Nyhed
Læsetid: 2 min.

Gør det selv-instruktøren

Egensindighed. Filminstruktøren Kevin Smith har altid gjort tingene på sin egen måde. Nu holder han (måske) op med at lave film
Kultur
17. februar 2011

Den 40-årige amerikanske filminstruktør Kevin Smith har aldrig været bange for at sige sin mening. Han står bag en ugentlig podcast og rejser ofte på turné med en slags onemanshow, hvor han taler og taler i timevis. Han minder til forveksling om en af de storbandende, rapkæftede og populærkulturrefererende figurer, han skildrer i film som Clerks, Chasing Amy og Dogma, og ved siden af filmarbejdet skriver han da også tegneserier og er ejer af en tegneseriebutik i sin hjemby, Red Bank, New Jersey.

Fan-donationer

Hans fans er mange og dedikerede, men i de senere år har Smith haft svært ved at leve op til sine tidligste og bedste film, og måske er det en af grundene til, at han for tiden virker endnu mere stridslysten.

Først blev Kevin Smith temmelig vred over de dårlige anmeldelser, hans nye film, Cop Out, (fortjent) fik af de amerikanske anmeldere. Ikke nok med at han i lange tirader udæskede anmelderstanden på Twitter - @ThatKevinSmith har mere end 1,7 mio. followers. Instruktøren meddelte også, at han snart ville holde op med at lave film. Det var ikke sjovt længere.

»At skrive en væmmelig anmeldelse af Cop Out er det samme som at chikanere et retarderet barn,« skrev Smith blandt andet på Twitter.

»Det eneste, man har gjort, er at gøre grin med noget, der ikke gør nogen skade og kun ønsker at give andre mennesker noget at le af.«

De kontante udmeldinger vakte også en vis opsigt i de amerikanske medier, ikke mindst fordi Smith var på vej med en ny film, gyseren Red State. Filmen, der havde premiere på den nyligt afholdte Sundance Film Festival, lavede instruktøren uden om de etablerede filmselskaber. På et tidspunkt, da et par filmselskaber havde sagt nej tak, overvejede han endog at finansiere den med donationer fra sine mange fans.

Det blev dog ved ideen, fordi det juridisk var for svært at håndtere, men det inspirerede Smith til en anderledes form for distribution af Red State.

DIY-metoder

På Sundance inviterede Kevin Smith interesserede filmkøbmænd til at byde på rettighederne til Red State, og så solgte han dem til sig selv for en dollar. Han havde tænkt sig selv at rejse rundt til landets biografer med filmen og introducere visninger af den. Mange følte sig snydt, og igen haglede kritikken ned over Smith, der skød skarpt tilbage og argumenterede for DIY-metoder (Do It Yourself), fordi det giver filmskabere den kontrol og frihed, de store filmselskaber ellers har taget fra dem.

Smiths næste film, Hit Somebody, et ishockey-komediedrama baseret på en sang af Warren Zevon, bliver angiveligt hans sidste som instruktør. Lad os nu se. Det bliver i hvert fald interessant at se, hvad han denne gang finder på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det største problem med Smith er jo at han aldrig har været noget specielt god instruktør. Hvorfor det egentligt er lidt mærkeligt, at det kommer bag på folk, at manden stort set kun har lavet lort siden Chasing Amy.
Jeg faldt også selv for fristelsen og troede Smith rent faktisk var en ret fed instruktør, der bare lige skulle finde tilbage til sporet. Men når man tænker tilbage på hans film, med den ædruelighed de seneste godt ti halvfesne år af mandens karriere har bragt, så falmer selv hans tidlige film altså en del. Jo, Clerks, Mallrats og Chasing Amy var og er da superfede... men med hånden på hjertet er det altså ikke fordi de var stor filmkunst, at de var fede. Smith var bare heldig, at ramme ned i tidens nerve og ryge direkte ind på lystavlen hos generation x.
Så personligt håber jeg faktisk Smith holder sit ord og stopper, som instruktør, efter næste film. Men jeg håber da han fortsætter med alt det andet han laver. For han er stadigvæk nærmest uundværlig i forhold til at tage ting, som historisk set er blevet anset som useriøse, utroligt seriøst.