Læsetid: 3 min.

Værdikommission skal dyrke kulturmøde og naboskab

Den politiske debat i Danmark har været alt for forhippet på økonomi og en opdeling i 'dem' og 'os'. Fremover skal kulturmøde og generationers gensidige støtte hives frem i debatbilledet, mener formanden for den nye værdikommission
Den politiske debat i Danmark har været alt for forhippet på  økonomi og en opdeling i 'dem' og 'os'. Fremover skal kulturmøde  og generationers gensidige støtte hives frem i debatbilledet, mener formanden for den nye værdikommission
Kultur
21. februar 2011

Et tandløst teselskab eller en klerikal magtinstans? Kulturministerens nyligt nedsatte værdikommission er blevet mangfoldigt modtaget.

Selv er kommissionsformanden Elisabeth Dons Christensen, biskop i Ribe stift, utilfreds med den debat, der har fyldt talerstole og spalteplads det seneste årti.

»Nu har vi diskuteret økonomi i en masse år. Der har vi troet, at alle skulle være rige på ingen tid. Og vi er også økonomisk set blevet rigere. Samtidig har politikerne lagt enormt meget vægt på, hvordan vi hver især kan få mere og fordele det anderledes. Men samlet mener jeg, vi har haft alt for meget fokus på penge, penge, penge. For vi bliver jo ikke lykkeligere af at have flere penge,« siger hun og tilføjer:

»Selvfølgelig trænger nogle til at få mere i pengepungen. Men de fleste af os har jo mere end rigeligt til dagen og vejen. Om vi skal på en eller fem turistrejser om året gør vel ikke den store forskel?«

Kulturmøde

Men det er ikke blot økonomiens forrang i offentligheden, der har været problemet. Politikere og meningsdannere har også kun sparsomt debatteret muligheder ved kulturmøde.

»Det har jo været en kedelig værdidebat, som har været enormt præget af 'dem' og 'os',« siger Elisabeth Dons Christensen.

Hendes mål med kommissionen er at identificere et værdimæssigt fundament, som kan ruste befolkningen til større kulturmøder i fremtiden: »Hvis man går og er bange og negativ, så kan man ikke møde nogen. Heller ikke de ikke-etniske danskere, som jo har fyldt en stor del af debatten. For kulturmøder kommer jo af overskud. At vide hvor man står, så man kan møde andre,« siger hun.

Selv er hun overbevist om, at mange i befolkningen til dagligt holder en række distinkte værdier i live. En af de vigtigste, »generationsværdien«, har historisk modvirket generationers gensidige konflikt, mener hun: »Der kan opstå skel, når man diskuterer om skoler, børnehaver eller hjemmehjælpen skal have penge. Her risikerer vi en generationskonflikt, som kan splitte debatten i to. Derfor er det vigtigt at blive bevidst om, at generationerne lever af hinandens støtte. Og hidtil har denne værdi også stået stærkt,« siger hun.

Hils på din nabo

Men også værdien af naboskab fremhæver hun som et adelsmærke, den nye værdikommission med fordel kunne fremhæve: »Det er en vigtig værdi, at man tager sig af hinanden, selv i en storby, og hilser på sin nabo. Det positive ved de nære relationer har hidtil ikke fået nok fokus,« siger hun og henviser samtidig til det positive ved store dele af befolkningens engagement i foreningsliv og frivilligt arbejde.

Elisabeth Dons Christensen er klar over, at den nye kommission ikke skal rejse rundt og bedrive videnskab. Danskernes værdier er nemlig indtil flere gange afdækket i den danske værdiundersøgelse - senest i 2008 med professor Peter Gundelach ved roret. I stedet forestiller hun sig at turnere landet rundt til forsamlings- og kulturhuse for at debattere. Og hvis kommissionen skulle finde frem til »tusinder« af værdisystemer i befolkningen, er opgaven at »samle dem i en række kasser«, mener hun.

Med udgangspunkt i værdiundersøgelserne har hun dog en række forventninger til værdiernes greb i det ganske land.

»I starten af de her værdiundersøgelser var der en tydelig tendens til, at tendensen til at snyde i skat og på bistandskontoret var stigende, men det har faktisk ændret sig i løbet af de her tredive år,« vurderer hun og tilføjer:

»Vi kan jo ikke leve i et samfund, hvor vi konkurrerer om at snyde hinanden og ender som en bananrepublik. Men det er heldigvis ikke fremtiden, som den tegner sig.«

Bevidstgørelse

Foruden Elisabeth Dons Christensen udgøres kommissionen af to gejstlige, to forfattere, to journalister, en skuespiller, en foreningsmand og to akademikere. Særligt det klerikale præg har vækket offentlig mistro. Men denne kritik har Elisabeth Dons Christensen svært ved at tage alvorligt:

»Som kristen ved jeg, at jeg kan adskille tro og viden. At jeg selvfølgelig kan arbejde videnskabeligt og grundigt og se på værdier og sprogliggøre dem. Nej, det er ikke et problem. For hele kommissionen arbejde handler jo om at bevidstgøre om, hvilke værdier vi hver især har.«

Denne »bevidstgørelse« skal dog ikke ses som biskoppens diktat overfor befolkningens værdier, mener hun:

