Interview
Læsetid: 4 min.

Sidste chance for Lindhardt og Ringhof

Opgaven for Lindhardt og Ringhofs nyudnævnte direktør, Lars Boesgaard, er enkel: Enten genopfinder han forlaget, eller også risikerer han at køre det i sænk. I denne uge lancerede han sin længe ventede redningsplan. Den går i korte træk ud på at tjene flere penge ved at fokusere mindre på dem
Kultur
6. maj 2011
Udfordringen. Lars Boesgaard har tidligere været   direktør i Gyldendal Fakta, men nu er han manden, der skal vende de seneste års udvikling i forlaget Lindhardt og Ringhof. Forlaget har tabt over 100 millioner kroner i løbet af de seneste fem år, nu er en strukturændring i organisationen en del af redningsplanen.

Udfordringen. Lars Boesgaard har tidligere været direktør i Gyldendal Fakta, men nu er han manden, der skal vende de seneste års udvikling i forlaget Lindhardt og Ringhof. Forlaget har tabt over 100 millioner kroner i løbet af de seneste fem år, nu er en strukturændring i organisationen en del af redningsplanen.

Søren Bidstrup

Det har været fem frygtelige år for forlaget Lindhardt og Ringhof. Fem år med røde bundlinjer, fyringsrunder og forfatterflugt. Fem år med strategiplaner, omstruktureringer og rationaliseringer. Fem år med skuffelser, nederlag og et vildtvoksende underskud, som for længst har rundet de 100 mio. kroner.

»Vi har været sådan et forlag, folk gerne ville væk fra,« siger Lars Boesgaard, der tiltrådte som administrerende direktør for Lindhardt og Ringhof for godt en måned siden.

»Folk er blevet slidt ned af nervøsitet og usikkerhed, fordi de i årevis ikke har vidst, om de var købt eller solgt.«

I denne uge lancerede den nye general så den plan, som skal hjælpe forlaget ud af krisen og bringe selvtilliden tilbage i den hårdt prøvede medarbejderstab. For det første skal Lindhardt og Ringhof fremover udmærke sig ved en fladere struktur, for det andet skal redaktørerne tættere på forfatterne, og for det tredje skal afstanden fra idé til handling gøres kortere. Det skal alt sammen ske gennem en kraftig udtynding i toppen af forlaget. Ledelselaget skal gøres mindre, der skal være færre chefer og flere redaktører, og en række af de administrative mellemled skal afskaffes for at sikre en større dynamik.

»Formålet er at gøre Lindhardt og Ringhof til et redaktionelt styret forlag igen, så det er redaktørerne og ikke salgsfolkene, der antager bøgerne og laver programmerne,« siger Lars Boesgaard.

»Grundlæggende handler det om at komme tilbage til en forlagskultur, som har været fraværende i nogle år, men som Lindhardt og Ringhof tidligere har været meget kendt for. Forfatterne skal opleve forlaget som åbent, energisk og handlekraftigt.«

Krusning på vandet

Ændringerne har foreløbig betydet et farvel til 21 medarbejdere og et goddag til 11 nye, hvilket bringer den samlede medarbejderstab ned på knap 200. Ifølge Lars Boesgaard, der selv kommer fra en stilling som direktør i Gyldendal Fakta, er hele otte af de 11 nye medarbejdere hentet fra hans gamle arbejdsplads. Det gælder blandt andre Gertrud Smith, tidligere redaktionschef for Gyldendal Digital, som fremover skal stå i spidsen for en ny digital redaktion på Lindhardt og Ringhof.

Tidligere har han også hentet Gyldendals direktør for digitale medier, Cliff Hansen, til forlaget.

Hvis man ikke vidste bedre, kunne det næsten ligne en bevidst åreladning af din gamle arbejdsplads?

