Nyhed
Læsetid: 2 min.

Michael Moore beskylder Sverige for justitsmord

I et åbent brev anklager den amerikanske filmmager Sverige for at bruge beskidte kneb i forsøget på at lukke munden på Wikileaks-stifteren Julian Assange: Voldtægtsanklagen er politisk motiveret, siger Moore
I et åbent brev anklager den amerikanske filmmager Sverige for at bruge beskidte kneb i forsøget på at lukke munden på Wikileaks-stifteren Julian Assange: Voldtægtsanklagen er politisk motiveret, siger Moore
Kultur
18. december 2010

»Læk dræber ikke, det gør hemmeligheder,« skrev Michael Moore forleden på den sociale netværkstjeneste Twitter, hvor flere end 700.000 mennesker følger ham.

Den amerikanske filmmager har for alvor kastet sig ind i kampen for at hjælpe den kontroversielle whistleblowerorganisation Wikileaks.

I et indlæg på sin hjemmeside forklarer den Oscar- belønnede dokumentar-filmskaber, at han ønsker at støtte organisationens »afsløringer af forbrydelser, der blev udtænkt i hemmelighed og udført i vores navn og for vores skattedollars«.

Wikileaks stifter Julian Assange har den seneste uge siddet fængslet i Storbritannien på begæring af svensk politi, der ønsker at retsforfølge ham for voldtægt.

Men på sin blog opfordrer Moore folk til aldrig at tro på myndighederne i den slags sager:

»Lad være med at være naive, når det gælder, hvordan regeringer fungerer i jagten på deres bytte. I må aldrig, aldrig tro på den officielle forklaring,« skriver instruktøren, der selv har bidraget med 20.000 dollar, godt 110.000 kroner, til Julian Assanges kaution på i alt 1,8 mio. kroner.

Sveriges voldtægter

Og Michael Moore stopper ikke her. I et åbent brev til den svenske regering, offentliggjort natten til i går, sår filmskaberen alvorlig tvivl om motiverne bag voldtægtssigtelsen. Blandt andet henviser han til en rapport fra Amnesty International, der med Moores egne ord slår fast, at Sverige »forsømmer at tage hånd om de meget virkelige tragedier i forbindelse med voldtægter«. Han henviser også til tal fra den svenske menneskerettighedsorganisation Women Against Ra-pe, der viser, at Sverige har det største antal anmeldte voldtægtssager pr. indbygger i Europa, og at antallet af voldtægter er firdoblet de seneste 20 år, mens antallet af dømte voldtægtsmænd er faldet støt.

»Og mens tusindvis af svenske voldtægtsforbrydere går fri, lancerer man i stedet en kæmpe international menneskejagt via Interpol på Julian Assange! Sikke nogle antivoldtægts-korsfarere, I pludselig er blevet i den svenske regering. Kvinder i Sverige må pludselig føle sig mere sikre?,« skriver Moore sarkastisk.

I samme brev henviser han til et opsigtsvækkende indlæg i Guardian onsdag, hvor Katrin Axelsson, lederen af Women Against Rape, antyder, at voldtægtssagen mod Assange kan være et komplot.

»Der er en lang tradition for at bruge voldtægt og seksuelle overgreb til politiske dagsordener, som ikke har noget at gøre med kvinders sikkerhed,« skriver Axels-son.

Ifølge Michael Moore kan traditionen for politisk motiverede voldtægtsanklager meget vel være gået i arv i den aktuelle sag mod Assange. Og det er dén potentielle uretfærdighed, filmmageren føler sig kaldet til at forhindre.

»Jeg vil sikre mig, at gode mennesker ikke forbliver tavse, og at I, Sverige, ikke vil få held med jeres forehavende, hvis det viser sig, at I er i ledtog med korrupte regeringer som vores,« skriver han i brevet, som slutter med en direkte opfordring til statsminister Reinfeld & Co:

»Medmindre I ligger inde med beviser (og jeg formoder, at I allerede ville have udstedt en arrestordre, hvis I gjorde), så drop jeres forsøg på at få ham udleveret og kom i stedet i gang med at udføre det arbejde, I indtil videre har forsømt: at beskytte de svenske kvinder.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Moore er en tidens helte!

