Læsetid: 2 min.

Jazzkomponisten med den drengede charme

Jens Winther død i Genève bare 50 år gammel
Jens Winther kombinerede en ubændig energi og temperament med en nødvendig tro på sig selv og en drenget charme.

Jens Winther kombinerede en ubændig energi og temperament med en nødvendig tro på sig selv og en drenget charme.

26. februar 2011

Trompetisten, komponisten og arrangøren Jens Winther - et af dansk jazz' internationalt kendte navne - er pludselig død i Genève blot 50 år gammel. Winther var midt i en ny fase af sit kunstneriske liv efter for nylig at have bosat sig i Berlin, siden i Schweiz, for at arbejde med lokale musikere, da han blev ramt af en hjerneblødning.

Winther var privat uddannet og havde allerede spillet i adskillige fremtrædende danske grupper, da han som blot 21-årig blev medlem af DR Big Band. Her blev han orkestrets primære trompetsolist. Han spillede også sideløbende i andre store orkestre, bl.a. Ernie Wilkins' og Erling Kroners, og det var i de store orkestre, han udviklede sin egen evne som komponist og arrangør. Han har skrevet adskillige større værker og enkeltnumre til DR Big Band og til adskillige andre store europæiske jazzorkestre, bl.a. WDR-orkestret i Köln og det hollandske Metropol-orkester, ligesom han selv har dirigeret disse orkestre. Det er Metropol-orkestret, der har indspillet det, der i dag må betegnes som hans hovedværker, »Pluto and Beyond« og »Facing the Sun«, og i lange perioder har komponistgerningen klart overskygget hans rolle som trompetist.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Han bliver savnet - jeg husker især hans fantastiske duetter med den 40 år ældre Clark Terry med Almost Big Band i "Diamanten" for nogle år siden: Som to glade drenge, der lige havde opdaget, hvor sjovt mwn kan have det med en trompet!

Edward Rodriguez

Først og frammest kondolencere til Jens Winther`s family. I am a jazz dancer resident in Copenhagen siden 1972. ,Jeg mødte Jens i 1983 da han spillede med The Ernie Wilkins Almost Big Band på `Louisiana. We became good friends. A special evening at Kai `s Monmartre was when Thad Jones conducted the Radio Big Band and Jens improvised solos with Idrees Sulieman. Fantasic.! And Jens played so beautifully in his time with Ed Thigpen and Ed`s Scantet..His music was always listenable and danceable. He loved to play `In a Sentimental Mood``Rest in Peace Jens.Sincerely,Eddie and Jane Rodriguez.