Læsetid: 4 min.

Intet kommer af intet

Udspringer alle Vestens lyksaligheder af det kristne budskab eller er det modsatte tilfældet? Måske er det på tide at gå ad andre veje for at forstå religionernes indflydelse på vores hverdag
25. februar 2011

I kronikken den 14. februar gentager de liberale debattører Christopher Arzrouni og Henrik Gade Jensen en række velkendte påstande om, at alle Vestens lyksaligheder udspringer af det kristne budskab. Kronikken er et modsvar til Jacob Mchangama og Frederiks Stjernfelts kronik om det modsatte (1. februar).

Når en kultur som den vestlige gennem så mange århundreder, som tilfældet er, har levet med og forstået sig selv gennem det kristne verdensbillede, giver det god mening at lede efter forskelle og ligheder mellem religion, tro, politik og kultur. Hvis man i denne sammenligning fokuserer på den kristne organisation, det vil sige den kirke, som gennem århundreder har forsøgt at monopolisere sin verdensforståelse, må man nødvendigvis komme frem til, at lighed, frihed og demokrati spirede frem på trods af kirken. Hvis man omvendt, ved at bladre i biblens komplekse tekster, finder udsagn, der rimer på vor tids institutioner, må man lige så nødvendigvis finde frem til, at markedsliggørelse, individualisering og det personlige ansvar udspringer af det kristne budskab.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu