Baggrund
Læsetid: 2 min.

Hobbitter og hemmelige agenter

Informations filmanmelder anbefaler en overset rejseform: Filmferien
Informations filmanmelder anbefaler en overset rejseform: Filmferien
Kultur
23. juni 2011

Der findes mange slags intellektuelt berigende ferier. Operaferier, historiske udflugter og kulturrejser, det at følge i fodsporet på forfattere og krigshelte, hellige mænd og neandertalere. Og nå ja, så er der også det meget misvisende begreb læseferie (hvem har fundet på at kalde det 'ferie'?!).

Men filmferie det hører man ikke så tit om. Her er en uopdaget niche for rejsebranchen, en potentiel guldgrube. Jeg kan anbefale tre forskellige tilgange til filmferie:

1. Besøg filmlocations. Denne kategori kunne også kaldes 'leg helt for en dag'. Der er selvfølgelig de forudsigeligt oplagte location-besøg som Hollywood studierne, hvor alt er sat i system for turister, og merchandise bliver indtaget intravenøst. Næ, så synes jeg, det er langt sjovere at snige sig ind på en location i smug. Og f.eks. møde en af statisterne fra Braveheart i toget på vej hen over Skotlands grønne, bølgede højslette, og høre ham fortælle om, hvordan de hver aften efter optagelser af kampscenerne gik på pub med økser i knolden og kæmpe kødsår til skræk og rædsel for de lokale.

Eller stå på ski ned ad en bjergside i Wengen i hælende på en imaginær James Bond fra I Hendes Majestæts hemmelige tjeneste. Og så bagefter nyde en vodkamartini shaken, not stirred på den runde restaurant, der langsomt drejer om sin akse på en bjergtop i over 3.000 meters højde et vanvittigt projekt udtænkt af lokale før filmens optagelse og fuldført i forbindelse med filmen. Eller som Indiana Jones at gå ind i gennem den imponerende søjleport i ørkenbyen Petra i Jordan og opdage, at der i virkeligheden kun gemmer sig en lille, kedelig grotte bag facaden. Fuskermedie!

2. Sære filmoplevelser sære steder. Gå i biografen, hvor du kommer frem også selv om solen skinner udenfor. Det kan give mindeværdige oplevelser. Historiens vingesus gav os midterskilning, da vi så Columbusfilmen 1492 erobring af Paradis i Lima, Peru. Og tankevækkende var det at se et (halv)dansk produkt være udsat for censur, da vi overværede en skamklippet version af
Åndernes husi Syrien, hvor alt, der mindede om erotik eller vold, var fjernet, så tilskueren sad tilbage med halve replikker og mystiske huller i handlingen. Paradokset var tæt på at blive for stort til at rumme, da vi så Waterworld i en støvet biograf i ørkentørre Jordan. Og Svalbards klippefyldte vildmark gik mærkeligt i ét med actiondramaet The Rock, da vi sad på stenhårde sæder i verdens nordligste biograf i Longyearbyen.

3. Endelig er der den sidste kategori: Steder, der er som skabt til at være locations men som man trods et overvældende potentiale ikke har set på film (endnu). Med sin isolerede beliggenhed, frodige idyl og landsbyagtige sladderkultur er det østlige Mauritius en oplagt setting for en krimi en slags sydhavets svar på Miss Marple. Der burde også være flere hobbitter på Grønland, ligesom det er meningsforladt, at 99 procent af alle aliens går efter at invadere Manhattan og USA's bøhland, når det er åbenlyst, at de vil føle sig langt mere hjemme på Islands intergalaktisk udseende sletter.

Så er der vist kun tilbage at sige: God ferie og husk at slukke mobilen under forestillingen!

Serie

Filmsommer

Hen over sommeren vil Informations filmanmeldere fortælle om nogle af de sælsomme, sjove, spøjse, fantastiske filmoplevelser, de har haft i et liv i filmens tjeneste.

Seneste artikler

 • Pilgrim på Manhattan

  11. august 2011
  Før jeg besøgte New York, drømte jeg om byen. Ikke om den serie af matrikler, der tegner kvadratiske net på bykortet over øen Manhattan. Jeg drømte om det sted, jeg har besøgt på film
 • Kult, kitsch og horror

  21. juli 2011
  Et mangeårigt kærlighedsforhold til kultkitschklassikeren 'The Rocky Horror Picture Show' har ført til den slags besættelse, der kan få én til at kaste med toiletpapir, bruge vandpistoler mod vildt fremmede og trække i latterlige kostumer
 • På sporet af Orson Welles

  14. juli 2011
  Der kan ske sære ting i biografen – men også uden for ...
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her