Læsetid: 2 min.

Oppositionen vil afkristne DR

Kravet til DR om at lægge særlig vægt på formidlingen af den kristne kulturarv er dybt problematisk, mener oppositionen. Den kræver formuleringen skrevet ud af DR's public service-kontrakt
9. februar 2011

Danmarks Radio skal ikke være en kristen kanal. Sådan lyder det samstemmende fra oppositionspartierne på Christiansborg, efter at flere fremtrædende meningsdannere i gårsdagens Information advarede om, at DR er i fare for at blive omdannet til et kristent missionshus.

Allerede fredag kunne P1-programmet Mennesker & Medier afsløre, at den nye public service-kontrakt er blevet tilføjet en formulering, som forpligter DR på »den kristne kulturarv«. Tidligere var DR kun pålagt at formidle »den danske kulturarv«.

»Det er et helt forkert signal at sende,« siger Radikales kulturordfører, Johs. Poulsen.

»Det er ikke DR's opgave at formidle én bestemt religiøs retning. Det er Danmarks kulturarv, man skal formidle, og den er mere end en historie om kristendommen.«

Morgenandagten

Sammen med de øvrige oppositionspartier står Radikale uden for det medieforlig, som den nuværende public service-aftale er en del af. Men så snart oppositionen får magt til at formulere en ny aftale, vil forpligtelsen til at formidle kristendommen blive skrevet ud, garanterer SF's medieordfører, Holger K. Nielsen.

»Det er beklageligt, at den reaktionære nationalkonservative tilgang til kultur nogensinde er kommet ind i public service-kontrakten. Det var aldrig sket, hvis vi havde været ved magten, og vi vil selvfølgelig lave det om, så snart vi får muligheden,« siger han.

Kulturminister Per Stig Møller (K) forklarede i går til Information, at det især er for at sikre morgenandagten, at formuleringen er kommet med i den nye kontrakt.

I dag sendes morgenandagten kl. 8.07 på P2, men da P2 bliver nedlagt til november, har morgenandagten længe været i fare for at forsvinde. Den fare er nu elimineret med tilføjelsen til kontrakten. Men det er en klodset løsning med alt for mange utilsigtede konsekvenser, mener Enhedslistens medieordfører, Per Clausen.

»Ville man bare have reddet morgenandagten, så skulle man jo have skrevet dét. Det ville ganske vist i sig selv have været en problematisk form for detailstyring, men det her er jo langt værre. For nu er hele sendefladen blevet forpligtet på én bestemt opfattelse af danskheden med kristendommen som omdrejningspunktet,« siger Per Clausen, der forventer, at et nyt flertal efter næste valg vil skrotte den borgerlige medieaftale og indgå en ny, »hvor pluralismen, mangfoldighed, alsidighed og frihed for DR« kommer til at stå i centrum.

I mellemtiden har Per Clausen bedt kulturminister Per Stig Møller svare på, hvorfor DR nu skal til at lægge større vægt på den kristne del af den danske kulturarv frem for på andre dele - og hvilken betydning det får for DR's programplanlægning.

Netop det spørgsmål står også uklart for Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen. I lighed med de øvrige oppositionsordførere undrer han sig over formuleringen.

»Det er uhensigtsmæssigt, og jeg forstår ikke, hvorfor det er kommet med, og jeg ved ikke, hvad det betyder«, siger han til Politiken.

Missionerende

Radikales kulturordfører, Johs. Poulsen, mener ændringen i kontrakten grænser til »det missionerende«.

»Formuleringen giver klar præference til én bestemt trosretning i DR, og det er forkert. Lavede man noget lignende i andre lande, ville vi sige, det var missionerende,« siger Johs. Poulsen, der mener, det bør være et redaktionelt valg, om man vil sende forskellige kirkelige udsendelser, herunder morgenandagter, i radioen og på tv.

»Det er ikke politikernes opgave at blande sig ned i den slags detaljer,« siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Hvis Per Stig Møller synes at det er nødvendigt med en privat radiokanal og at morgenandagten er så nødvendig, hvorfor overtager den nye kanal så ikke den forpligtigelse med at sende morgenandagten . Den ligger på den kanal som den nye private kanal skal overtage. Denne nye private radio skal i forvejen pålægges forpligtelser, så hvorfor ikke morgenandagten.

