Baggrund
Læsetid: 4 min.

Morfar styrer dansk komik

Den latrinære lavkomik stortrives som aldrig før. Men hvor morfarhumoren serveres i metermål i den folkelige revykomedie, skal den pakkes ind i skæv satire og absurd teater for at glide ned hos de kræsne moderne kulturforbrugere
Kultur
28. april 2011
Tøhø. 'Ørkenens sønners' show kører for fuld skrue i Tivoli for tiden. Deres form for humor er banal latrinær lavkomik, der  hitter hos danskerne mere end nogensinde.

Tøhø. 'Ørkenens sønners' show kører for fuld skrue i Tivoli for tiden. Deres form for humor er banal latrinær lavkomik, der hitter hos danskerne mere end nogensinde.

Steen Brogaard

Vi kender ham alle sammen. Den kække onkel eller svoger, som altid kan peppe påskefrokosten op med sit endeløse arsenal af lumre ordspil og platte bemærkninger. 'Morfarhumor' kaldes det, når vittigheden er lidt for vandet, og pointen lidt for tydelig. Men netop den klassiske joviale tø hø-humor trives som aldrig før i den aktuelle danske komik.

Fra lavkomikkens stormestre i Ørkenens sønner, der lige nu spiller for fulde huse i Tivoli, og Linie 3, som barsler med et snarligt comeback, til mere skæve varianter som Live fra Bremen og Klovn, som også gør flittigt brug af den humor, der trives bedst i og omkring bæltestedet. Og indrøm det bare: Du har også »kørt den ind med penis« sammen med Rytteriet.

Vittighederne fra dengang, morfar var dreng holder stadig. Men selvom alle danskere i bund og grund er til lavkomiske lummerheder, er der stor forskel på den humor, der hitter hos henholdsvis hr. og fru Hakkebøf og de finkulturelle i den københavnske speltghetto, mener livsstilseksperten Christine Feldthaus. Ifølge hende hænger det sammen med, at morfarhumoren lever af genkendelse og identifikation. Derfor er indpakningen helt afgørende.

»Den gode humor er den, man kan spejle sig i. Vi griner af det, der ligner os selv. Og i provinsen er den joviale morfarmuskel trænet, så den står fuldstændig saftspændt. Men den københavnske kulturelite vil også gerne have morfarhumor, så længe den handler om dem selv og serveres i de rigtige rammer på DR2 og P1,« siger Christine Feldthaus.

Morfar med og uden pointe

De rigtige rammer om morfarhumoren kan også være Arne Jacobsens Bellevue Teatret i Klampenborg nord for København. Her indledte Ørkenens sønner deres karriere tilbage i 1990'erne. I dag har de rykket deres velturnerede stød under bæltestedet ind til det folkelige Tivoli, mens Martin Brygmann har indtaget scenen i Klampenborg med forestillingen De fleste ulykker sker med lemmet, som har premiere 5. maj.

Her kan de kræsne københavnske kulturforbrugere møde karakterer som Jørgen og Todd, som mange danskere allerede har lært at holde af på nettet. Og netop den karakterbårne parodi er morfargenren par excellence. Martin Brygmann vil da også gerne vedkende sig sit slægtskab med den klassiske danske revykomedie, men han forsøger altid at bringe det latrinære og lumre ind i nye og uforudsigelige sammenhænge.

»Humor under bæltestedet kan være et effektivt greb i skridtet, men det skal behandles med stor nænsomhed. Det er ofte et nemt virkemiddel, men i virkeligheden kan det lavkomiske være lige så sofistikeret som den absurde humor og andre finere former for komik,« siger Martin Brygmann.

Ifølge ham handler al vellykket humor om den rette levering. Og hvor den traditionelle morfarhumor ofte er alt for forhippet på at nå frem til pointerne, så fokuserer Martin Brygmann i langt højere grad på processen.

»Jeg er meget mere til turen derhen end til at komme i mål med pointen. Det er langt sjovere at lade karakteren folde sig ud end at lade ham fortælle en billig morfarjoke. Det handler om at overraske publikum i stedet for at fortælle dem præcis, hvornår de skal grine,« påpeger Martin Brygmann.

Selv om morfarhumoren har sin storhedstid netop nu, er den langt fra et nyt begreb. Ingen var ifølge Brygmann bedre til den uforudsigelige, karakterbårne humor end Dirch Passer. For selv om han sagtens kunne benytte sig af klassisk lavkomisk morfarhumor, så var den aldrig båret af pointen, men derimod altid af karakteren.

