Læsetid: 8 min.

En videbegærlig victorianer

Fascination. Den bulgarsk-tysk-kenyanske forfatter Ilija Trojanow er fulgt i Richard Francis Burtons fodspor, en britisk officer i Indien, der søgte efter Nilens kilder i Afrika, talte 35 sprog og havde et temperament som en rutsjebane
Grundig. I forbindelse med sin research til 'Verdenssamleren' rejste Ilija Trojanow bogstaveligt talt i Richard Francis Burtons fodspor, da han fulgte Burtons rute i Tanzania til fods. Det var for at sikre, at han fik det rette tempo i beskrivelsen af rejsen.

Grundig. I forbindelse med sin research til 'Verdenssamleren' rejste Ilija Trojanow bogstaveligt talt i Richard Francis Burtons fodspor, da han fulgte Burtons rute i Tanzania til fods. Det var for at sikre, at han fik det rette tempo i beskrivelsen af rejsen.

Sofie Amalie Klougart

13. maj 2011

Man kan godt blive lidt forpustet, når man læser Ilija Trojanows Verdenssamleren. For mage til eventyrer og mage til uigennemskuelig person, han var, denne Richard Francis Burton (1821 1890), britisk officer, geograf, opdagelsesrejsende, oversætter, forfatter, orientalist, kartograf, etnolog og spion, foruden lærd lingvist, der talte 35 sprog, herunder adskillige indiske samt arabisk. Hvortil kommer, at han skrev digte, var en adræt fægter og endte som britisk diplomat i Trieste. Han var først udstationeret i Britisk Indien. Så drog han på pilgrimsfærd til Medina og Mekka. Siden gennem Østafrika for at finde Nilens kilder. Titlen, Verdenssamleren, kunne næppe være mere præcis.

Man fascineres især af Burtons indlevelsesevne i de fremmede kulturer, som han havner eller anbringer sig i. I en grad, så han lod sig omskære, før han forklædt som pashtuner drog på pilgrimsfærd til Mekka. Om det var for at virke mere overbe- visende, eller om han faktisk tilsluttede sig islam i sufismens udgave, er dog et af de mange spørgsmål, der aldrig vil blive besvaret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu