Læsetid: 4 min.

Anti-pirater farer i blækhuset

Netpirater skal fremover tales til fornuft med skriftlige advarselsbreve, ligesom man allerede gør i en række andre europæiske lande. 'Perspektivløst', lyder kritikken fra Forbrugerrådet og fra it-eksperter
Den helt nye film 'Season of the Witch' med Nicolas Cage og danske Ulrich Thomsen i hovedrollerne i et pestplaget 14. århundredes Europa er en af de mest kopierede premierefilm fra internettet lige nu.

Den helt nye film 'Season of the Witch' med Nicolas Cage og danske Ulrich Thomsen i hovedrollerne i et pestplaget 14. århundredes Europa er en af de mest kopierede premierefilm fra internettet lige nu.

19. april 2011

»Hov, der er noget galt ...,« er skrevet med fed øverst på brevet. Det skal gerne fange læserens blik som en første formaning, når brevet åbnes i de hjem, der er mistænkt for ulovlig fildeling over nettet. Mere præcist skal 50.000 breve sendes til formodede netpirater, foreslår et udvalg under Kulturministeriet. Brevene slutter med 'Venlig hilsen' de første to gange, men deler man ulovlige filer en tredje gang, er det op til rettighedshaverne at bestemme, om de vil retsforfølge den.

Udvalget har i længere tid arbejdet på en styrket indsats mod piratkopiering, og i sidste uge udsendte den sin rapport, der anbefaler en såkaldt brevmodel. Men det er i den grad usikkert, om advarselsbreve kan modvirke den usvækkede tendens til ulovlig fildeling, lyder en række kritiske røster.

»Brevmodellen er et pusterum for rettighedshaverne. Den er et midlertidigt tiltag, der nu og her skal sætte en prop i problemet med piratkopiering. Jeg ser den ikke på nogen måde som en holdbar løsning,« siger lektor i it-ret Søren Sandfeld Jakobsen fra Copenhagen Business School.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bliver KODA-afgiften på tomme CD'er, DVD'er, USB-stick, memmory-kort og USB Harddiske så afskaffet ?
Nej selvfølgelig ikke, musikbranchen vil både
blæse og have coke i næsen ... Og sælge den samme licens til det samme 'produkt' flere gange .

Min påstand er at det faldende salg siden 2000 (faktisk allerede før) skyldes at alle de gamle hippier blev færdige med at skifte deres LP'er ud til CD'er ..
Sjovt nok skulle de betale for det hele en gang til, selv om de allerede havde en licens til musikken .

Det kunne selvfølgelig også være fordi det er noget HØ de sprøjter ud !

Efter at rettighedshaverne led et svidende nederlag i retten i sidste uge, hvor deres eksorbitante krav blev nedsat til 10.000 kr - fra et udgangspunkt på ca. ½ million kroner, vælger man så at skubbe en økonomisk byrde over på telebranchen for at sikre nogle private rettighedshaveres indtægt, hvis grådighed er årsagen til hele miseren.

Fildeling kan ikke stoppes, og meget vanskeligt bevises skulle man få fat i en synder.
Hvorfor i alverden skulle telebranchen betale for dette skræmme stunt - og er det i det hele taget lovligt at udlevere navne og adresser på internetbrugere, hvor der ikke er skygge af bevis for at de foretager fildeling af copyrightbelastet materiale, eller er det blot endnu en omgåelse af borgerlige rettigheder.

Martin Svendsen

Der var engang hvor copyright handlede om en fair vægtning mellem producenter og konsumenters interesser. Idag handler det alene om at sikre producenterne så mange penge som overhovedet muligt, ved at tilrane sig stadigt større magtbeføjelser til at håndhæve en forældet lovgivning gennem statsapparatet. Jeg synes det er en ærgelig udvikling, men trøster mig med, at fildeling alligevel er ustoppeligt - og gudskelov for det. Aldrig har så mange mennesker haft adgang til så mange kulturprodukter til så billig penge. På ethvert andet kapitalistisk marked ville dette være at betragte som en success, men når det gælder produkter under copyrightlovgivningen er flest mulige penge op af forbrugernes lommer for færrest mulige produkter på sær vis blevet et successkriterie som mange politikere og borgere er hoppet med på.

Lad mig igen igen slå fast, at en musiker maksimalt tjener cirka 20 kroner på en skive, en cd, til salg i butikken. Ofte tjener en musiker mindre, dvs. mellem 5. og 15 kroner pr. solgt cd i eksempelvis Fona. Musikbranchens indtjening eller rettere musik-industriens indtjening falder; det er den, de er bekymrede for - hos pladeselskaberne...