Kellerdirk

Netop Dirch Passer udgjorde sammen med Kjeld Petersen Danmarks ubetinget største komikerpar, da morfar var dreng. Netop nu huserer de to igen på Nørrebro Teater i skikkelse af Anders Matthesen og Jonatan Spang. Ifølge Jesper Gaarskjær, som netop har skrevet biografien Kjeld og Dirch. Historien om Danmarks største komikerpar, skyldes den fornyede interesse for de to længst afdøde komikere, at de var forud for deres tid. Med deres gakkede og meningsløse humor markerede de et nybrud i dansk komik.

»Kjeld og Dirch stod for en universel og inkluderende humor, som ramte både høj og lav. De var ikke optaget af politisk satire, som var bundet til tiden, men derimod en genkendelig og almenmenneskelig humor, som alle danskere kunne spejle sig i,« siger Jesper Gaarskjær.

Han nævner Live fra Bremen som et eksempel på aktuel dansk komik, som trækker på den skæve og pointeløse humor, som var kendetegnende for Kjeld Petersen og Dirch Passer. Og så havde de to en helt særlig kemi på scenen, som var afgørende for deres mesterskab.

»Deres kemi på scenen var helt unik. Og i kraft af deres helt unikke samspil og kærlige drilleri rummede deres komik en menneskelig dybde. Ikke ulig den, man ser i dag hos Rasmus Botoft og Martin Buch fra Rytteriet,« siger Jesper Gaarskjær.

Da Kjeld og Dirch storhittede i 1950'erne med sketches som Tømmerflåden og Skolekammerater var de begge godt oppe i årene. Og netop alderen spiller en central rolle for de aktuelle tendenser i dansk komik, hævder Christine Feldthaus. Ifølge hende kan højkonjunkturen i dansk morfarhumor nemlig meget vel hænge sammen med, at de toneangivende komikere som Casper Christensen, Martin Brygmann og Frank Hvam er blevet om ikke morfædre, så i hvert fald 40+.

»Det ville simpelthen se mærkeligt ud, hvis de ikke længere helt unge herrer fortsat lavede latrinær børnekomik. I takt med at de er blevet ældre, skaber de også i højere grad en humor, som passer til den livsfase, de selv er i,« siger Christine Feldthaus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Erik Hornstrup

Hvad gør mon en person til "livsstilsekspert"? Villigheden til at slynge om sig med klicheer som "hr. og fru Hakkebøf" og "speltghetto"? Eller troen på, at den slags firkantede (og hovski-snovski) generaliseringer siger noget om ens medmennesker? Eller måske bare journalistens behov for at finde en, der er villig til at fyre de banaliteter af, han ikke selv vil lægge navn til?

I det hele taget fyger klicheerne om ørerne i denne artikel om "morfar-humor" - et begreb, jeg ikke kendte, og tak for udvidelsen af mit ordforråd - men artiklen misser pointen: Det er ikke arten af humor - morfar- eller gaga eller hvilken etiket man nu kan finde på - men afleveringen, det drejer sig om. Keld og Dirch var mestre fordi de havde evnen til at aflevere totalt nonsens med sublim timing. Ørkenens Sønner har noget af det samme, men jeg må personligt tilstå at deres insisteren på det latrinære og genitale forekommer mig en anelse trættende i længden. Rytteriet har skabt varig humor med Frits og Poul (som er så langt fra "morfar-humor" man kan komme), men deres penis-sketches er mere anstrengte og fortænkte end morsomme.

Mener altså jeg - men er der i det hele taget noget mere komisk end alvorlig diskussion om humor?

Uhh ja, Kjeld og Dirch var sandelig godt oppe i årene i 1955.
Dirch var født i 1926 og Keld var sandelig også "godt oppe i årene" han var født i 1920.

Så Dirch har altså været 29 år i 1955 da Tømmerflåden blev opført første gang.

Man skal vist være teenager for at synes at en 29-årig er godt oppe i årene.

Da Kjeld døde i 1962 var han 42 år - "godt oppe i årene"?

Er Andersen Matthesen, "Anden" så også "godt oppe i årene"?

