret har to børn på 12 og 14 år.

På spørgsmålet om, hvad det er, der er gået galt hen over årene, svarer han:

»Engang spurgte jeg Stephen Hawking om, hvad han ikke kunne forklare. Han svarede: kvinder. Når verdens klogeste mand ikke kan forstå dem, hvordan kan man så forvente det af mig?«.

På den mere alvorlige front har han i et interview med New York Times sagt, at han simpelthen var gammeldags, at han ikke brød sig om at være sammen med en kvinde, han var forelsket i, uden at gifte sig med hende. Noget kunne tyde på, at han har ret, eftersom han ifølge sin egen biografi, My Re- markable Journeyfra 2008, flere gange har friet inden for den første måned af et nyt bekendtskab.

I bogen kan man læse om Kings barndom han blev født den 19. november 1933 og voksede op i Brooklyn som del af en jødisk-ukrainsk familie. I en ung alder flyttede han til Florida, hvor han skiftede navn fra Zeiger til King, efter en af hans chefer så en reklame for Kings Whole- sale Liquors og mente, at den unge mand ville få en nemmere gang i livet med dette efternavn.

Hans karriere startede i lokaljournalistik i Florida, hvor han i 1950erne og 1960erne arbejdede som journalist på radio. Efter at have arbejdet først med forefaldende arbejde og senere i mange år som studievært og som DJ, brød han igennem nationalt i 1978, hvor han blev kendt som natradiovært og sportsjournalist.

Han skrev sig imidlertid først ind i tvs verdens- historie, da den første Larry King Live gik i æteren i 1985. Hans ikke-konfrontatoriske og åbne stil kombineret med et kæmpe publikum gjorde ham hurtigt populær blandt verdensberømtheder fra sports- og rockstjerner til præsidenter.

Det der Twicker

King har vundet alle priser, der findes inden for tv, herunder en Emmy, to Peabody Awards og 10 Cable ACE Awards, og har indsamlet millioner af dollar til godgørenhed og sider i bestyrelsen for flere velgørende organisationer.

Men King tilhører ikke bare en uddøende race inden for journalistikken, fordi han er low key, morsom og åben.

Han siger det selv bedst:

»Jeg har en tilståelse jeg følger ikke websites. Jeg har selv én gennem CNN, jeg har en, hvad er det nu, det hedder, en
Twicker? Jeg dikterer dem selv, men der er en anden, der skriver det hele ind.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her