»Mænd risikerer at blive reduceret til robotter«

Den islandske forfatter Sjón mener, at mænd presses til at læse fakta for karrierens skyld. Det gør han selv
Sjón.

Sjón.

Astrid Dalum

Kultur
11. januar 2011

- Undersøgelser viser, at det er kvinderne, der holder hånden under det skønlitterære marked. Kvinder læser over dobbelt så mange skønlitterære bøger som mænd. Er det et problem, synes du?

»Alle forfattere håber på at nå så mange dele af samfundet som muligt, og det er bekymrende, når så stor en samfundsgruppe ikke læser skønlitteratur. Poesi og fiktion har en vigtig civiliserende effekt på mennesker det udvikler vores følelsesliv og holder hjertet varmt. Derfor mener jeg bestemt, at mænd i højere grad skulle tage del i det følelsernes spil, som vi kalder skønlitteratur.«

- Hvorfor tror du, at kvinder læser mere skønlitteratur end mænd?

»Jeg synes, at spørgsmålet i stedet burde være: Hvorfor læser mænd mere fakta end fiktion? Det gør de, fordi de bliver presset til først og fremmest at beskæftige sig med ting, der er umiddelbart nyttige i kampen for succes. De læser om de ting, de må have viden om for at kunne konkurrere, f.eks. om teknik eller om problemløsning generelt. Man ser ofte i film, der er målrettet til mænd, at det hele handler om at løse en gåde eller knuse et problem. Skønlitteratur handler ikke om at løse problemer, det handler om at være til. Det er vigtigt, at mændene også læser skønlitteratur, så de ikke ender med at blive reduceret til de rene robotter.«

- Er du bevidst om, at du hovedsageligt skriver til et kvindeligt publikum?

»Jeg har i mange år vidst, at mine bøger især bliver læst af kvinder, og jeg må indrømme, at det har påvirket mig en smule, nemlig til at være særligt seriøs i behandlingen af visse emner. I min seneste bog, Tusmørkeundere, er der eksempelvis en fødselsscene, som jeg har været meget omhyggelig med. Jeg er klar over, at jeg som mand aldrig fuldt ud vil kunne beskrive oplevelsen af at føde, men netop med erkendelsen af min egen distance i baghovedet, har jeg forsøgt at lægge så meget empati som muligt i denne scene. Det hele er desuden beskrevet fra en mands synsvinkel. Når det så er sagt, vil jeg gerne understrege, at man som forfatter aldrig bør målrette sine bøger til bestemte læsere. Så bliver litteratur bare til underholdning.«

- Hvordan er dine egne læsevaner?

»Ja, nu må jeg så indrømme, at jeg faktisk læser mere fakta end fiktion! Og det er på grund af mit arbejde. Efter at jeg er begyndt at skrive historiske romaner, er jeg blevet nødt til at lave en masse research. Men jeg prøver at læse skønlitteratur sideløbende, og når jeg køber bøger, er det altid poesi eller romaner.«

Den kønsopdelte bogreol

Mænd er til fakta, kvinder til fiktion. Alle undersøgelser, læsegrupper og bogsalgsstatistikker fortæller den samme historie: Uden kvinderne ville det skønlitterære marked bryde sammen.

Information sætter den kommende tid fokus på det kønnede bogmarked.

Seneste artikler

 • Da litteraturen blev for folkelig, trak mændene sig

  21. januar 2011
  Når kvinder bliver overrepræsenteret i et fag, taber det automatisk status, og så trækker mændene sig. Det mener Hanne-Vibeke Holst, som genkender samme tendens i litteraturen, hvor 70'ernes kvindelitteratur gjorde faget lidt for folkeligt for mændene
 • Al historie involverer i virkeligheden kvinder

  12. januar 2011
  Forfatter Peter Øvig Knudsen mener, at kvinder har en blokering i forhold til at læse fakta om krig. De burde grave i historien og skrive mere om kvindernes rolle
 • 'Kvinder tør ødsle med tiden'

  10. januar 2011
  Forfatteren Mette Moestrup mener ikke, at skønlitteraturen behøver et maskulint majoritets-blik for at blive set
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Det eneste der, for alvor, kan reducere mænd til robotter er kvinder og despoter.

Marianne Mandoe

@ Søren.

Og dem der sidder og styrer arbejdsmarkedet er ikke despoter?
Hmmm.....