Læsetid: 3 min.

Kunstneriske uddannelser får politisk topstyring

Et bredt flertal vil afskaffe demokratiet på de kunstneriske uddannelser, ligesom det er sket på universite-terne. Men forslaget går endnu længere og giver ministeren ret til at hyre og fyre rektor. Det er et brud på armslængde-princippet og risikerer at give politisk topstyring, mener studerende og ansatte
Skal kulturminister Per Stig Møller (K) have ret til at hyre og fyre rektor på f.eks. Kunstakademiet? Nej, mener studerende og ansatte på de kunstneriske uddannelser. Her mener man, at det er et brud med armslængdeprincippet og risikerer at føre til politisk topstyring.

Skal kulturminister Per Stig Møller (K) have ret til at hyre og fyre rektor på f.eks. Kunstakademiet? Nej, mener studerende og ansatte på de kunstneriske uddannelser. Her mener man, at det er et brud med armslængdeprincippet og risikerer at føre til politisk topstyring.

Jens Nørgaard Larsen

28. februar 2011

Uddannelserne til arkitekt, billedkunstner og konservator, som hører under Kulturministeriet, skal have professionaliseret deres ledelse. Derfor vil et bredt politisk flertal indføre bestyrelser med eksternt flertal og ansatte ledere ligesom universiteterne fik i 2003. Men forslaget er endnu mere vidtgående end universitetsloven, da det giver kulturministeren ret til at hyre og fyre eksempelvis Kunstakademiets rektor. Det er et brud med armslængdeprincippet og risikerer at føre til politisk topstyring, mener de studerende og ansatte.

»Det er et brud med armslængde princippet. Ministeren kan ikke udpege ledelsen på universiteterne. Det vil være under al kritik at underlægge de kunstneriske uddannelse så klar en politisk topstyring,« mener Magnus Pedersen, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd.

Også rektor på Kunstakademiets Billedkunstskole, Mikkel Bogh, er bekymret ved udsigten til, at kulturministeren skal udpege rektor. Indtil nu har det været skolerådet, der består af ansatte og studerende, der har ansat rektor.

»Man kan frygte, at ministeren vil vælge en rektor, der deler hans politiske holdninger. Det er der intet i lovgivningen, der forhindrer, og der er talrige eksempler i kunst på, at de udpegede ledere deler regeringens holdninger,« siger Mikkel Bogh, der mener, at lovforslaget risikerer at føre til en forringelse af uddannelsen, fordi skolens kunstneriske personale, professorer mister deres beføjelser.

Som Kunstakademiet skriver i sit høringssvar: »Skolen overgår altså i praksis fra at være en skole med en kunstfaglig ledelse til at blive en politisk ledet institution. Dette forekommer ikke at være den optimale ledelsesform på en eliteuddannelse med skarp faglig profil.«

Videnskabsministeriet påpeger også det problematiske i, at kulturministeren udpeger rektor i sit høringssvar, at »modellen med den ministerie-ansatte rektor sikrer ikke i samme omfang (som uafhængige bestyrelser, red.) hverken ansvar eller evne til strategisk handlen og planlægning på institutionen.«

Modstandere skifter kurs

SF, Radikale og DF har hidtil været modstandere af universitetsloven. Når SF alligevel har indgået en aftale om at afskaffe demokratiet på de sidste videregående uddannelser, så skyldes det ifølge SFs kulturordfører, Pernille Frahm, at der har været stor opbakning til det også fra uddannelsernes side.

»Jeg ved ikke noget om universitetsloven, men vi har opbakning fra gruppen til at indgå i det her forlig,« siger Pernille Frahm.

Hun har svært ved at se, at der skulle være et problem i forhold til armslængden, når ministeriet får magt til at udnævne rektorer.

»I så fald er problemet det samme på en række store danske kulturinstitutioner,« siger Pernille Frahm og påpeger, at forligspartierne også skal inddrages i ansættelsen af ledelsen på uddannelserne.

