Baggrund
Læsetid: 5 min.

Museumsdirektørernes favoritter

Sommeren får danskerne til at myldre udendørs. Men det lunefulde danske sommervejr giver også rig mulighed for at gå på opdagelse i de mange danske museer. Vi har bedt seks museumsdirektører om at anbefale ét museum, som ikke er deres eget
Kultur
16. juni 2011
Udvidet. Holger Reenberg, der er museumsdirektør på HEART i Herning, anbefaler, at man slår et smut forbi Holstebro Kunstmuseum, som i slutningen af februar indviede Færchfløjen, der en 1.200 kvadrat-meter stor udvidelse til særudstillinger finansieret af Færchfonden.

Udvidet. Holger Reenberg, der er museumsdirektør på HEART i Herning, anbefaler, at man slår et smut forbi Holstebro Kunstmuseum, som i slutningen af februar indviede Færchfløjen, der en 1.200 kvadrat-meter stor udvidelse til særudstillinger finansieret af Færchfonden.

Morten Stricker

Christian Gether, museumsdirektør, Arken

Hvilket museum?

»Ordrupgaard i Charlottenlund.«

Hvorfor?

»Der er mange gode grunde til at besøge Ordrupgaard-samlingen nord for København. Blandt andet fordi de netop har fået to nye malerier af den franske impressionist Camille Pissarro. Det er helt enestående, at så fine, internationale og klassiske kunstværker kommer til landet. Dertil kommer, at de nye malerier sikkert vil indgå i den meget spændende udstilling af de franske impressionisternes landskabsmalerier, som hedder Tour de France. Malere som Monet, Sisley, Renoir, og hvad de hedder alle sammen, gik jo ud i det franske landskab og skildrede det umiddelbart, som de så det. Det er det samme landskab, som cykelrytterne ligger og tæsker rundt i hver sommer. Jeg følger selv ivrigt Tour de France-feltet hen over sommeren, og nu vil man så faktisk kunne gå på kunstmuseum og se de samme landskaber, sådan som kunstnerne skildrede dem for ca. 130 år siden. Det synes jeg er utrolig morsomt.

Samtidig med Tour de France-udstillingen viser Ordrupgaard en udstilling med fynboerne, som i første halvdel af det 20. århundrede skildrede det fynske landskab. Både det nordfynske omkring Kerteminde med Johannes Larsen og Peter Hansen og Fritz Syberg længere nede på Sydfyn omkring Faaborg og Svanninge Bakker. De franske impressionister var nok lidt mere avancerede i deres formsprog, men det er interessant at få mulighed for at sammenligne de to kunstnergrupperinger og opleve koblingerne imellem dem.

Endelig vil jeg nævne museets spændende tilbygning af den iranske arkitekt Zaha Hadid. Et usædvanligt stykke museumsarkitektur, som i sig selv er et besøg værd.«

Jacob Fabricius, museumsdirektør, Malmö Konsthall

Hvilket museum?

»Moderna Museet Malmö.«

Hvorfor?

»Moderna Museet er en institution i den nordiske kunstverden og har siden 1960'erne været banebrydende på en række områder, f.eks. popart. For halvandet år siden åbnede de en filial her i Malmö, som er et meget spændende bekendtskab.

I kraft af deres rolle som filial har de for det første tusindvis af værker fra den faste samling i Stockholm at trække på. Og så har de derudover deres egen identitet med separate udstillinger og selvstændigt program.

De koncentrerer sig ikke specifikt om lokale kunstnere, men har en international profil med værker fra 1960'erne og frem til i dag for nylig f.eks. den spændende israelske filmkunstner Yael Bartana.

Deres styrke er deres evne til at blande kunsthistorien med det samtidige. Hen over sommeren viser de en Duchamps-udstilling samtidig med en moderne colombiansk kunstner, Doris Salcedo, som ikke tidligere har været udstillet i Skandinavien, men som er meget interessant. Kombinationen af den klassiske avantgarde med det 20. århundredes bedstefar Marcel Duchamps og en yngre, samtidig kunstner er virkelig et besøg værd.«

Karsten Ohrt, museumsdirektør, Statens Museum for Kunst

Hvilket museum?

»Kunstforeningen Gl. Strand i København K.«

Hvorfor?

»Hvis der er noget jeg selv absolut skal se, så er det den nye Baselitz-udstilling på Gl. Strand. For det første er det i sig selv imponerende, at de har fået etableret den udstilling. For det andet er hans nye malerier virkelig fremragende.