Det lugter grimt, det Reinfeld & Co har gang i. Naa men de har jo ogsa behov for at demonstrere Uncle SAM deres neutrale loyalitet - ganske som vores Fogt ville have gjort.

Fy fan du gamle!

Hvor er det dog godt skrevet. Iøvrigt undrer det mig at man ikke hører noget til Amnesty International eller Humans Rights Watch, men det ligger måske udenfor deres målgrupper. Man må håbe, at Assange i menneskegedens interesse rejser en mega erstatningssag imod det svenske justitsministerium ved en international voldgiftsret.

Christian Larsen

Voldtægtsanklagerne mod Assange, er gjort af det samme stof, som i sin tid anklagerne om at den irakiske regering skulle besidde masseødlæggelsesvåben.

USA og dets allierede har aldrig haft problemer med at fiinde på en fantasifuld løgnehistorier, når det gjaldt om at forsøge at legitimere deres svinestreger.

Grupper som Amnesty International og Human Rights Watch, selv om de er realtivt gode, skal jo også passe på ikke at gå over stregen. Hvis de gør det varer det ikke længe før de bliver tilsvinet som kommunister og terrorister, og så kan de sikkert fratages deres relativt positive status i det amerikanske samfund.

Justitsmord? Ja, selvfølgelig, hvad ellers?

Michael Moore skrev i sit åbne brev til Sverige:

"Sweden ... imagine our surprise when all of a sudden you decided to go after one Julian Assange on sexual assault charges. Well, sort of: first you charged him. Then after investigating it, you dropped the most serious charges and rescinded the arrest warrant.

Then a conservative MP put pressure on you and, lo and behold, you did a 180 and reopened the Assange investigation. Except you still didn't charge him with anything. You just wanted him for "questioning." So you -- you who have sat by and let thousands of Swedish women be raped while letting their rapists go scott-free -- you decided it was now time to crack down on one man -- the one man the American government wants arrested, jailed or (depending on which politician or pundit you listen to) executed. You just happened to go after him, on one possible "count of unlawful coercion, two counts of sexual molestation and one count of rape (third degree)." And while thousands of Swedish rapists roam free, you instigated a huge international manhunt on Interpol for this Julian Assange!"

Læs det hele selv - klik på:
http://www.mathaba.net/news/?x=625545

Amnesty International og Human Rights Watch er implicit også kritisk overfor Sveriges højrepolitisk USA lakaj justitsminister, som kun sandsynliggør Moores anklage imod Sveriges Justitsminister for at forsøge Justitsmord / karaktermord imod Julian Assange.

Men hvem er denne svenske USA lakaj?
Hvilken substans, hvis nogen overhovedet ligger der til grund for at genoptage en tidligere droppet "sag" imod Assange? Jeg håber nogen her vil prøve at svare på nogle af mine spørgsmål.

Frederik Hougaard

Må man minde om, at Michael Moores troværdighed generelt er tvivlsom, inden man falder bagover af begejstring

Den eneste grund til at Moore interesserer sig for voldtægtsofrenes elendige situation i Sverige, er for at forsvare Assange mod en voldtægtsanklage.

Jeg er helt enig i at politiet nok ville have arkiveret voldtægtanklagerne lodret, hvis ikke lige det havde drejet sig om en "kontroversiel" kendis som Assange. Men jeg kan ikke se at der er noget belæg for at hævde at voldtægtsanklagerne er en FBI-sammensværgelse, som Assange påstår.

morten andersen

Frederik Hougaard: "MM's troværdighed generelt er tvivlsom...
Sammenlignet med hvem?