Og tænk hvis man truede med at kappe folks fastnet-forbindelse eller forbindelse til deres mobiltelefon; politikerne ville blive tossede. Det sker jo kun, fordi internettet er nyt og fordi de fleste politikerne intet aner om det. Ej heller, at de rigtig hardcore 'pirater' godt ved, hvordan de skal omgå en sådan spærring, mens almindelige mennesker (mødre, fædre, unge mennesker, børn) intet aner om dette; de risikerer at få spærret deres adgang til internettet. Og det i en tid, hvor internettet er livsnødvendigt, præcis som telefonen var det for 100 eller 50 år siden.

Politikerne burde hellere se på tragi-komiske i, at man gerne må tage en sikkerhedskopi af f.eks. sine dvd-film, men det er ulovligt at om gå en kopi-spærring for at gøre det. Det er altså bare helt :roll: ---

Dommen af 27.maj 1010 (fra faktaboksen) må jo så betyde, at Information også kan stilles til ansvar for hvad jeg f.eks. skriver her på denne side; det må jo være konsekvensen af den. Og dommen over The Pirate Bay tyder på, at Højesteret intet ved om ny teknologi; TPB var (er) en side, hvor folk selv oploader deres film mm. - dvs. også film fra mosters annas fødselsdag mm. Og så kan folk gå ind og søge efter hvad de gerne vil se; på den måde fungerer (fungerede) TPB på akkurat samme måde som Google og Youtube og Myspace. I princippet betyder det jo, at Google har ansvaret for hvad jeg søger efter når jeg bruger Google som søgemaskine på nettet.

Og selvfølgelig er cd-salget halveret siden 2000; mange unge mennesker bruger jo f.eks. Itunes eller YouSee's musik-tjenester, når de skal købe musik. Og måske handler det også om at folk lige skulle have deres gamle musik på cd. Interessant nok er der ved at opstå en modreaktion, så musik-udgivelser på vinyl er ved at blive interessante igen - også for unge mennesker. Og så handler det sikkert også om, at det meste moderne musik på cd er noget -ahem- hø. Og folk er trætte af absolute let's dance nr. 47½....

En artist som Nora Jones solgte 12 millioner cd'er...fordi hun havde noget at sige, og fordi det var gennemarbejdet musik - med holdning.

Og ja, de 10 millioner kroner var altså bedre givet ud til at investere i at opdage nye talenter og udvikle dem.

Og lad mig sidst igen igen sige, at det er en uskik at have private til at lege politi, i dette tilfælde gå ind andre folks hjem og konfiskere folks computere. Det er noget man kun, indtil nu, har hørt om i såkaldte banan-republikker.

Og ja, det er lovligt, for alt i Danmark er lovligt, så længe Folketinget har sagt ja til det.

Det virkelige spørgsmål er, iflg. mig, HVORFOR politikerne lige pludseligt er SÅ bekymrede ..
Da den teknologiske udvikling gjorde typografer overflødige fik de POLITI-TÆSK for at forsvare deres indtægt !!
Mit bud er at politikerne indgår i en uhellig alliance med disse rettigheds-krævere fordi det giver dem en undskyldning for at regulere Internettet i Hoved og Røv . Internettet, det der sted hvor hvemsomhelst kan skrive hvadsomhelst, uden at en eller anden Bilderberg-chefredaktør kan gøre noget .

'Lad mig igen igen slå fast, at en musiker maksimalt tjener cirka 20 kroner på en skive'
Hahahahahahahahahahahahahahahaha ..
Du ved HELT TYDELIGT INTET om det du snakker om .- Fakta er at de fleste musikere SKYLDER 'deres' pladeselskab penge, allerede INDEN 'værket' er sendt til de korrupte radio-DJ's ..

-øh- jeg skrev jo netop maksimalt. Og jeg ved skam godt, hvordan systemet fungerer. Nemlig på samme måde som i bogbranchen. Man får som regel et engangs-beløb første gang man bliver udgivet. Hvis man så sælger over et vist antal bøger, eller cd'er, ja så kan man begynde at tjene penge - altså efter at forlaget lige har trukket udgifterne fra til det ene og til det andet.

En domstol i USA har for nyligt afvist film/musikindustriens krav i en piratsag, som dommeren sagde beløbet svarede til USA bruttonationalprodukt i årtier.
Industrien tabsopgørelser er ren fantasi. Så venner download musikken og brug pengene på et par koncertbilletter.

Og endnu en gang kører debatten om netpirater. Og igen er svaret det samme: breve, trusler, bøder og det der er værre. Men realiteten er, at det er forretningsmodellerne der er forkerte. Hvorfor i helvede er det så vanskeligt at få adgang til at lovligt at streame en film? Og hvorfor i helvede skal alle vente i 6 måneder på at dvden på en biograffilm bliver frigivet. Det er en underlig bagvendt tankegang. Gør tingene tilgængelige hurtigt, nemt og billigt. Så er problemet løst.

