Klumme
Læsetid: 3 min.

Drømmen om at få sin egen bar og cafe

Filminstruktøren Claus Ploug har med 'Kind of Blue' realiseret sin drøm, efter at han slap ud af en kæmpegæld ved at sælge avisabonnementer
Kultur
16. marts 2011

Han var en af de mest lovende elever på filmskolen, og i 1980'erne instruerede han film som Den ubetænksomme elsker efter en Leif Panduro-roman og Elise efter en novelle af St. St. Blicher. Derefter blev der mere stille om Claus Ploug, som dog fik et kortvarigt comeback med novellefilmen Laslos tema i 1997. I dag har han opgivet filmdrømmen til fordel for en anden, nemlig om at få et musikspillested med bar og café. Kind of Blue hedder det - med adresse i Ravnsborggade i København, hvor det er næsten-nabo til Nørrebro Teater.

»Før 2009 havde jeg oparbejdet en milliongæld til først og fremmest skattevæsnet,« fortæller han.

»Lidt a la Dan Turèll, som jeg fik et fint forhold til de sidste fire år af hans liv. Vi udvekslede erfaringer om pantefogeder og den slags. Jeg havde fået forskellige støttebeløb til film-treatments, men fik ikke lagt penge til side af B-indkomster, og så voksede gælden.«

- Men digteren kan vel næppe have været den bedste skatterådgiver?

»Nej, det var sådan noget med at gå i fængsel, men det, jeg kunne se, var, at man godt kan leve, selvom man har en kæmpegæld.«

Topsælger

- Hvordan kom du ud af din?

»Jeg begyndte at sælge avisabonnementer for Politiken ved Illum på Strøget i København og også i en del provinsbyer. Det viste sig, at jeg var god til at sælge, og i nogle år tjente jeg styrtende.«

- Kan man tjene styrtende ved at sælge aviser?

»Jeg arbejdede 300 dage om året. Gratisaviserne var kommet til, og aviserne tabte generelt abonnenter. Derfor var de villige til at kaste mange penge efter os sælgere og gav gode provisioner. Vi fik 800 kroner for at sælge et årsabonnement. Jeg kunne tjene 7-800.000 kroner om året. Så kunne jeg se, at det kunne ende med, at jeg kunne komme ud af min gæld, som jeg samtidig fik forhandlet nedad. Det var en stor dag, da jeg gik på posthuset og betalte det, jeg skyldte.«

Momentet

- Hvordan starter man en bar og café?

»Når man ved, hvad man vil med det, begynder man at kigge sig om efter egnede lokaler. Så opsøger man nogle banker og hører, om de vil hjælpe én i gang. Mercur Bank blev min bank, som gik helhjertet ind i projektet, der også omfattede et showroom med lamper og møbler, som min daværende kæreste, Susanne Storm, stod for, når hun ikke var på jobbet som skuespiller. Da havde jeg allerede indspillet 150 bånd med den allerbedste musik fra min egen samling. Al musik, der spilles her, er nedtonet, langsomt og balladeagtigt. Jeg spiller kun det, jeg selv kan lide.«

- Hvorfor valgte du navnet Kind of Blue?

»Jeg tænkte tilbage på en morgen for mange år siden efter en fest i Karrebæksminde. Klokken tre om natten gik jeg ned til stranden, hvor jeg mellem tæpper, ghettoblastere og bålrester fandt et kassettebånd med jazztrompetisten Miles Davis' album Kind of Blue. Jeg anede ikke, hvad det var, men den musik har jeg aldrig glemt siden. Jeg var alene med månen og musikken, et moment, hvor det hele gik op i en højere enhed.«

Kulturcafe

- Hvordan har det så været at have café?

»Hårdt arbejde - som om jeg har lavet tre spillefilm på ti måneder fra scratch til premiere, men her er sjovt hver dag, da der kommer mange spændende mennesker. Det er blevet min dagligstue, for jeg er her 18 timer i døgnet. Min egen ganske lille lejlighed er efterhånden kun mit soveværelse, og jeg har flyttet alle mine bøger herover.«

Der er jævnligt levende musik på Kind of Blue, ligesom der har været litterære arrangementer med skuespilleren Tommy Kenter samt forfatterne Jørgen Leth, Morten Sabroe og Kurt Thyboe. Eks-samleversken Anne Marie Max Hansen, tidligere skuespiller, nu gestaltpsykolog, har også givet en hånd med. Senest har kunstforeningen Det Poetiske Bureau vist interesse for at bruge cafeen, og der vil også komme et galleri med skiftende udstillinger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Simon Larsen

Fint! Det vil jeg da se lidt nærmere på.