Baggrund
Læsetid: 4 min.

Priskomité i internt opgør

Komitéen opfører sig antiautoritært og egocentrisk, når de nominerer debutanten Josefine Klougart til Nordisk Råds Litteraturpris, mener Sven Holm, der selv er suppleant til komitéen
Komitéen opfører sig antiautoritært og egocentrisk, når de nominerer debutanten Josefine Klougart til Nordisk Råds Litteraturpris, mener Sven Holm, der selv er suppleant til komitéen
Kultur
15. december 2010

Den er god, men ikke så god. Sådan har reaktionerne lydt på nyheden om, at Josefine Klougarts debutroman, Stigninger og fald, er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.

Og kritikken mod den danske komité bag nomineringen vokser. Nu blander komitéens suppleant sig. Forfatteren og dramatikeren Sven Holm føler ikke, at han er blevet hørt i processen, og han ville få overordentligt svært ved at forsvare Stigninger og fald over for de nordiske kolleger, hvis det kom dertil.

»Komitéen opfører sig antiautoritært og egocentrisk, når de vælger at nominere den roman. Det virker, som om de har haft lyst til at ruske lidt op i tingene: Se hvor modige, vi er. Det skal man bare ikke gøre med denne pris,« siger Sven Holm.

Andre har den samme mistanke. Anders Juhl Rasmussen, der er litteratur- anmelder ved Kristeligt Dagblad, har i en kommentar skrevet:

»Indstillingen af Josefine Klougart til Nordisk Råds Litteraturpris vil blive opfattet som en tvivlsom litteraturpolitisk handling, hvormed man tilsyneladende ønsker at fremhæve unge forfattere på bekostning af deres ældre kolleger.«

Stigninger og fald udkom i begyndelsen af 2010 og er en stærkt sansemættet roman, hvor forfatteren i et lyrisk sprog beskriver barndommens landskaber på Mols. Romanen blev modtaget med stor begejstring blandt det hjemlige anmelderkorps, og Josefine Klougart blev udråbt til en af årets mest overbevisende debutanter.

De to komitémedlemmer, der har nomineret Josefine Klougart for Stigninger og fald og Harald Voetmann for Vågen, er litteraturforsker Lilian Munk Rösing og forfatter Asger Schnack. De står begge ved beslutningen om at indstille romanen.

»Der er jo ikke nogen, der ikke fører litteraturpolitik i forbindelse med den slags nomineringer. Man kommer jo til det med sit eget litteratursyn. Det giver sig selv,« siger Lilian Munk Rösing, som afviser, at nomineringen skulle have noget at gøre med Josefine Klougarts alder (hun er født i 1985) eller det faktum, at det er en debutroman.

»Vi nominerer værker og ikke forfatterskaber. Det handler om at vurdere det enkelte værks kvaliteter,« siger Lilian Munk Rösing, der ikke i denne sammenhæng ønsker at motivere valget af Stigninger og Fald, men i stedet henviser til den nomineringstekst, der snart vil blive offentliggjort.

En bjørnetjeneste

En del af kritikken af nomineringen har ellers netop gået på, at Stigninger og Fald er en debutroman. Litteraturanmelder ved Weekendavisen Lars Bukdahl skriver på sin blog:

»Det er sgu da heller ikke at gøre den purunge digter, der sandsynligvis kommer til at skrive langt bedre og stærkere bøger, en tjeneste. Debutanter har vi debutantpriser til, alt andet lige. Ikke fordi debutbøger ikke kan være hovedværker nemlig, men det er godt nok sjældent, at de stråler og overstråler absolut.«

Sven Holm vil ikke afvise, at man kan nominere en debutroman. Han mener bare ikke, at Stigninger og fald er den rette.

»Klougart er bestemt en dygtig og talentfuld forfatter, men Stigninger og fald er ikke oppe på det niveau, hvor den er en nominering til Nordisk Råds Litteraturpris værdig. Det er ikke at tage prisens størrelse og betydning alvorligt at nominere den.«

Sven Holm fastholder, at prisen gives til et værk og ikke et forfatterskab. Han tvivler blot på, at det reelt er det, som komitéen har lagt til grund.

»De peger på sig selv som geniale og gør oprør mod den autoritet, som Nordisk Råds Litteraturpris har. Men det er jo ikke for sjov, at den har den autoritet. Det er den eneste rigtige nordiske pris, og man bør have respekt for den. Alt andet er provinsielt,« siger Sven Holm.

Lilian Munk Rösing sidder i en række prisuddelingskomitéer, men mener ikke at hendes vurdering af litteratur ændrer sig alt efter prisens størrelse.

»Mine kriterier for litterær kvalitet er de samme, men det er da klart, at i forbindelse med denne pris leder vi efter et værk, der har en gennemslagskraft uden for national sammenhæng,« siger hun.

Informations Erik Skyum-Nielsen placerede for nylig Stigninger og fald øverst på en liste over årets bedste bøger, og debutromanen har generelt imponeret det hjemlige anmelderkorps. Men det er altså ikke nok, mener Sven Holm.

»Ungdom er ingen forhindring i forhold til denne pris. Da jeg selv var komitémedlem, var jeg med til at give prisen til Sara Stridsberg, Sofi Oksanen og Naja Maria Aidt, der alle var unge, da de modtog den. Men jeg ville aldrig have indstillet denne roman.«

Det er ikke usandsynligt, at Sven Holm kommer i en situation, hvor han vil skulle forsvare de danske kandidater. Som suppleant skal han træde til, hvis ét af komitémedlemmerne er forhindrede i at deltage. Det skete sidste år, da Bent Vinn Nielsen måtte tage af sted i stedet for, ja, Sven Holm.

»Det ville være en meget akavet situation for mig. Jeg ville ikke kunne forsvare det. Jeg ville nærmere kritisere nomineringen,« siger Sven Holm, der mener, at komitéen har set bort fra den normale praksis i komitéarbejdet, hvor man tidligere har taget suppleanten med på råd i forhold til nomineringerne.

Lillian Munk Rösing ønsker ikke at kommentere det procesuelle, men siger, at hun og Asger Schnack har indledt en dialog med Sven Holm og håber på, at det løser sig.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra komiteens andet medlem, Asger Schnack.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Malene Ravn Berthelsen

Hør, opfører Sven Holm sig ikke en lille smule antiautoritært og egocentrisk her, når han sådan kritiserer sin egen komité?
Spøg til side, det er da vigtigt at komiteen får afklaret, hvordan de tager deres beslutninger.
Men derudover er det da kun befriende at litteratur kan sætte gryden i kog og at vi aldrig kan blive enige om hvad der er det ypperste. Hvilken forfatter med flere aldersspor mener Sven Holm at Klougart er blevet indstillet på bekostning af?

Når en komité har foretaget sin udnævnelse af nominerede, bør den holde stolt, tavst og urokkeligt fast ved sit valg.

Stridigheder mellem komitémedlemmer og suppleant bør (af respekt for de nu en gang nominerede forfattere) ordnes internt.

Per Plougmann Povlsen

Jeg forstår ikke en brik af den diskussion. Hvordan kan nogen være i tvivl om, at Josefine Klougarts bog overstråler alt, hvad der ellers er udgivet af danske forfattere i år. Hvem, De herrer, fortjener den pris mere end hende, HVEM ?