I et samfund bygget på 'sund egoisme' hvor det handler om at rage så meget til sig man kan komme afsted med, hvor de som har magten, er dem som stjæler hurtigtst - der tror man at kunne stoppe fildeling - jeg si'r bare 'HAHA'. Fildeling vil fortsætte til den sidste mand i musik og filmselskaber er død af sult, på samme måde som kapitalismen til ingen ressourcer er tilbage og jorden ligger som en ørken, tv vil fortsætte til folk er så dumme at de ikke kan tænde for det.

Thomas Wernberg

Det forslag holder ingen steder.

Skal man så også fratages sin mobiltelefon hvis den indgår i noget kriminelt og bil/køtekort hvis den benyttes til noget kriminelt?

Der er mange private og offentlige steder, hvor internet efterhånden er påkrævet. Så hvis der er folk som ikke har adgang til nettet, så hvis man begynder at skabe samfundsmæssige tabere med sådan et forslag.

Desuden, så har jeg _aldrig_ set en pålidelig opgørelse som rent faktisk tilskriver fildeling et tab for musikbranchen.

Fildeling er med til at sprede kvalitet og er produktet godt nok, skal folk nok købe det. Og måske skulle de begynde at sende penge til kunstnerne i stedet for at bruge dem på deres DJØF'fer

Branchen har et problem, og det er at de tænker konservativt og ikke har formået at omstille sig til ny teknologi. Tænk om fotobranchen / Agfa / Kodak begyndte at sagsøge folk med digitalt kamera fordi de ikke kunne omstille sig. Nogle gik til grunde, andre omstillede sig.

Hans Jørn Storgaard Andersen

For ca. 100 år siden havde vi samme problem med bøger - som var forbeholdt de få (adelen og de meget velhavende). Så fandt man ud af at lave en låneordning, så almindelige mennesker kunne få gavn af de herlige bøger. Det blev til en dansk kulturpolitik uden sidestykke - fordi både forfatterne blev tilgodeset OG læserne.
Forfatterne - fordi de fik andel i en forfatterafgift, som bibliotekerne administrerede afhængig af det antal bøger, man havde på lager.
Læserne - forde de fik gratis og fri adgang til at låne en bog uden at skulle føle sig "skyldig" i at "kopiere" den ulovligt.

Hvorfor i alverden gør man ikke det samme med andre kulturelle medier - ?

Hvor svært skal det være for en kulturminister at slå op i historiebogen og finde ud af, hvor gavnligt det har været for samfundet, at folk overhovedet lærte at læse bøger og holde af det ?

For mig ser det ud som om musik- og filmindustrien kun har ét formål: Og det er at få fingre i så mange penge som muligt med/uden antipiratpoliti, der skal snage i folks vaner på Internet mv. Jeg tror egentlig ikke, at branchen som sådan tænker på udøverne, kunstnerne - det er mellemhandlerne der scorer kassen.

Det er fuldstændig utåleligt i et videnssamfund, at man ikke må dele sine informationer. Hvis jeg f.eks. optager en tenniskamp på min usb-nøgle, så er det vist meget ulovligt at tage den med til min nabo og vise ham et fint tennisslag ;-)

Det er for dumt, ærlig talt - så ryk lidt i den forstokkede kulturminister, der åbenbart ikke kan gøre noget som helst godt i disse tider og få ham på bedre tanker - eller skift ham ud. Han kan tilsyneladende ikke lide sit job.

Slipper man kræfter løs, eg. glemmer alt om kriminalitet ved at låne af hinandens bøger, film, tv, musik osv., så får man alt andet lige et bedre samfund.

At der så skulle være kriminelle, der tjener penge på ulovlig kopiering/salg - det er en helt normal sag, som selv politiet kan finde ud af at løse ...

Niklas nivlaps@gmail.com

Billig, nem distribution øger salget og dræber langt hovedparten af det besværlige, tekniske pirateri (altså betragtet fra menigmands synsvinkel). Hvis industrien vil have det bedre, så arbejd med sagerne, ligesom de gør i the US. Sæt igang!

Niklas Iversen

Der er intet besværligt ved downloading af torrentfiler, det kan enhver nogenlunde begavet voksen lære af en teen-ager, i løbet af fem minutter.

I øvrigt tilbyder en del virksomheder der leverer gratisprogrammer, at brugerne kan downloade deres programmer via bit-torrent, hvilket ofte er langt hurtigere end hvis man benytter den sædvanlige browser.

Problemet for film- og pladeindustrien er, at deres monopol er overhalet af teknikken, og de er således blevet et af disse overflødige fedtlag der naturligvis bør skæres væk - som det vist hedder på VKO'sk.

Et evigt relevant emne, også selvom Bente ikke synes, at Nicholas Cage er en god skuespiller (det synes jeg) q:o.

Piratkopiering er en sag med så mange sider, at det umuligt at sætte det op sort og hvidt, som Antipiratgruppen, Rettighedsalliancen og Supermænd-der-kæmper-mod-de-onde-pirater ellers prøver på. Desværre. Det ville være nemmere.

/Halfdan
http://gratisfilm.info/