Enhedslisten står som det eneste parti uden for forliget omkring kulturuddannelserne. Per Clausen (Ø) mener, at beslutningen om at nedlægge den demokratiske styreform på kulturuddannelserne er blevet taget under dække af, at uddannelserne skulle lægges sammen. Han finder det dybt kritisabelt, at kulturministeren kan udøve sin magt så direkte på uddannelserne.

»Så har man slet ikke nogen afstand mellem minister og uddannelsesinstitution. De kommende rektorer vil være fuldstændig i lommen på ministeren, fordi han også kan fyre vedkommende,« siger Per Clausen. Videnskabsministeriet påpeger også i deres høringssvar til Kulturministeriet, at det kan give problemer med armslængden, at ministeriet kan gribe ind overfor ledelsen, hvis de ikke lever op til deres forpligtelser.

»Idet armslængden til ministeriet må være en del af tænkningen bag forslaget, ville det være hensigtsmæssigt med en præcisering både af præmisser for indgriben og hvilke former for indgriben, der kan blive tale om.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nu må det høre op! Politikere er ikke samfundets omdrejningspunkt, de må afgive magt til de områder, der skal fungere og nøjes med at allokere midler.

Dan Johannesson

Jeg mangler simpelthen snart ord. Det er dybt forstemmende. Hvornår går vi alle sammen på
gaden?? Er det virkelig det her land vi vil have?

Demokratiet er på vej ud med badevandet, imens korrupte politikere, indfører amerikanske tilstande, på trods af at det efterhånden er grundigt bevist at den model skaber kollosal lidelse for befolkningen.

Lad mig vide når i er klar til at gå på gaden, jeg stiller op med det samme.

Jeanette Schou

Hvordan havde man lige tænkt sig at akademiet skal uddanne selvstændige autonome og selvtænkende individer/kunstnere i en statsstyret institution?Kunsten skal være fri - ellers har demokratiet et problem. Hvordan kan oppositionen dog gå med til statsstyret kunst?? Det er dybt betænkeligt. Tak til Ø for at holde fast

Jørn Sonny Chabert

ja man ser det for sig, horder af unge kunstner der er udannet i propagandaens ædle kunst og spytter stribe vis af plakater ud der fremstiller de store ledere i deres bedste lys og billeder af den politisk korrekte, slanke, ikke rygende borger

(Advarelse ironisk materiale)

Thomas Nielsen

Hvad filen er det for en uduelig opposition?! Jeg kan sagtens forstå VKO - de har jo aldrig kunnet lide hverken kritiske kunstnere eller forskere. Men hvorfor skal oppositionen rende halsløst efter VKO i alt fra pointsystemer til nu også manglende armslængdeprincip? Er det i et forsøg på at forfølge dem helt ned i sølet? Skal kunst nu også forsøges stækket og styret fra toppen?

Det skal rulles den anden vej. Demokratiet tilbage til universiteterne.

Fri forskning og yttringsfrihed. Det andet er den sikre, kortsynede fantasiløshed.

Man får jo lyst til at citere fra den svenske Grundlov:
De offentlige institutioner skal fremme idealer om demokrati som retningslinjer i alle sektorer af samfundet ...

Endelig afslører Per Stig Møller som den sande marxist han er; han skrev nemlig i 1970erne en bog, hvori han forherligede Mao og bestemt mente, at Kinas ideer var de korrekte, de skulle bare lige have et skvæt konservatisme og omvendt.

Sandheden ligger nok snarere i det som Ove Kaj Pedersen kalde for konkurrencestaten. Og som går ud på at hele samfundet skal omformes til en ko-operativ, som skal gå syngende ind i den glorværdige fremtid mens de synger 'danmark i tusind år' . Pointen er denne; kunstnerne skal også være med til at fremme og vedligeholde den danske stats konkurrence-evne - ja selv en oscar til en dansk film får straks folk til at tale om dansk film, konkurrence-evne mm.