Det, der kendetegner meget af den humor, der trives nu, er det komplet ligegyldige. Der er dog kommet lidt gang i den, på TV3 af alle steder, med Ulf Pilgårds nye show, der har den professionalisme og de gode tekster, der alt for ofte mangler i en forvirret ungdom, der ikke engang kan få fat på de grundtemaer, al humor må have som udgangspunkt. Hvor morsom jeg end finder Rytteriet i små doser, så er det en mærkelig roden i overfladen - og de skiftende ungdommelige indslag på DR2 er endnu værre, i grel kontrast til det, vi er vant til fra den gamle Ungdomsredaktionen med f.eks. Kaptajn Klyde.
Der tales meget nedgørende om tidligere tiders TV, men forbløffende meget af det holder endnu. Gæst f.eks. dr.dk/bonanza og gense den tidlige satire - det er skræmmende aktuelt! Og morsomt!

Komik er som en konstant og fast forankret modpol til den virkelighed der skabes til alt folket af politikerne og deres spindoktorer m.m. naturligvis også en del af den materie der kan kan ses som glødende plasma medens det hvirvlende suges ind i tilværelsens uendelige store sorte hul.

Når politik opfattes som troværdig er humoren intelligent, men når politik som nu er det rene idioti og bedrageri må humoren spejle modpolen og blive plat.

olivier goulin

Jeg synes, der er sket et påfaldende kvalitetsfald siden 'Stand'Up comedy' bølgens indtog.

Denne genre er for det meste præget af selvovervurderede amatører, som for langt de flestes vedkommende er helt urimeligt pinlige.

Det grelleste eksempel er formentlig koryfæet, Casper Christensen, som synes at have gjort det til sin kunstneriske profil, at fremstå så grov og uforskammet, han kan - og mere har han faktisk ikke at byde på. Det er 'humor' blottet for intelligens og underfundighed, spydig og nedgørende - og uudholdeligt.

De få, der faktisk er gode og talentfulde, er for det meste uddannede skuespillere, som f.eks. Buch og Botoft.

Men også blandt de helt unge amatører, kan man undertiden finde lyspunkter. Eksempelvis var mange af indslagene fra Angora-drengene, faktisk meget morsomme, og de er slet ikke dårlige skuespillere.

/O

Så sandt, Olivier - og man under gode, modne (men unge) skuespillere de samme chancer, som generationerne før dem fik på TV.
Også i Angora-flokken mødte man jo dog uddannede skuespillere, f.eks. Rasmus Bjerg.

Søren Kristensen

Når hverdagslivet udvikler sig til en direkte aflæselig farce og således udkonkurrerer den professionelle humor må sidstnævnte nødvendigvis blive enten plat eller ligegyldig. Blandt disse to valgmuligheder vælger jeg eksempelvis Ørkenens Sønner, som både er humørfyldte, farverige og professionelle på den fede måde. Nogle gange er det mellemrummet mellem tonerne der skaber musikken.

Karsten Møller

Sikke noget ævl. Begrebet "morfarhumor" findes da vist kun i forfatterens bevidsthed.
Ørkenens sønner siger ikke platheder, fordi platheder i sig selv er sjove eller for at gøre nar ad ældre mænd. De laver derimod satire over den lavpandede humor, som udfolder sig overalt blandt drengerøve i flok. Vi - både drenge og piger - ryster overbærende på hovedet ad Sønnernes åndssvage, platte morsomheder, og griner, fordi de med vild overdrivelse udstiller noget universelt i drenges væsen - og gør det med charme og musikalitet.
Morfar...???? Hvad har han med sagen at gøre???

Det absolutte centrum hvor dansk politik og god dansk satire mødes og spejler hinanden.
Dolphs nytårstale:
http://www.youtube.com/watch?v=qORF1V-a8Ng

Maj-Britt Kent Hansen

Morfarhumor! Aldrig hørt om det før. Google finder da også kun 90 forekomster.

For nogle år siden til et foredrag talte Monica Ritterband (det kunne ligevel have været Christine Feldthaus) om "mormorarme". Sådanne havde jeg heller aldrig hørt om før. Det var noget med løse overarme. Det skulle vist være sjovt, humoristisk!

Der er langt mellem den gode og underfundige humor - og som det siges ovenfor er ikke mindst afleveringen vigtig.

Mange griner dog højt af bar forventning, eller fordi andre griner. Hvis man er flink, nøjes man med at sige, at det smitter. Kig bare på publikum til Cirkusrevyen.

Dårlig og ubegavet stand-up samt plat humor er der rigeligt af. Ørkenens Sønner har jeg aldrig forstået begejstringen for. Krysters Kartel, som siger mig mere, er ikke nævnt i artiklen. Jeg må forstå, at Krysters Kartel ikke hører til kategorien morfarhumor.