Baggrund
Læsetid: 2 min.

Vin, film og magiske lanterner

The Henning Carlsen Collection af laterna magicaer har fundet et perfekt hjem på Francis Ford Coppolas vingård i Napa Valley, Californien
Coppola har indrettet førstesalen på sin vingård en times kørsel fra San Francisco som en udstilling. Maskiner og forklaringer om mekanik og filmhistorie er smukt formidlet. The Henning Carlsen Collection er en attraktionerne.

Coppola har indrettet førstesalen på sin vingård en times kørsel fra San Francisco som en udstilling. Maskiner og forklaringer om mekanik og filmhistorie er smukt formidlet. The Henning Carlsen Collection er en attraktionerne.

Markus Redvall

Kultur
30. juni 2011

Da jeg for nogle år siden interviewede instruktøren Henning Carlsen, ringede telefonen midt i vores samtale. Det viste sige at være et opkald om Francis Ford Coppolas køb af hans samling af laterna magicaer, og da jeg nysgerrigt spurgte ind til det, slog han pludselig en dobbeltdør i stuen op.

Bag den åbenbarede sig et rum fyldt med de gamle, smukke apparater, som på forskellig vis bruger en lyskilde til at projicere billeder fra glasplader. Det førte til en længere rundvisning i samlingen, som nu skulle flytte til udlandet.

Forblev samlet

Som Henning Carlsen bl.a. har skrevet om i bogen Flyvske billeder, har han været fascineret af laterna magicaer, siden han var lille, og det var vigtigt for ham, at hans unikke samling ikke blev spredt for alle vinde, hvis han solgte. Francis Ford Coppola var den rette aftager.

Han arbejdede i 1960'erne en kort periode for Laterna Film i Danmark, hvor han gennem Mogens Skot-Hansen blev interesseret i de apparater, som banede vejen for filmmediet.

Coppola kaldte sit eget filmselskab, American Zoetrope, efter zoetropen, som skaber illusionen af bevægelse gennem hurtig fremvisning af statiske billeder, og han har selv samlet på gamle billedfremvisningsmaskiner i en årrække. Heldigvis for os alle blev Coppola og Carlsen enige om et samlet salg, så man i dag kan se The Henning Carlsen Collection på Francis Ford Coppolas vingård i Napa Valley, Californien.

Stilfuld formidling

Da jeg var med familien i Californien sidste år, var et sikkert punkt på programmet at få lov at opleve de magiske lanterners nye hjem i den smukke vindal en times kørsel nord for San Francisco. Det viste sig at blive en stor oplevelse, for rammerne om samlingen er formidable. Coppola har indrettet førstesalen af sin vingård The Rubicon Estate som et stort udstillingsrum med plads til de vidt forskellige maskiner og forklaringer af mekanikken og historikken. I en film fortæller både Henning Carlsen og Francis Ford Coppola om samlingen, som bl.a. tæller et udsøgt apparat udformet som Eiffeltårnet.

Samlingen er et vigtigt element i Coppolas intention om at formidle Rubicon-vingårdens historie tilbage til 1880'erne. Tidligere væltede busser med turister ud for at se på ting fra hans karriere og måske også for at lure på hans private hus, som kan ses bag vinmarkerne. De senere år har Coppola bevidst arbejdet med at gøre Rubicon til sit eksklusive vin-brand, og The Rubicon Estate repræsenterer nu mere vinen og historien end hans karriere. Man betaler entre for et besøg, men som dagens rundvisning og tasting-tur vidnede om, er der god grund til at lægge vejen forbi. Både voksne og børn fik et filmhistorisk sus og en stor oplevelse til mange sanser.

www.rubiconestate.com

Serie

Filmsommer

Hen over sommeren vil Informations filmanmeldere fortælle om nogle af de sælsomme, sjove, spøjse, fantastiske filmoplevelser, de har haft i et liv i filmens tjeneste.

Seneste artikler

 • Pilgrim på Manhattan

  11. august 2011
  Før jeg besøgte New York, drømte jeg om byen. Ikke om den serie af matrikler, der tegner kvadratiske net på bykortet over øen Manhattan. Jeg drømte om det sted, jeg har besøgt på film
 • Kult, kitsch og horror

  21. juli 2011
  Et mangeårigt kærlighedsforhold til kultkitschklassikeren 'The Rocky Horror Picture Show' har ført til den slags besættelse, der kan få én til at kaste med toiletpapir, bruge vandpistoler mod vildt fremmede og trække i latterlige kostumer
 • På sporet af Orson Welles

  14. juli 2011
  Der kan ske sære ting i biografen – men også uden for ...
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her