Nyhed
Læsetid: 3 min.

Livstidsstraf truer tysk forfatter i Tyrkiet

Tyrkiet har fængslet forfatteren Dogan Akhanli, der har været tysk statsborger siden 2001, og anklaget ham for mord. Ifølge prominente kritikere er sagen politisk og bygger på et falsk vidneudsagn. I virkeligheden handler sagen om, at forfatteren har skrevet et prisvindende værk om tyrkernes folkemord på armenerne under Første Verdenskrig. Det gør man ikke ustraffet
Tyrkiet påstår, at forfatteren dogan Akhanli står bag et væbnet røveri mod et veksel-kontor i 1989 og et  mord. Tyrkiet har med alle tænkelige midler ønsket at spærre den politisk kritiske Akhanli inde.

Tyrkiet påstår, at forfatteren dogan Akhanli står bag et væbnet røveri mod et veksel-kontor i 1989 og et mord. Tyrkiet har med alle tænkelige midler ønsket at spærre den politisk kritiske Akhanli inde.

Kultur
3. december 2010

Siden sin ankomst til Tyskland i 1991 har den tysk-tyrkiske forfatter Dogan Akhanli engageret sig i menneskerettighedsspørgsmål med særligt fokus på det 20. århundredes folkemord. Herunder også folkemordet på op imod 1,5 millioner armenere fra 1915-17, som han har skrevet en trilogi om.

Men engagementet i folkemordet på armenerne er en torn i øjet på det officielle Tyrkiet, der ser fortidens deportationer som krigsbetingede sikkerhedsforanstaltninger.

I august blev Dogan Akhanli arresteret, da han for første gang i 20 år rejste tilbage til sit fødeland Tyrkiet for at besøge sin alvorligt syge far. Straks ved ankomsten blev han anholdt i lufthavnen i Istanbul og sidder nu fængslet. Tyrkiet påstår, at han står bag et væbnet røveri mod et vekselkontor i 1989 og et efterfølgende mord på ejeren. Onsdag den 8. december kommer hans sag for retten i Istanbul.

Meget tyder dog på, at sagen mod Dogan Akhanli er politisk betinget og iscenesat fra tyrkisk side. Akhanlis advokat, Haydar Erol, kalder sagen en justitsskandale. Han mener, at Tyrkiet med alle tænkelige midler har ønsket at spærre den politisk uglesete Akhanli inde. Advokaten anser anholdelsen for en sen afregning med den politiske venstrefløj.

Forfølgelse af kritikere

Og den verdensberømte journalist og forfatter Günter Walraff, der er mangeårig ven med Akhanli, sagde i et interview med avisen taz kort efter anholdelsen:

»Det er nu som før almindelig praksis i Tyrkiet, at man forfølger politisk ubehagelige og kritiske mennesker«.

Walraff anser ikke det tyrkiske justitsvæsen for uafhængigt, og han er ikke i tvivl om, at formålet med anholdelsen er at give Akhanli mundkurv på.

»Folkemordet bliver benægtet, det er stadig ikke pensum i skoleundervisningen. Da Akhanli hårdnakket tematiserer det og oven i købet har modtaget en anset litteraturpris, bliver han forfulgt af de politiske hardliners

Sagen er, at anklagen mod Akhanli bygger på et vidneudsagn afgivet under tortur og på et vidneudsagn, der siden er trukket tilbage. Den anklage, Akhanli blev præsenteret for ved sin ankomst, havde han aldrig hørt før. Alligevel truer fængsel på livstid nu den tyske forfatter.

Efter anholdelsen undlod den tyrkiske statsanklager at indberette anholdelsen af Dogan Akhanli til det tyske konsulat i Istanbul, som den ellers er forpligtet til ved anholdelsen af en tysk statsborger. Begrundelsen fra statsanklager Hüseyin Asar var, at Akhanli stadig var tyrkisk statsborger, selv om Tyrkiet i 1998 fratog ham hans tyrkiske statsborgerskab. I 2001 fik han et tysk pas. Dogan Akhanli blev første gang fængslet i Tyrkiet som 18-årig i 1975 efter at have købt en venstreorienteret avis i en kiosk.

Belaster Tyrkiets sag

Siden tilsluttede han sig den maoistiske gruppe Halkin Kurtulusu og gik efter militærkuppet i 1980 under jorden. Fra 1985-87 sad han i militærfængsel og løsrev sig efter sin løsladelse fra sin maoistiske fortid. Men den tyrkiske stat slap ham ikke, og i 1991 flygtede han til Tyskland, hvor Köln blev hans nye hjemby.

Ifølge Walraff kan kun et stort pres fra offentligheden hjælpe hans ven. Sagen skader Tyrkiet, der stræber efter at blive medlem af EU, siger Walraff. Organisationen Recherche International, der beskæftiger sig med udgivelser og udstillinger om folkemord, har samarbejdet med Akhanli. Organisationen kalder anholdelsen »politisk revanchisme mod en tidligere upopulær borger«.

Den har anklaget den tyske forbundsregering for ikke at gøre nok for at få den tyske statsborger på fri fod. Hvis kansler Angela Merkel eller Tysklands forbundspræsident, Christian Wulff, der for en måned siden aflagde officielt besøg i Ankara, har talt Dogan Akhanlis sag hos de tyrkiske myndigheder, har de ikke sagt noget offentligt om det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her