Læsetid: 3 min.

Den musiske smertelindring

En kombination af følelser, distraktion og en vis placeboeffekt er på spil, når musik virker smertelindrende, fortæller lægen Eduardo Adrian Garza Villarreal. Hans nye ph.d.-afhandling har også budt på overraskende nyt om matematikkens muligheder
En kombination af følelser, distraktion og en vis placeboeffekt er på spil, når musik virker smertelindrende, fortæller lægen Eduardo Adrian Garza Villarreal. Hans nye ph.d.-afhandling har også budt på overraskende nyt om matematikkens muligheder
14. marts 2011

»Yes.« Så klart er svaret fra Eduardo Adrian Garza Villarreal på spørgsmålet om, hvorvidt musik lindrer smerter. I morgen forsvarer den mexicanske læge sin ph.d.-afhandling, som med afsæt i en række forsøg dokumenterer den musiske effekt på smertepatienter. Som led i studierne blev 48 forsøgspersoner udsat for en høj varmepåvirkning på deres underarm. Deltagerne skulle undervejs angive graden af smerte på en skala fra 0 til 100. Og smerten dalede, da situationen blev krydret med Mozart. Men ifølge Eduardo Adrian Garza Villarreal er det ikke musikken i sig selv, der lindrer smerteoplevelsen.

»Mine studier viser, at det i højere grad handler om følelser – om hvordan vi responderer på musikken. Den virkningsfulde musik er en, du kender og kan lide, og som er langsom,« siger han.

Til trods for, at musik i dag bruges smertelindrende blandt andet ved tandlægebesøg og under fødsler, er området stadig i vid udstrækning uudforsket land.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Udover det faktum at musik og matematik er to vidundere, så mangler der en ting.

Farver

Min egen tandlæge har en glasplade hængene over stolen, så når du ligger i den ser du op på farver i form af abstrakter lagt på pladen. Sammen med musikken og en indre optagethed af løsninger, så er bedøvelse ikke noget jeg nogensinde har prøvet.

Matematik, musik, og farver.