Læsetid: 3 min.

Queer og feminisme er et nej til kollektiv glemsel

Forfatter Mette Moestrup er en af de danske kunst-nere, der er inspireret af queer-teorien. Queer-teoriens leg med kønsstereotypier er en alvorlig kritik af historiens menneskeundertrykkelse
Queer-aktuel. Kristina Nya Glaffey er en af de danske forfattere, som Mette Moestrup nævner som værende queer i sin tematik. Glaffey er snart aktuel med en ny bog om et lesbisk par, der vælger kunstig befrugtning for at få et barn.

Queer-aktuel. Kristina Nya Glaffey er en af de danske forfattere, som Mette Moestrup nævner som værende queer i sin tematik. Glaffey er snart aktuel med en ny bog om et lesbisk par, der vælger kunstig befrugtning for at få et barn.

Søren Bidstrup

14. januar 2011

»Jeg har overskæg og står i en skov«. Sådan hedder et digt i digtsamlingen Golden Delicious fra 2002, hvor Mette Moestrup lader læseren undre sig over kombinationen af køn og overskæg.

Siden blev det Mette Moe-strups tur til at blive overrumplet af overskægget. Hun møder det i 20 eksemplarer i sommeren 2010, da hun entrer en bar i Stockholm. Der sidder falske overskæg på mænd og på kvinder og endda på mænd, der allerede har overskæg.

Meningen med det hele?

Den er queer, siger Mette Moestrup.

Queer er en teori om køn, der gennemstrømmer Mette Moestrups nyere forfatterskab, og i det hele taget stormer frem både i og uden for Danmark. Queer-teoriens grundpræmis er, at køn ikke primært kan forstås ved hjælp af biologi, men snarere er en kulturel størrelse; at vi altså i høj grad påtager os tegn, som giver os en kvindelig eller mandlig kønsidentitet. Queer kritiserer også den heteroseksuelle norms dominans og medtænker i forhold til tidligere feminisme homoseksualitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarke Hansen

"Stille spørgsmål ved...", "bryde grænser ned...", "Sociale konstruktioner...", "Køn findes ikke...", "Onde hvide mænd...", "Fastlåste forestillinger om...", "Heterosexisme..."

Gaaaab.....!

"gud ske tak og lov" er der grænser for queerteorier og især for praksisser udi sådanne lidet naturligheder, næh, må så be' om de naturlige forklaringer på hvordan skabelse går til, bla.a.: gensis eller såkaldt ubesmittet undfangelse :-)

"gud ske tak og lov” er der grænser for queerteorier og især for praksisser udi sådanne lidet naturligheder, næh, må så be’ om de naturlige forklaringer på hvordan skabelse går til, bla.a.: genesis eller såkaldt ubesmittet undfangelse :-)
----
nogle forklarende tilføjelser:
queeranskuelser kan egentlig ses som meget lidt subkultur, som meget lidt kulturerne modstridende,
altså som de p.t gængse anskuelser:

for der er temmelig mange anskuelser, som kan tydes som hævdende queeranskuelser: meget
religion, stjernelære, astrologi, sagaer, mytologier, kan tolkes som hævdende queeranskuelser - set i forhold til de monistiske materialistiske udviklings/revolutionslærer.

ok ! det er jo nok lidt overdrevet: at påstå at queerhed er og var kulturernes egentlige mainstream gennem årtusinder, at queer derfor egentlig knap er nogen subkultur eller nogen modkultur til de hidtidige gængse kulturer.