Læsetid: 7 min.

De brugte bøgers by

Man kan godt være på forkant, selv om man bor i en udkant. Sådan tænker indbyggerne i den lille nordsjæl-landske by Torup, som har udråbt sig selv til Danmarks første bogby. Information tog af sted for at se, hvad det vil sige
Man kan godt være på forkant, selv om man bor i en udkant. Sådan tænker indbyggerne i den lille nordsjæl-landske by Torup, som har udråbt sig selv til Danmarks første bogby. Information tog af sted for at se, hvad det vil sige
3. juni 2011

Der bliver god plads på kørebanen, så snart man krydser kommunegrænsen til Halsnæs. Trafikken går mest den anden vej. Området hører til den økonomisk trængte del af Danmark, som går under betegnelsen Udkantsdanmark, fordi mulighederne er små og ledigheden stor. En fjerdedel af arbejdsstyrken i Halsnæs er på offentlig forsørgelse, og antallet af dagpengemodtagere er det seneste år fordoblet. Men der er lyspunkter at finde uden for de dystre statistikker. Der er undtagelser fra reglen. Der er Torup ved Hundested.

Set gennem forruden på en tjenestebil i tomgang ligner Torup ved første øjekast enhver anden gennemsnitlig dansk landsby. Her er en Brugs, en kirke og et forsamlingshus. En børnehave, en lilleskole og en togforbindelse til København. Her er det sædvanlige. Men der er 325 grunde til, at Torup alligevel er mere end det sædvanlige: De folk, der bor her. De holder filmdage, sangaftener og kurser i keramik. De danner kunstforeninger, bygger økohuse og nu, som det seneste, har de udnævnt Torup til Danmarks første bogby.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mette Eskelund

Noget vrøvl at kalde Torup for "Udkantsdanmark", se min kommentar under "Småbyer brander sig på brugte bøger."

Lars Poulsen

Mette: Selvfølgelig er det da udkantsdanmark. Alt er relativt og de Amerikaneres mening du skriver om kan ikke rigtig bruges til meget i den forbindelse.

Falster ligger lige så længe (i transporttid) fra København. Er det så heller ikke 'udkantsdanmark'?

Udviklingen er gået i stå i halsnæs. Det er rigtigt der er myldretid den anden vej, men det er jo netop fordi de fleste der bor i halsnæs arbejder uden for kommunen.

Simone Pedersen

Udkantsdanmark? Kontantshjælpsmodtagere?
Jeg er dybt, dybt uforstående over hvordan Information kan finde på at skrive så overfladisk. Jeg er selv fra byen, og er har uendelig lidt tilovers for at Frederiksværk-Hundested kommune og dens indbyggere bliver omtalt som kontantshjælpsmodtagere, og diskursen om byen og dens indbyggere er helt, helt forkert. Selvfølgelig er der nogle i byen som er på kontanthjælp, men i hvilken by er der ikke det? Jeg kommer selv fra en familie hvor min far er chef, min mor har en god stilling i Danmarks største revisionsfirma, min lillebror bliver student om lidt, har fået 12 i størstedelen af hans eksamener, og starter uddannelse som civilingeniør til sommer. Jeg er vokset op i et fantastisk miljø, hvor der altid har været enorm støtte fra forældrene og ikke manglet hverken økonomiske eller sociale ressourcer. Jeg selv læser på universitet på 1. år. Størstedelen af mine klassekammerater fra folkeskolen går nu på universitet - en læser statskundskab, en læser kunsthistorie, en læser medicin, en læser jura, to læser medievidenskab.

Her er skov, her er vand. Det er ikke udkantsdanmark, men der er en kant - og det er vandkanten!

Det her er ikke en reklame for min by og jeg. Nej, jeg bliver ked af det, når jeg læser dårligt om byen, og hører om denne overfladiske omtale. Frederiksværk-Hundested - nu Halsnæs kommune er et fantastisk sted! En barndom giver én en god bagage viderehen.

Det kan godt være I skriver udviklingen er gået i stå, og at folk arbejder uden for Halsnæs. Og hvad så? Hvem siger det er en dårlig ting? Min mor har selv valgt at køre til Birkerød hver dag, og hun kører glædeligt hjem igen - for her er skønt, her er skov, og her er stille og plads til at nyde friheden.