Interview
Læsetid: 3 min.

'På en solskinsdag er København uovertruffen'

København er dalet fra en anden- til en tredjeplads på magasinet Monocles netop offentliggjorte liste over byer, det er bedst at leve i. Monocles redaktør, Tyler Brûlé, efterlyser mere åbenhed, tilgængelighed og brugervenlighed i København
Kultur
15. juni 2011

Københavnerne har efterhånden vænnet sig til at se deres by portrætteret som feteret hotspot med høj cool-faktor, og det er blevet en del af danskernes selvopfattelse at være stolte verdensborgere med kosmopolitisk afsæt, der rangerer højt på parametre som lykke og livsførelse.

Trendeksperter og den internationale presse har de seneste år lovprist den danske hovedstad, som i 2009 og 2010 har ligget på en fornem andenplads over de byer, det er bedst at bo og leve i, målt på livskvalitet. I 2008 lå den på en førsteplads.

I år er Københavns så dales til en tredjeplads i det toneangivende britiske livsstilsmagasin Monocles 'Quality of Life'-indeks, der offentliggøres i dag. En af grundene til detroniseringen er, at vi lukker os for meget om os selv, lukker ned ved aftentide og har en lukkelov, siger Tyler Brûlé, der er chefredaktør på Monocle og hovedarkitekten bag kortlægningen af storbyer med størst livskvalitet.

»Vi har ændret vores parametre, så der også bliver lagt vægt på en vedvarende puls. De tre højest placerede byer på listen (Helsinki, Zürich og København, red.) ligger meget tæt. Men vi har set meget på livsstilen efter lukketid. Og det har altså stor indvirkning på livskvaliteten, at der stadig er liv.«

Derfor har man valgt at honorere byer, der ikke går på hvilepuls uden for de såkaldt normale åbningstider. Og her halter København bagefter, mener Monocle.

»Hvorfor skal barerne lukke klokken 23 på hverdage? Der er behov for at omstille tiden. Lys og liv på gaden, gør byen levende og sikrere at færdes i, fordi der er flere øjne på den.«

Hans råd til København er at se mere på brugervenlighed, når det gælder retail og generel service:

»Man bliver nødt til at tage den samlede oplevelse i betragtning. En by skal fungere 24 timer i døgnet, syv dage om ugen.«

Arkitektur, gastronomi, design, mode, et rigt kulturliv, smukke og velklædte mennesker og den rige cykelkultur har alt sammen bidraget til den særlige 'je ne sais quoi', der får turister til at valfarte til København. Den fremhæves også for sin placering ved vandet, sin bæredygtighed og progressive unge indbyggere med veludviklet kvalitetssans og hang til økologi.

Entreprenørskab

Men hvad er det så, København mangler?

Tyler Brûlé savner mere af det knopskydende entreprenørskab, som man ser flere steder på Nørrebro og andre kvarterer, der er i færd med at revolutionere nabolaget. Særligt når det gælder egenart.

»Jeg ser flere og flere eksempler på, at små smørrebrødsforretninger må vige for store kæder, og det er en skam.«

Blandt andet derfor er det vigtigt at opmuntre unge til at starte egen virksomhed, mener han.

»Det afgørende er, at de er uafhængige. Der behøver ikke at ligge en H&M eller en Netto på hvert gadehjørne.«

En anden ting er tilgængelighed. Tyler Brûlé mener, at Københavns Lufthavn har taget et skridt baglæns og har udviklet sig for meget i retning af et shoppingcenter på bekostning af effektivitet.

»Man har reduceret antallet af internationale ruter og direkte fly, og det begrænser alt andet lige adgangen til resten af verden.«

Københavnerånd

Der er dog håb for København. Byen har gode chancer for at generobre førstepladsen i fremtiden, mener Tyler Brûlé:

»Jeg tror, budskabet er gået ind hos danskerne.«

Tyler Brûlé påpeger, at København forandrer sig meget i disse år. Men mange af projekterne som for eksempel metrobyggeriet er langsigtede og vil først »være til gavn for byen og dens brugere inden for det næste årti«.

»Mine anbefalinger vil være at satse mere på vitalitet døgnet rundt, at adressere luftfartsspørgsmålet og tage gaden tilbage. Centrum skal være levende, dynamisk og vibrerende. Jeg var i København for to uger siden, og på en solskinsdag er byen uovertruffen, fordi folk giver gaden liv. Det skaber en stemning af københavnerånd og noget særligt dansk. Og det kan man godt savne noget mere af.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her