»Det, jeg har været ude efter, er at sætte mit nye hold med de dygtigste folk og det er det, jeg har gjort. Jeg har ikke noget særligt ønske om at konkurrere med Gyldendal. Og i øvrigt er det her også blot en krusning på vandet, som Gyldendals enorme supertanker slet ikke opdager, når der først er gået lidt tid.« Mon ikke de bemærker det?

»Nej, der skal meget mere til at rokke dét skib, og det interesserer mig heller ikke. Det, der interesserer mig, er at fokusere på min opgave: Lindhardt og Ringhof har i løbet af de sidste fem år tabt over 100 mio. kroner, og vores estimerede budget for 2011 viser et underskud, som er større end underskuddet for 2010. Det er nogle meget seriøse tab set i forlagsmæssig sammenhæng. Min opgave er ikke at justere kursen. Min opgave er at gøre tingene fundamentalt anderledes. Enten laver vi et nyt Lindhardt og Ringhof, eller også lukker vi.«

Vil der komme flere fyringer?

»Ja formentlig, men der vil også komme flere ansættelser, og de to ting skal citeres samlet.«

Satser på skønlitteratur

Ifølge Lars Boesgaard var et af de største problemer med Lindhardt og Ringhofs gamle organisation, at der var alt for mange chefer og alt for få redaktører. En skævdeling, som især det skønlitterære område har lidt under.

»Til sidst var der kun to skønlitterære redaktører tilbage på forlaget. Det svarer til, hvad ethvert garageforlag har, og set i det lys er det faktisk helt godt gået, at man overhovedet har kunnet præsentere et program,« siger Boesgaard, der planlægger at fordoble den skønlitterære redaktion fra to til fire inden for den nærmeste fremtid.

»Modsat hvad mange tror, er det ikke skønlitteraturen, der driver de danske forlag. Det er den samlede pakke. Men til gengæld er skønlitteraturen en væsentlig del af forlagets identitet og dynamik. Lindhardt og Ringhof har traditionelt set været et skønlitterært forlag, og derfor er det et udgivelsesområde, som er vigtigt for vores identitet.«

Men I har jo haft svært ved at tiltrække nye store kvalitetsforfattere de senere år hvad får dig til at tro, det pludselig vil ændre sig?

»Forleden talte jeg med redaktionen, som sagde, at dét, at de nu har fået lov til at bestemme selv og ikke længere skal lade sig diktere af et månedligt møde i salgsafdelingen, har gjort, at de arbejder på en helt anden måde. Hvis du hele tiden skal koordinere med salgsafdelingen, er det svært at invitere forfattere ind, for du kan ikke love dem noget. De mange led dræber dynamikken og stiller sig desuden i vejen for udviklingen af nye ideer. For salgsafdelingen vil jo altid bare holde sig til det, der er genkendeligt.«

Hvordan vil læserne kunne mærke ændringerne?

»Læserne vil kunne mærke, at der nu igen vil begynde at komme eksperimenter fra Lindhardt og Ringhof, og at trangen til kun at vælge bestsellerne vil glide i baggrunden til fordel for at vælge de gode bøger. Jeg vil gerne stå i spidsen for et forlag, hvor de enkelte redaktører har stort spillerum og højt til loftet. Hvor det ikke er forbudt at begå en fejl, og hvor man gerne må eksperimentere med noget, man synes er sjovt, men som måske ikke slår an. Det er helt afgørende, at der er plads til det,« siger Lars Boesgaard.

»Og jeg synes allerede, stemningen på forlaget har ændret sig. Der er pludselig folk, som søger hertil udefra og endda fra gode stillinger på Gyldendal det har Lindhardt og Ringhof ikke prøvet i årevis. Vi har været et forlag, folk gerne ville væk fra. Det er ved at ændre sig.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Erik Jensen

E-bøger, jo før jo bedre og vel at mærke til lavpris, så nye forfattere kan udkomme og så læserne har råd til en masse fejlkøb...
Har haft flere Android enheder i 1,5 år som alle er perfekte til e-bøger men utroligt nok venter vi stadig på at kunne købe og læse danske bøger via nettet...