""Må man minde om, at Michael Moores troværdighed generelt er tvivlsom, inden man falder bagover af begejstring."

Man venter på fortsættelsen.

Frederik - først troede jeg på voldtægts-anklagerne. Jeg mente, det var for langt ude, at hæfte en konspirationsteori på det her.

Men jeg blev for alvor skeptisk, da avisen Miami Herald - der ikke kan beskyldes for at være venstreorienteret - kunne fortælle, at hovedvidnet er en kvinde, som er ekstremt - ekstremt - godt kendt i eksil-cubanske miljøer i Miami.

Lige præcis det miljøs berøringsflader med CIA og de amerikanske efterretningstjenester er vist en offentlig hemmelighed.

Jeg er ikke længere helt så sikker på, at det her ikke er en dirty tricks kampagne....

Det er muligvis en tynd anklage. Men jeg har fuld tillid til magtens tredeling i Sverige.

Christian Larsen

Ja efter det uopklarede mord på Oluf Palme, kan vi da kun have fuld tillid til det svenske politi. Og det vil naturligvis være fuldstændig utænkeligt at de svneske myndigheder skuulle kunne finde på at samarbejde med CIA...

@ Christian

Det kom lige frem at Sverige havde 'nosser' nok til at stoppe CIA's fangetransporter via Stockholm..

Jeg har også fuld tillid til at Sverige aldrig ville udlevere noget til et land hvor man risikerer dødsstraf.

Nei, uskyldige sosialdemokratiske Sverige gjør da ikke noget moralsk klanderverdig. Landets våpenindustri har selvsagt også sitt på det tørre.

Jernleveransene til nazi-Tyskland forut for 2. verdenskrig, var jo også bare ordinær "handel & vandel i nøytralitetens tjeneste".

Vel, når makthavere og korporative aktører avkles slik som i den aktuelle lekkasjesaken, og kynismen overhodet ikke lar seg kamuflere, blir deres behov for å sverte kritikere og "whistleblowers" åpenbart langt mer presserende enn å argumentere for egen atferd -- da det sistnevnte simpelthen ikke lar seg gjøre.

@Frederik Hougaard:

Hvad får dig til at sige at MM er utroværdig? Kan du komme med eet eneste eksempel på at han har løjet eller fordrejet sandheden?

Tidligere på ugen satte en blogger ”rav i gaden” hos svenskerne og den svenske anklagemyndighed, da han påpegede den interessante detalje, at den ene af de påståede voldtægtsramte kvinder havde skrevet to rosende klummer på sin Twitter-profil om sit personlige træf med Julian Assange – efter at den påståede voldtægt skulle have fundet sted.

Bloggeren kunne selvfølgelig dokumentere påstanden over for de svenske medier, og straks efter havde den unge ”voldtægtsramte” kvinde fjernet de to meldinger fra sin Twitter-profil, der ellers roste Julian Assange for at være ”en sej og fantastisk personlighed at være sammen med”. Også selvom han altså nogle dage forinden skulle have voldtaget hende på det groveste, og derfor nu kræves udleveret fra England af svensk politi.

Nej, anmeldelserne om voldtægt mod Julian Assange stinker ganske rigtigt langt væk af et stykke beskidt politisk bestillingsarbejde fra den amerikanske regerings side over for de svenske myndigheder, så de kan få ham udleveret til straf. Også fordi det svenske politi indledningsvis ej fandt anledning til en sigtelse om voldtægt. Hvorefter den svenske anklagemyndighed pludselig rejste sagen igen, og siden har efterlyst Assange overalt på kloden via Interpol.

Michael Moore har ret.

Der er ganske rigtigt en lang tradition for, at bruge voldtægt og seksuelle overgreb til politiske dagsordener, som ikke har noget at gøre med kvinders sikkerhed. Men at den svenske regering hopper med på en korrupt ”legevogn” for at USA kan få Julian Assange udleveret på grund af hans WikiLeaks-afsløringer, fortæller en historie om dobbeltmoral og hykleri, når man tænker på, at Sverige er det mest voldtægtsramte samfund i Europa, hvor langt de fleste voldtægtsforbrydere slipper for straf.