Jeg har lige set en stor udstilling med ham på White Cube i London, som simpelthen var så forrygende. Georg Baselitz er et godt eksempel på den store maler, der på sine ældre dage bliver mere og mere enkel og mere og mere gennemsigtig i den måde, han arbejder på.

Baselitz er måske nutidens største maler, som er kendt for at male sine motiver på hovedet. For ham er motivet ikke det afgørende, men i stedet måden, man maler det på. Han er optaget af de tyske symboler, f.eks. den tyske ørn, som han ofte har benyttet i sine billeder.

Desuden er han meget ekspressiv, også i sine nyeste malerier, hvor han lader malingen løbe og dryppe nedad lærredet. Og i modsætning til hans tidligere malerier, som var meget gennemarbejdede, så er de nye langt mere transparente, hvor han lader det hvide i lærredet træde meget klart igennem. Resultatet er meget fascinerende.

Gl. Strand har virkelig lavet et scoop med denne Baselitz-udstilling.«

Gitte Ørskou, museumsdirektør, KUNSTEN Museum of Modern Art Aalborg

Hvilket museum?

»Ribe Kunstmuseum i Ribe«

Hvorfor?

»Jeg vil anbefale at tage en tur til Ribe Kunstmuseum. Det er et meget fint lille museum, som lige er blevet utrolig flot restaureret, så det både har beholdt det gamle særpræg, men også er blevet tilføjet noget nyt. At besøge Ribe Kunstmuseum er blevet en virkelig smuk helhedsoplevelse.

Museets samling er også rigtig fin og består hovedsageligt af ældre dansk kunst fra det 18. og 19. århundrede. Men det er især den gennemførte renovering, som gør museet til en helt særlig attraktion denne sommer. A.P. Møller Fonden har finansieret renoveringen, som er udført af Jørgen Overbys Tegnestue. Den er vanvittigt flot og gennemført ned til den kop, man får kaffen i.

Det er på en gang meget moderne, men samtidigt nænsomt med respekt for traditionen. Og så har kunsten fået masser af plads. Der bliver bygget så meget nyt i den danske museumsverden, men Ribe Kunstmuseum er historien om en virkelig vellykket restaurering, som har skabt nogle fantastiske rammer for formidling af kunst.«

Lars Grambye, museumsdirektør, Kunsthallen Brandts

Hvilket museum?

»Thorvaldsens Museum i København K.«

Hvorfor?

»Jeg glæder mig til at se Thorvaldsens Museums udstilling med Michael Elmgreen og Ingar Dragset. De to kunstnere udstiller jo mestendels internationalt, og det er sjældent, at der er mulighed for at se deres værker her i landet. For to år siden skabte de en værkserie med store fotografier af Thorvaldsens skulpturer iklædt diverse maskuline accessories såsom sportssokker, svedbånd og tights. Påklædningen af skulpturerne trækker dem ud af deres klassiske, kølige sfære og frisætter en ny erotisk dimension i dem for nu kan de jo også afklædes.

Jeg synes, at det er virkelig godt set af Thorvaldsens Museum at invitere kunstnerne tilbage på museet, hvor hele billedserien nu for første gang kan ses samlet.«

Holger Reenberg, museumsdirektør, HEART Herning Kunstmuseum

Hvilket museum?

Holstebro Kunstmuseum i Holstebro.«

Hvorfor?

»Jeg vil slå et smut forbi Holstebro Kunstmuseum, som er Vestjyllands næstbedste museumsoplevelse. De har lige lanceret en stærk nyophængning af deres faste samling, som bl.a. tæller navne som Ejler Bille, Astrid Noack og Anne og Erik Thommesen.

Desuden har de en række betydelige samtidskunstnere, herunder ikke mindst Tal R. De nyder i øvrigt godt af de ekstraordinært flotte rammer i museets nye Færchfløj, som virkelig er arkitektonisk velgennemført.

Holstebro Kunstmuseum åbnede den 5. maj 1967 i tobaksfabrikant Rasmus Færchs villa. Siden er museet blevet udbygget flere gange. Senest med byggeriet af Færchfløjen, en 1.200 kavadratmeter stor udvidelse til særudstillinger finansieret af Færchfonden, som blev indviet den 26. februar 2011.

Samlingen indeholder dansk kunst og kunsthåndværk fra det 20. århundrede. Desuden har museet en større samling udenlandsk grafik af internationalt anerkendte kunstnere og en samling med traditionel afrikansk kunst.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her