Læsetid: 3 min.

Bin Ladens banemænd er big business

Computerspil, T-shirts, legetøj og julepynt. Underholdningsindustrien er i fuld gang med at slå plat og mønt på de amerikanske elitestyrker, som dræbte Osama bin Laden
Computerspil, T-shirts, legetøj og julepynt. Underholdningsindustrien er i fuld gang med at slå plat og mønt på de amerikanske elitestyrker, som dræbte Osama bin Laden
18. maj 2011

To dage, efter amerikanske elitestyrker trængte ind i et hus i Pakistan og skød den frygtede terrorleder, Osama bin Laden, dumpede tre ansøgninger fra underholdningsgiganten Disney ind på det amerikanske patentkontor, U. S. Patent and Trademark Office.

I ansøgningerne beder Disney-koncernen om eneret til kommerciel udnyttelse af de sejrrige elitetroppers navn 'Seal Team 6'. Den første ansøgning dækker underholdnings- og undervisningsmateriale, den anden tøj, fodtøj og hovedbeklædning, mens den tredje gælder både legetøj, spil, gymnastik- og sportsartikler, håndholdte elektroniske spil, julesokker, juletræspynt og snekugler. Det skriver mediabistro.com. Disney-koncernens ansøgninger er blot et af flere eksempler på, hvordan underholdningsindustrien med stor dygtighed og en vis portion kynisme har formået at slå mønt på den kolossale popularitet, drabet på verdens mest eftersøgte mand har tilført USA's elitestyrker.

For nylig lancerede Kuma Reality Games et computerspil med titlen
The Death of Bin Laden, hvor spilleren optræder i rollen som en af heltene fra Seal Team 6, der skal trænge ind i villaen, finde og dræbe Bin Laden og komme uskadt derfra med hans lig. I forlagsbranchen kæmper man med at honorere den stigende efterspørgsel på biografier af pensionerede Navy Seal-officerer, og ifølge The Hollywood Reporter har St. Martin's Press netop fremrykket udgivelsesdatoen og firedoblet oplaget for bogen
SEAL Team Six: Memoirs of an Elite Navy SEAL Sniper. Endelig rapporterer den britiske avis The Daily Mail om et boomende salg af ure, T-shirts og fitnessvideoer, der bærer Navy Seals logo, og selv den ranglede præsident Obama er blevet støbt i plastic som Navy Seal-helten Rambama, der iført armybukser og T-shirt bærer et maskingevær i sine muskuløse arme.

'Dårlig smag'

Alt, der bærer Navy Seals mærke, kan for tiden sælges. Det så Disney-koncernen allerede få dage efter drabet på Osama bin Laden, og den tøvede ikke med at handle. Til gengæld tøver den nu med at tale. Disney har valgt at forholde sig tavst til historien, og det er derfor stadig uvist, hvorvidt og hvornår de mange patenter vil blive gjort til salgbare produkter.

Læserne holder sig derimod ikke tilbage for at kommentere på Disneys praksis. På The Daily Mails hjemmeside skriver en læser: »Hvorfor ikke gå hele vejen og gøre bin Laden til Barbies nye legekammerat? For en organisation, der lagde ud med at levere underholdning for familier og yngre aldersgrupper, er Disney ved at blive temmelig sort.«

»Jeg fatter ikke, de gør det her. Det er så dårlig smag,« fortsætter Susan fra Avon i USA, mens Surrey, der betegner sig selv som »tidligere soldat«, er sværere at bringe ud af fatning: »Jeg er ikke overrasket. Jeg besøgte New York et år efter 11. september, hvor souvenirbutikker tæt på Ground Zero solgte snekugler med fly, der ramte to tårne ikke lige frem min idé om god smag.«

Film om hans død kører

Men det handler slet ikke om god smag, det handler om big business. De amerikanske elitestyrkers popularitet har ikke ændret på, hvordan enheden kommer til at optræde i fremtiden. Men dens popularitet har ændret det kommercielle potentiale, og dét er selvfølgelig ikke gået Hollywoods næse forbi. Amerikanske medier kan fortælle, at arbejdet med filmen
Kill bin Laden,som den oscarvindende filminstruktør Kathryn Bigelow står bag, skrider planlagt frem. Filmen, har været i planlægningsfasen længe og havde oprindeligt til hensigt at skildre et mislykket forsøg på at få has på bin Laden i 2008, men siden drabet på al Qaeda-lederen har manuskriptet været under omskrivning, oplyser Bigelows talsmand, der dermed afviser rygter om, at filmen skulle være opgivet. Tværtimod. Bigelow er i fuld gang med at sætte holdet foran og bagved kameraerne, og den første skuespiller er allerede hyret. Det er den australske skuespiller Joel Edgerton, der skal udfylde rollen som en ledende kommandosoldat i naturligvis ... Seal Team 6.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Ottesen

'Underholdningsindustrien er i fuld gang med at slå plat og mønt på de amerikanske elitestyrker, som dræbte Osama bin Laden'

I modsætning til den Amerikanske regering, det transnationale militær-industrielle kompleks og alle selvbestaltede 'sikkerheds og terror-eksperter' ?

For slet ikke at tale om medierne, der bare efterplaprer Barack Osamas evigt skiftende forklaringer .. 'Vi så det på et live-feed' - Yeah right !

Mustafa Kamal

Føj hvor er det klamt, men samtidigt kommer det slet ikke bag på en.
Til gengæld er det en rigtig god idé hvis USA gerne ville overbevise folk om deres version af historien.

Ja man kan jo så lære af computerspillet at bin laden rent faktisk pegede en modbydelig maskinpistol mod vestens frelsermænd.
At det strider mod fakta gør jo ikke noget. Det væsentlige er at vi får slået fast at han var en slem mordermand. Således legitimerer vi ikke blot likvideringen, men har grund til at lykønske hinanden og hylde de tapre soldater som risikerede livet for fredens og frihedens sag. Et computerspil hvor han ikke satte sig til nævneværdig modværge ville ikke have været nær så fedt, og ville ikke have skæppet nær så godt i kassen med vores selvforståelse og gensidige selvkongratuleringer.

Helene Nørgaard Knudsen

det er vel ikke værre end dem der stiller sig op og kigger med store stirrende øjne på en ulykke? for vi er da ikke på vej derhen hvor vi ikke må bruge de store begivenheder i verden i kultur som for eksempel film og computer-spil. hvor mange film er der lavet over 2. verdenskrig for at tage et eksempel? ingen har rigtig følt sig stødt af det.

Helene Nørgaard Knudsen

sålænge man gøres opmærksom på at det er fiktion og ikke virkelighed kan jeg ikke se problemet.