Og, nej, Frederik Hougaard, den modige dokumentarist Michael Moore fremstår aldeles ikke som generelt utroværdig. I hvert fald ikke blandt almindelige mennesker, der har set hans fremragende prisbelønnede værk ”Fahrenheit 9/11” fra 2004 om baggrunden for igangsættelsen af Irak-krigen, og hans ”Sicko” fra 2007 om næsten 50 millioner amerikanere, der ikke kan få nogen som helst lægehjælp på grund af fattigdom.

Alle de politiske magthavere er bange for ham.

Konspirationsvinklen er hos lidt for mange, at den ene indblandede kvinde kender nogen, der kender nogen andre, og har engang skrevet noget småkritisk om det glorværdige Cuba, som måske kan glæde eksilcubanere, der jo alle er i ledtog med CIA, og det er kvinden helt sikkert også - så derfor er hun hemmelig amerikansk agent, og del i en honningfælde vendt mod Assange.

Jeg er - som det fremgår - ikke helt overbevist. Ikke mindst, da kvinderne i givet fald burde have leveret en langt med fældende anklage, og konstrueret tydeligere beviser på samme. Livet kan godt lide at levere tilfældige sammenfald til os, og da vi mennesker er bygget til at genkende mønstre, så finde vi dem.

Mit bud er at Assange som så mange andre i hans situation udnytter sin berømmelse til at bolle muntert omkring. Og at han lige som sine kollegaer så oplever, at en del af disse villige kvinder er levende væsener, der måske tager samværet alvorligt, og kan have en kringlet forhistorie, der pludselig blusser op.

To glade kvinder møder interessant mand, der planlægger at bosætte sig i Sverige - og opdager så begge, at han kun gad lidt tilfældigt hypperi. Sårede og krænkede benytter de så den overmåde rummelige lovgivning på området, som Sverige har rodet sig ud i - og sagen er kørende.

Herefter er jeg frisk på alle mulige konspirationer. Om hvorfor netop denne sag bliver genoptaget, udløser international arrestordre og indespærring. På trods af at alt hvad svenskerne egentlig beder om, er en afhøring der kunne klares på Skype. Og Assange har så absolut grund til at være nervøs, for Englad har før vist sig villig til at aflevere folk til retsforfølgelse i USA.

'Heaven has no rage like love to hatred turned
Nor hell a fury like a woman scorned.'
- William Congreve, The Mourning Bride, 1697

Martin Jeppesen

@Lars Poulsen

MM er tidligere kritiseret for nogle gange at anvende de samme midler som den (i hans øjne, og for den sags skyld også mine) korrupte regering som han kæmper imod, nemlig at vinkle eller spinne fakta så det fremstår til hans sags fordel. Man kan argumentere for at det også er det han gør i denne sag, ved at skabe mistillid til den svenske stat gennem antydning af at den ikke gør nok for at beskytte kvinder mod voldtægt. Det er noget vås - Sverige har en af verdens strengeste lovgivninger på det punkt, det er jo det som er hele grundlaget for balladen. Sagen kunne sandsynligvis ikke være ført overhovedet i ret mange andre lande.

Om midlet helliger målet er så en vurderingssag. Der er ingen tvivl om at han har valgt en værdig modstander, så svaret hænger lidt i luften efter min mening.

Rigtig godt gået Michael Moore. Selvfølgelig er det justitsmord, Pinligt for Sverrige, hvor politiske ´mord´ er en del af hverdagen - føj for en nabo!!
Får Sverrige ikke nakket ham, skal USA nok gøre det. Derfor støt op om Assange!

VIVA WIKILEAKS!