Jeg er ikke helt enig med oppositionen her - jeg synes ikke, der skal være mere kristent stof, men jeg synes afgjort, at det er nødvendigt at sikre, at DR er forpligtet på det, der er, og det er der ingen sikkerhed for, medmindre der er en forpligtelse. Der er efter mit bedste skøn ikke tale om en optrapning, men en sikring, fordi times they are a-changin'.
På samme måde håber jeg virkelig, at DR bliver forpligtet på formidling fra andre danske kulturinstitutioner - og alt dette håber jeg i højere grad igen vil kendetegne firmaet, så der bliver tale om servicering og formidling, fremfor den opdragelse, vi ser for tiden, og som oppositionen desværre også lyder til at være alt for glad for.
I virkeligheden er det dog ikke så meget det kristne aspekt, som det er det religiøse, der er behov for at beskytte: der burde ikke være noget i vejen med at sende fredagsbøn i DR eller andre af hovedreligionerne; men det er så også dér, jeg mener, at forpligtelsen bør slutte: ingen sekter.

Dorte Sørensen

Hvorfor ikke oprette en DAB kanal, der sender religiøst stof. Så kan alle søgende mennesker være sikker på let og hurtigt at finde stoffet.
Et naturligt sted til højmesser morgenandagter samt fredagsbøn, katolske messer osv.…………… En enkelt gang om året sender DR en fredagsbøn med en imam der kan flydende dansk . Ligeledes sender DR også nogle enkelte katolske messer. Så det kan allerede godt lade sig gøre.

Slettet Bruger

Mht flag, kulturarv, konger, krige, undertrykkelse og historisk set antidemokratisk gæld, kristendom eller ej, så lader store dele af sendefladen i dag til at være koncentreret om letbenet underholdning og mere eller mindre ensidig nyhedsformidling eller spin med andedammen og folk, der ligner os mest som hele universets centrum, og det kunne man måske omvendt have ønsket sig, at der var skrevet et par linjer om, så der var en smule chance for at emner fremover blev belyst fra flere vinkler og ikke næsten udelukkende set fra den vestlige og kristne del af verdenen. Eksempelvis vælter næsten hele mediebilledet, hvis en politiker i USA slår en prut og den nye præsident Mesias skal promoveres eller et ny dimsedut skal markedsføres, mens man fra andre steder i verdenen sjældent hører om deres værdier eller baggrund og der kun kan skabes interesse, hvis katastrofenyheder og konflikter kan stables på benene.

Dorte Sørensen

Henrik Wagner
Jeg ret enig med dig . Men derfor er det også tåbeligt, at Per Stig Møller vil helt lukke P2 med klassisk musik og kulturprogrammer herunder morgenandagten samt delvis P1 med de bedste samfundsorienterende udsendelser, herunder Orientering og til dels på det seneste P1- morgen.

@Dorte:
Der er fordi alt i DR der ikke er tandløs underholdning og leflen for laveste fællesnævner men som tillader sig at være kritisk søgende og som kræver noget af sine tilhørere (at de i det mindste er vågne) efter VKO flertallet's menig er 'venstredrejet' og 'rødt' og derfor skal afvikles
DR's fornemmeste opgave fremover vil være at fungere som lydtapet og søvndysser

Det er nu underligt med den her venstrefløj der påstår at være anti-kapitalistisk, men stort set notorisk angler efter, og taler for, en kommercialisering af det religiøse domæne.

Det må man altså se at komme over.
Jeg ved godt at de 'kapitalistiske' trosretninger både er populære og romantiserede for tiden - det ville med tidsånden være mærkeligt andet - men hvad laver venstrefløjen på den galej, om det så bare er som nyttige idioter der fjerner forhindringer og bekæmper opposition, mere end som egentlige 'troende' i første omgang ?

Universitetsforskning kan da i det mindste indbringes for et udvalg for videnskabelig uredelighed......

Men er der et publikum til en positionering, da vil der også være mindst een politiker - deriblandt en socialdemokrat for en sikkerheds skyld. .

Mogens Michaelsen

Overskriften er vel egentlig lidt misvisende?

Oppositionen er imod at forpligte DR til at missionere for kristendommen, men der er forhåbentlig ikke mange der går ind for den modsatte yderlighed, altså at undertrykke kristendommen?

At "afkristne" DR lyder lidt voldsomt ...