Baggrund
Læsetid: 2 min.

Bier Oscar-nomineret igen

Ikke overraskende blev Susanne Bier nomineret til en Oscar for Hævnen. Det var dog Kongens store tale, der fik flest nomineringer, 12 i alt
Ikke overraskende blev Susanne Bier nomineret til en Oscar for Hævnen. Det var dog Kongens store tale, der fik flest nomineringer, 12 i alt
Kultur
26. januar 2011

For en uge siden vandt hun en Golden Globe. Om en måned kan hun vinde en Oscar.

Tirsdag blev Susanne Bier nemlig nomineret til en Oscar for anden gang i sin karriere. Første gang var i 2006 for Efter brylluppet, denne gang er det for Hævnen, som således fortsætter sin sejrsgang verden over.

I Danmark er filmen blevet set af mere end 400.000 mennesker, og i udlandet har Susanne Bier både høstet priser og anmelderroser for sit opbyggelige drama om de konsekvenser, det kan få, hvis man vælger at hævne i stedet for at tilgive.

Hævnen må siges at være en af favoritterne i en kategori, Bedste Fremmedsprogede Film, hvor mexicanske Alejandro González Iñárritus Biutiful bliver den værste konkurrent, mens de øvrige film, græske Dogtooth, fransk-algeriske Uden for loven og canadiske Incendies, er outsidere.

Og mon ikke den danske film vinder en Oscar!? Susanne Bier har været nomineret før, hun laver bredt anlagte film, melodramaer, med intelligens og kant, hun er kendt i Hollywood, hvor hun i 2007 lavede Things We Lost in the Fire, og hun har et stærkt og respekteret distributionsselskab i ryggen, Sony Pictures Classiscs.

Den slags betyder noget i Oscarsammenhæng.

Imponerende liste

Ellers er der ikke voldsomme overraskelser eller skuffelser blandt årets Oscarnomineringer selv om der selvfølgelig er både film og præstationer, man savner eller gerne vil være foruden, og selv om Paprika Steen trods stærkt lobbyarbejde ikke blev nomineret for sin store præstation i Applaus.

Blandt de positive overraskelser er fire nomineringer til Debra Graniks fremragende Winters Bone, der virkelig er den lille film, som voksede sig stor. Filmens unge hovedrolleindehaver, Jennifer Lawrence, er nomineret til en Oscar. Det samme er birolleindehaver John Hawkes, filmen og manuskriptet.

Årets store frontløber med 12 nomineringer er dog britiske Tom Hoopers fine Kongens store tale, der snart har dansk premiere. Colin Firth leverer en Oscarværdig hovedrollepræstation allerede inden nomineringerne blev offentliggjort, var han favorit som stammende, engelsk prins og siden konge, der på flere måder kæmper for at finde sin stemme.

Filmen er blandt andet også nomineret i kategorierne Bedste Film, Bedste Originale Manuskript, Bedste Instruktion, Bedste Kvindelige Birolle (Helena Bonham Carter som konen) og Bedste Mandlige Birolle (Geoffrey Rush som taleterapeuten).

Den 83. Oscaruddeling finder sted den 27. februar. TV2 Film sender live. Alle de nominerede på oscars.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her