De sidste par døgn har der huseret en historie - baseret på nogle af de lækkede rapporter – om at Michael Moores film Sicko om det amerikanske sundhedssystem var blevet forbudt på Cuba.
Styret frygtede angiveligt, at skønmaleriet af det cubanske sundhedsvæsen ville føre til utilfredshed med samme system, når det nu ikke passede med virkeligheden.

Moore afviser i dag på det skarpeste dette rygte og fortæller bl.a. filmen blev vist på nationalt cubansk TV den 25. april 2008.

Læs hans artikel ”Viva WikiLeaks” her:
http://www.commondreams.org/view/2010/12/18

Det såkaldte retssamfund lider i mange tilfælde af at dommer og anklager kører 'parløb' og at anklagerens skriftlige procedure i tilfælde af prøvesager hvor staten er involveret som part eller sager med 'følsomt' indhold med fortolkningstvivl og rolleuklarhed på grund af for dårligt formulerede lovtekst blot ophøjes til dom med mindre subjektive korrektioner på trods af at både legitimitets- og objektivitetsprincipper krænkes. Forsvarsadvokater har ofte tendens til at passe på deres forretning og undgå konfrontationer med dommeren i retslokalet f.eks ved at nedlægge protest, kræve sagen udsat eller at kræve at dommeren viger sit sæde grundet inhabilitet. Det med at retfærdighed altid sker fyldest i et 'retssamfund' er en illusion.
Der bliver fejet meget ind under gulvtæppet i lovens navn.

Martin Pedersen

Jeg anbefale folk der beklikker Michael Moores troværdighed, at se dette interview med Wendell Potter:

http://www.democracynow.org/2010/11/17/push_michael_moore_off_a_cliff

Potter var kommunikationschef for forsikrikringsgiganten CIGNA. Indtil han ikke længere kunne leve med, at dødsdømme folk for profit og blev wistleblower, apropos Wikileaks. Han forklare hvordan forsikringsindustrien prøvede at ødelægge Moores troværdighed ved hjælp af astroturfing. For forsikringsindustrien vidste godt at Moore havde fakta på sin side i filmen "Sicko" og var bange for at filmen skulle blive vendepunktet der ødelagde deres forretningsgrundlag.

Måske også pga. af det han selv er blevet udsat for, at Moore kaster sig ind i kampen for åbenhed.

Det hele handler mest om formen og ikke indholdet af hvad der reelt sker eller er sket.. Ikke nogen ny form for problemformulering i massemediernes vilde vesten :D

Ham her opsummerer det man ikke hører ret meget om og som er skrevet lidt rundt omkring...
Han ender med en analyse af hvorfor det er gået så galt for ham at være løs på tråden, en manhore ;o)
http://www.youtube.com/watch?v=mAPBbxOw7Jw

Hvis man kan lide rap(nok de færreste), er det her en tankevækkende og underholdende version som mest dækker alt andet end de omtalte voldtægter.. Rap News:
http://www.youtube.com/watch?v=hl4NlA97GeQ&feature=recentf

Anne Marie Pedersen

@ Chris Henriksen

Jeg er kvinde og holder med Assange! Gør ikke dette til noget kønspolitisk, for det er det ikke.

Det handler om ytringsfrihed - noget som ikke beskyttes af tegninger til en avis, men af mennesker, som tror på, at åben tale er vejen til en bedre verden.

Assange, Moore og danske Nils Harrit er glimrende eksempler. Og det handler ikke om, hvorvidt de har ret i alt det de siger, men at man skal tage samtale alvorlig. Lidt flere mennesker skulle læse Habermas eller andre tænkere, der argumenterer for, at det bedre argument skal vinde. Ikke den der råber højest eller bagtaler den anden - eller den der har flest penge.