»Jeg skal ikke pådutte andre mine værdier - det ligger overhovedet ikke til mig. Men jeg forestiller mig, at vi kan blive mere bevidste om vores fælles værdimæssige ophav ved at tale om det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Den her artikel tegner jo et sandfæridgt billede af denne "værdi"kommission og dens for"mand". Som grundtvigiansk biskop og ægtefælle til forsikrings"mægler", ejendomsspekulant og advokat plejer hun da at se på tingene fra en godsejerperspektiv:
"Vi" har troet, at alle skulle være rige på ingen tid." "Og "vi" er også økonomisk set blevet rigere." "Samtidig har politikerne lagt enormt meget vægt på, hvordan "vi" hver især kan få mere og fordele det anderledes." (Nemlig at tage fra de fattige og give til "os")
" Men samlet mener jeg, "vi" har haft alt for meget fokus på penge, penge, penge. "
"For "vi" bliver jo ikke lykkeligere af at have flere penge"
Nej det vil jeg da gerne tro, at endnu flere penge ikke gør dig lykkeligere, Elisabeth. Nu prøver du at blive lykkeligere ved at fortalle de fattige, at de skal holde kæft og glæder idg nok over, at de ikke længere tør at "snyde på bistandskontoret", hvilket så at sige var jo Danmarks største sociale problem.
God arbejdslyst Elisabeth! (Holder du virkelig FEM ggange ferie om året?)

Ishak Fajkovic

Mon de vil offentliggøre deres møder på YouTube? Det ville være underholdende at se Farshad Khloghi's raserianfald når hun nævner "kulturmøde" for første gang.

I øvrigt hvad er meningen med komissionen, bort set fra at spilde penge? Jeg nægter at rette mig efter værdinormerne sat af et statslig udpeget komission (alt respekt til ALLE medlemmerne, det er ikke dem jeg har noget imod).

Jeg kan lugte kristenblod, endnu en kommission, der skal fortælle os hvordan vi bliver bedre VK0 mennesker. Put dem i gryden, så vi kan feste.

Ja så skal man sandelig ikke komme og sige at VKO ikke har gjort noget for sammenhængskraften. Det her er lige ved at være så godt at man med god samvittighed kan skære lidt på velfærd, uddannelse, sundhed, miljø og offentlig transport.
Ellers blir det sgu for godt igen.

Jo Elisabeth hvem er det som har prædiket pengegaloppen i de sidste mange år, og helst pengegaloppen til sig selv for de andre er da så dumme så dem vil vi helst ikke lege med
Jo dem der har talt om fællesskab i kulturmøde er bare blevet grinet af.
Selv har jeg talt kulturfællesskab med Martin Henriksen og svaret jeg fik var: "du er èn af dem som er årsag til problemerne", så kunne jeg jo tygge lidt på den, blot har det været en stor del af kulturen de sidste del år...

Hvis vi kunne nå dertil hvor vi møder hinanden med et åbent sind uanset race og hudfarve vil meget være nået
Jeg er medlem af Dansk Interreligiøst Forum i daglig tale DIF www.difforum.dk, et sted hvor vi taler med hinanden på tværs af religioner og hvor vi har besøgt forskellige religioner for at høre nærmere og stille ? i al åbenhed

Hvor er de 2 narkomaner, de 2 hjemløse i det udvalg?...der er altså tale om en afgrænset værdi, baseret på sociale relationer.

Ganske enkelt ubrugeligt.

Det er netop den slags kommissioner der bruger en masse penge og kommer med nogle anbefalinger i en rapport som ingen alligevel kan bruge til noget som helst.

Man burde overveje hvad der skal komme efter kommisionens arbejde. Er det blot noget fluffy luft der skal give en retning af hvor vi ønsker at være men aldrig når hen så er det jo værdiløst.

Jeg tror på danskerne godt kan finde den måde at leve sammen på som er optimal for den enkelte. Det behøver vi ikke en kommission til som i øvrigt er overrepræsenteret af eliten.

Det er uklart, om danskerne har medfødte værdier eller, som i 1980'erne med fodnoter og det hele, de forkerte værdier, der så blev korrigeret under Fogh Rasmussen. Men det lyder som en opsang til dem, der ikke blev rige under det forrige opsving inden den seneste finanskris, om at holde igen, undlade kriminalitet og være tilfreds med det, man har.

Slettet Bruger

Gud fader bevares. Hvor mange danskere går egentligt i forsamlingshus for at debattere nu om dage, og hvem er det mon som vil møde op til foredrag og værdikamps prædikener med 3 præster og 4 skriverkarle andet end det trofaste kor?

Når man erkender, at det ikke er videnskab og hævder, at man ikke vil pådutte andre mennesker sine værdier, så er det fra starten uærlig snak, hvilket også skinner klart igennem i denne artikel, hvor gode værdier straks fremhæves frem for de dårlige. Hvad er det i grunden man vil opnå, hvis ikke det er at udbrede sine egne værdier? De kommunikationslærde og gejstlige udvalgsmedlemmer kunne i stedet melde sig til et paradise program, og hvis politikerne virkelig mener der er problemer, som burde diskuteres med befolkningen, og det er der, så kunne de kigge indad i stedet for at tage flere kurser i at snakke udenom og polstre sig med stadigt mere spin som dette også er et udtryk for. For resten kan jeg glæde kommissionen med at jeg hilste på min nabo i går, og håber det kan spare dem for lidt arbejde.

Marianne Mandoe

Hvorfor f***** er en BISKOP formand for en værdikommission?

Nåh ja.... DR er jo også blevet pålagt kristendom for nyligt.
Endnu et skridt på vejen til den fuldstændige sammenblanding af politik og religion i Danmark.

Jeg, personligt, vil ikke have noget med det at gøre. Folk kan have hvilken som helst religion de ønsker, men når det bliver blandet ind i politik så står jeg af.

Dorthe Møller

Finurligt nok er der ingen der undrer sig over at man udpeger to journalister til at udtale sig om værdier!!!!!!!!!!!! (undskyld Rune :-))