Læsetid: 4 min.

Småbyer brander sig på brugte bøger

Flere danske småbyer forsøger at brande sig på litteraturfestivaler og salg af antikvariske bøger. De håber, de som bogbyer kan trække flere turister og dermed penge til Udkantsdanmark
I Torup kan man købe brugte bøger ved vejen, i beboernes garager og i skurvogne. Formand Peter Plant fortæller, at strategien både går ud på at få flere til at læse, at trække penge til byen og at styrke fællesskabet.

I Torup kan man købe brugte bøger ved vejen, i beboernes garager og i skurvogne. Formand Peter Plant fortæller, at strategien både går ud på at få flere til at læse, at trække penge til byen og at styrke fællesskabet.

Sofie Amalie Klougart

3. juni 2011

De gør det i Tønder, de har gjort det længe i Torup, og de er netop begyndt at gøre det i Kalundborg. Flere danske småbyer har etableret sig som bogbyer efter internationalt forbillede og forsøger nu at skabe liv i udkantsområderne ved at tiltrække litteraturinteresserede turister.

»Vi har ikke ret meget at byde på her i Kalundborg vi har Røsnæs Fyr, og det er sådan set det så derfor prøver vi nu at profilere os på, at folk kan komme hertil for at få en kulturel oplevelse,« siger etnolog Kamilla Glyholt, der i maj sidste år stiftede Foreningen for Kalundborg Bogby.

En bogby er kort fortalt en mindre, ofte ensomt beliggende provinsby med en række selvstændige, samarbejdende bogsalgssteder, som sælger brugte bøger og bruger overskuddet til at arrangere litterære begivenheder for byens beboere.

I Kalundborg kommer de fleste bøger ind fra genbrugsstationen Spildopmagerne i Allerød, hvorefter frivillige fordeler bøgerne ud til de i alt 20 forskellige bogsalgssteder rundt om i Kalundborg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mette Eskelund

Jeg bor 10 min fra Torup og undrer mig over at området bliver omtalt som "udkantsdanmark."
Vi er mange glade tilflyttere, som nyder den fine natur og kun har en lille time i transporttid med bil til Kbh og hver halve time går toget dertil, hvilket tager 1,5 time.
Amerikanske venner med andre afstandsproportioner mener ligefrem vi er i Kbh.!
Bemærkningen om at folk kun rejser væk herfra når man krydser kommunegrænsen er noget være sludder. Prøv at være ved kommunegrænsen hver dag i eftermiddagsmyldretiden. Der må man holde i kø for at komme IND i kommunen. Desuden er det et populært ferie og sommerhusområde med nogle af Danmarks fineste strande, så lokale supermarkeder holder åbent HVER dag året rundt og turistbilkøerne er lange for at komme hertil hver
weekend og ferie.

Mette Eskelund:

Jeg tror brugen af ordet "udkantsdanmark" om en resourcestærk nordsjællandsk landsby i pendlerafstand fra hovedstaden, nok mest er et tegn på manglende begrebsafklaring hos pågældende journalist.

Rasmus Bo Sørensen forvekslede sikkert ordet med udtrykket "vest for Valby Bakke".