Læsetid: 2 min.

Asger Jorn-legat bliver nedlagt efter kritik

Læsø Kommune har valgt at nedlægge det omdiskuterede Jorn-Læsø-legat. Kommunen har lyttet til kritikerne, som mener, at legatstifteren Peter Linder slår plat på Jorns navn
Kultur
31. maj 2011

Jorn-Læsø-legatet nåede kun at blive uddelt én enkelt gang.

Læsø Kommune, som stiftede legatet sammen med direktøren i Causa Consulting, Peter Linder, har nemlig valgt at nedlægge legatet.

Det sker, efter at blandt andet Information har skrevet om legatet, som ingen i kunstverdenen efterhånden vil kendes ved. Kulturmedarbejder Leif Ladefoged fra Læsø Kommune forklarer:

»Det havde mistet sin værdi. Vi syntes og synes egentlig stadig at det er et godt projekt, som kunne støtte unge kunstnere og samtidig markedsføre Læsø. Men det var ikke længere en win-win-situation, for der har været for meget kritik og negativ omtale, og det har vi ikke brug for,« siger han.

Legatet opstod, efter Peter Linder sammen med sin svoger, galleristen Tom Christoffersen, købte og renoverede Asger Jorns gamle hus på Læsø. Stedet skulle være et refugium. Legatet var tænkt i forlængelse af dette, og tanken var, at unge kunstnere kunne få 50.000 kroner og et ophold på gården med tid til fordybelse. Men Tom Christoffersen lagde som den første afstand til projektet, fordi han mente, at Peter Linder nævnte Asger Jorns navn for ofte og brugte legatet til at markedsføre sig selv og sit eget firma.

Rektor på kunstakademiet i København, Mikkel Bogh, trak sidenhen sin støtte til projektet det samme gjorde Museum Jorn og Det Jyske Kunstakademi:

»Når det ender med at være en markedsføring af et privat firma med kunsten som figenblad, så giver det mig dårlig smag i munden. Og derfor valgte jeg at ophæve samarbejdet,« sagde Mikkel Bogh i Information den 2. maj i år. Han henviser til, at Peter Linder ved flere lejligheder nævnte sit firmas navn, når han optrådte i interview omkring legatet.

Fortvivlet legatmodtager

Den første og eneste kunstner, der modtog Jorn-Læsø-legatet, Rusudan Melikishvili, følte desuden, at Peter Linder drev hende rundt i manegen, efter hun havde modtaget legatet.

Hun skulle stille op til interview, hvor hun følte sig presset til at rose Peter Linder for initiativet. Desuden skulle hendes billeder udstilles hos de lokale butikker og forretninger, som har bidraget økonomisk til legatet.

Peter Linder ønsker ikke at kommentere Læsø Kommunes beslutning om at nedlægge legatet, men til Information forklarede han, at Rusudan Melikishvili ikke var den rette kunstner til at modtage legatet, fordi hun var for ung og 'ny på markedet'.

»Historien skal ikke gentage sig. Når komiteen vælger dette års kunster, skal det være én, der har erfaring med markedet,« sagde han dengang. Det bliver nu ikke til noget, og det er galleristen Tom Christoffersen, som stadig ejer Jorns hus på Læsø sammen med Peter Linder, glad for:

En befrielse at det slutter

»Jeg synes, det er en befrielse, at der ikke skal uddeles et Jorn-legat til en kunstner 'der har erfaring med markedet'. Det ville være den ultimative hån imod alt, hvad Asger Jorn stod for,« siger Tom Christoffersen og henviser til, at Asger Jorn var meget ukommerciel og desuden slet ikke brød sig om legater.

»Vi er alle tabere i den her sag. Jeg har brugt halvanden million kroner på noget, som skulle være positivt. Kunstnere skulle komme og gå, og så er det endt i et cirkus. Men jeg er lettet over, at kommunen nu har lyttet til kritikken og nedlagt legatet, så der kan komme lidt ro på,« siger Tom Christoffersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her