Chris Henriksen: Før du hopper med på smædekampagnen mod Assange, bør du kigge lidt på substansen i svenskernes sag. John Pilger har skrevet lidt om det her (se forneden), og det er mildest talt suspekt, at den ene af kvinderne holdt en fest for Assange efter "forbrydelsen". Det er også interessant, at begge kvinder nægtede, at der var tale om voldtægt:

"The Australian barrister James Catlin, who acted for Assange in October, says that both women in the case told prosecutors that they consented to have sex with Assange. Following the "crime", one of the women threw a party in honour of Assange. When Borgström was asked why he was representing the women, as both denied rape, he said: "Yes, but they are not lawyers.""

http://www.informationclearinghouse.info/article27087.htm

Birgit Bergløv

Han har jo åbenbart slet ikke forstået, at Sverige netop ser meget strengere på voldtægt end i flertallet andre lande. At definitionen af hvad der er voldtægt, er en anden. Hvilket automatisk giver flere anmeldte voldtægtstilfælde. Det siger sig selv. F.eks. er sex med en mindreårig ALTID voldtægt.
Sverige har afgjort ingen interesse i falske anmeldelser. Det er simpelthen noget vrøvl. Hvad og hvem skulle det gavne? Det er jo ikke på nogen måde nemmere at få manden udleveret til USA fra Sverige end fra andre vesteuropæiske lande. Det er tragisk at mennesker der kommer fra så korrupte lande ikke kan forestille sig andet end at andre lande er ligesådan. Og derfor kommer med så grove anklager mod nok det mindst korrupte land i verden. Det var vel ikke uden grund, at Assange søgte asyl netop der.

Frederik Hougaard

@Sohn blot en af mange http://www.mooreexposed.com/ ----denne her dog ganske underholdende

@ Frederik Hougaard:
Der har været mange smædekampagner mod Michael Moore i tidens løb, men det korte af det lange er, at hans bøger og film ikke kan klandres for uredelighed. Hans påstande er researchede meget grundigt, da han selvfølgelig er klar over, at ALT vil blive gennemgået med en tættekam for at finde noget at hænge ham op på.
Det er klart, at hans vinkling er ensidig, og det er der ikke noget galt i, når man opererer i hans branche. Han har en mission med sine produktioner, og han er god til at fremstille sine emner, så menige folk forstår dem.
Og ja, han er tyk, men det betyder vel ikke, at han ikke må udtale sig...

Birgit Bergløv

Tom Clark der er ingen, der har nægtet at det var voldtægt. Der cirkulerer så mange tåbelige påstande, der intet har med virkeligheden at gøre. Der var i begge tilfælde tale om frivillighed i starten, men den ene sagde fra fordi han ikke havde kondom, og den anden sagde fra, da kondomet gik i stykker. I begge tilfælde ignorerede han deres potester.

jeg er 100% enig med moore, og ansage er uskyldig. hvis nogen spørger mig. det eneste det der handler om er at lukke munden på ansage, fordi han tør at gå selv de største magter efter i kortene. og så er danmark jo altså heller ikke bag vognen når det handler om at fængsle helt uskyldige mennesker. på det punkt er danmark et forgangs land. hellere fængsle 100 uskyldige, end lade 1 skyldig gå. det er danmarks politik.
det er nemlig borgernes problem at dansk politi er amertøre i at opklage sager.

Stig Rasmussen

Steen Sohn:

"VIVA WIKILEAKS!

De sidste par døgn har der huseret en historie - baseret på nogle af de lækkede rapporter – om at Michael Moores film Sicko om det amerikanske sundhedssystem var blevet forbudt på Cuba.
Styret frygtede angiveligt, at skønmaleriet af det cubanske sundhedsvæsen ville føre til utilfredshed med samme system, når det nu ikke passede med virkeligheden.

Moore afviser i dag på det skarpeste dette rygte og fortæller bl.a. filmen blev vist på nationalt cubansk TV den 25. april 2008.

Læs hans artikel ”Viva WikiLeaks” her:
http://www.commondreams.org/view/2010/12/18"

Det var da et forskruet argument, at Cuba tillader en film der roser deres sundhedssystem i store vendinger? hvad med at rose når Cuba tillader kritiske film at blive vist?