Læsetid: 4 min.

Rigtige nyheder — med løg på

Hvert år den 1. april kappes nyhedsmedierne om at overgå hinanden i løgnehistorier. Andre medier har de seneste år haft succes efter samme model: At levere falske nyheder formidlet i det alvorstunge mediesprog
Falske nyhedsmedier som The Onion og Rokokoposten karikerer de rigtige mediers formsprog og udstiller dermed de forudsigelige nyhedsformularer. 'Vi parodierer medierne og journalisterne, ikke de virkelige hændelser,' siger Will Tracy, der er redaktør på The Onion. Her TV 2 News' studie.

Falske nyhedsmedier som The Onion og Rokokoposten karikerer de rigtige mediers formsprog og udstiller dermed de forudsigelige nyhedsformularer. 'Vi parodierer medierne og journalisterne, ikke de virkelige hændelser,' siger Will Tracy, der er redaktør på The Onion. Her TV 2 News' studie.

Jacob Nielsen

1. april 2011

Hvert år den 1. april har nyhedsmedier for vane at tørre hvide løgne af på mediebrugerne. Den årligt tilbagevendende kappestrid om at levere den bedste løgnehistorie er imidlertid langt fra det eneste forsøg på at skildre virkeligheden i et spraglet lys.

Aprilsnarens traditionelle lokkemiddel i form af den særlige nyhedsretorik og det troværdige formsprog bruges i dag med succes af andre — producenter af såkaldt
fake newseller nyhedssatire.

Det fiktive nyhedsmedie Rokokoposten er det seneste danske eksempel. Hjemmesiden har charmeret sig til en fanskare på 3.000 facebook-brugere med nyhedsrubrikker som »Stor virksomhed får mandlig chef« og »Højtuddannet akademikerkvinde lamslået af chok over hvad mennesker med dårligere uddannelse end hun selv gider spilde deres tid på at se i fjernsynet«.

Marta Sørensen, der sammen med fire andre frivillige driver siden, fortæller om baggrunden for Rokokoposten.

»Vores idé har været at skabe en platform for
fake newsi Danmark, hvor vi gør grin med magtfulde politikere og opinionsdannere. Og samtidig udstilles mediernes ofte forudsigelige nyhedsformularer.« fortæller hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Superflot lavet.

Noterer, at der sandelig findes 'rigtige' nyheder iblandt, som der bare er for mange KKK-interesser involveret i til at de kan fortælles på andre måder :

eks: 'Alt giver kræft' -- jada. Men en showstopper er det nu, når man lever af at 'bekæmpe' kræft-kilder.

KKK ?
Kapital
Karriere
Korrekthed.

Masser af moral og politik her, Anne Marie.

The Onion News Network er en genial og voldsomt overproduceret nyhedsparodi, der ofte er meget skarp i sine analyser. Fx en af Obamas droner, der begår selvmord efter fejlagtigt at have dræbt civile. Dens efterladte brev er kulminationen på en længere dækning på tv, hvor dronen stod anklaget for mord.

I en anden historie blev den virkelige Obama fundet i en kælder, dybt frustreret over at folk havde taget hans dobbeltgænger alvorligt. Den rigtige Obama gennemførte omgående alle sine oprindelige mærkesager - men i en meningsmåling ønskede amerikanerne at fortsætte med den vante dobbeltgænger. Værd at se!

Anne Marie Pedersen

Ja, men der skydes med spredehagl. Og det virker ikke som om der er en egentlig samfundskritik. Der mangler bid - eller måske mod. Det er en del af trenden med at grine over alt - bare det er karikeret og sat på spidsen.

Det er det vi ser i Drengene fra Angora, Krysters Kartel, Gintberg osv.

Så er jeg da meget mere til fx Colbert Report (colbertnation,com)

Her er finder man også en gennemgående kritik af nyhedsformidling. Men her er en klar kritik, som ikke er til at misse.

Kim Sørensen

" De her falske nyhedsmedier forudsætter, at du har en viden, for at du kan udløse underholdningsværdien i det, du læser eller ser. De fortæller ikke, hvorfor det er sjovt, det skal du selv kunne regne ud."

Nu kommer jeg nok lidt ud på et sidespor og jeg har skam heller ikke ligefrem forsket i satire. Men er det ikke lige netop hele grundessensen i enhver form for humor, at man netop IKKE fortæller hvorfor det er sjovt?
I det øjeblik man skal fortælle hvorfor en joke er sjov, så holder den jo op med at være sjov.