Nyhed
Læsetid: 3 min.

En dans på coke

At der bliver taget kokain i Den Kongelige Ballet kommer ikke bag på misbrugseksperter. Høje ambitioner i den kulturelle verden resulterer nemlig ofte i et misbrug af præstationsfremmende stoffer som kokain
Ifølge en fortrolig rapport, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, har der i de seneste år været et stigende kokainmisbrug blandt Den Kongelige Ballets dansere. Billedet her er fra New York, hvor dansere fra Den Kongelige Ballet gæstede Lincoln Center i for nylig.

Ifølge en fortrolig rapport, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, har der i de seneste år været et stigende kokainmisbrug blandt Den Kongelige Ballets dansere. Billedet her er fra New York, hvor dansere fra Den Kongelige Ballet gæstede Lincoln Center i for nylig.

Anders Birch

Kultur
8. juli 2011

Det blev slået stort op, da det i går kom frem, at balletdanserne og balletchef Nikolaj Hübbe fra det Kongelige Teater tilsyneladende sniffer kokain.

Ifølge en fortrolig rapport, som Morgenavisen Jyllands-Posten er i besiddelse af, har der gennem de seneste år været et stigende kokainmisbrug blandt Den Kongelige Ballets dansere og balletchefen. Rapporten, som Den Kongelige Ballet selv har bestilt, kritiserer forholdet mellem ledelse og dansere, som har resulteret i et elendigt arbejdsmiljø og en uholdbar ledelsessituation, skriver Jyllands-Posten.

Men den tendens kommer ikke bag på Frank Hansen, der er behandlingschef på Majorgården, et behandlingscenter for misbrugere. At balletdanserne tilsyneladende tager kokain, er ikke overraskende, men forekommer ofte i miljøer med meget konkurrence.

»Det overrasker på ingen måde, at der bliver taget kokain i Den Kongelige Ballet. Der er uden tvivl et enormt konkurrencemiljø, der skaber et stort arbejdspres. Det er samme tendens, vi ser i bank- og aktieverdenen, hvor kokain også er meget udbredt,« siger han.

Ligeledes er der en tendens til, at elitesportsudøvere tager præstationsfremmende midler, og her er kokain oplagt, fordi det netop fungerer præstationsfremmende.

»Det florerer specielt i miljøer, hvor man skal præstere ud over det sædvanlige. Der er en kultur for coke, dels fordi vi undervurderer dets fare i Danmark, dels fordi det er blevet tilgængeligt for alle,« siger Frank Hansen, der peger på, at kokainen er svær at komme til livs.

»Det kan være svært at dræbe sådan en tendens, når først den florerer i et miljø, og der er en generel forestilling om, at coke modvirker alle dine problemer.«

Psykisk afhængighed

Trine Ry er leder af Stofrådgivningen, som behandler unge med stofmisbrug. Hun fortæller, at netop kokain er et oplagt præstationsfremmende stof, fordi det først og fremmest har en psykisk virkning, der får brugeren til at føle, at vedkommende præsterer bedre.

»Psykisk giver det større overskud og selvtillid, og at man er mere på toppen. Unge drenge, der er generte, tager f.eks. kokain, hvis de skal score, fordi de får mere selvtillid af det,« siger hun.

Ligesom Frank Hansen oplever Trine Ry også, at kokainforbruget ikke kun eksisterer i sportsverdenen.

»For nylig var jeg ude i en virksomhed, hvor de var bekymrede for, at sælgerne tog kokain. For dels er det ulovligt, men det kan også have konsekvenser for de sælgere på længere sigt, og det er også det, man skal være bekymret for i forhold til balletdanserne,« siger hun.

Kokain er nemlig meget afhængighedsskabende netop på grund af dets psykiske virkning.

»Hvis man skal præstere, og har vænnet sig til, at man præsterer bedst, når man har taget kokain, kan det hurtigt tage overhånd. Man kan udvikle angst eller få psykotiske symptomer. Det har nogle store konsekvenser, hvis man bruger det gennem længere tid. Så de er ude og lege med nogle af de farlige stoffer.«

Besøg af Arbejdstilsynet

Hos Arbejdstilsynet er man ikke overrasket over det tilsyneladende elendige arbejdsmiljø i Den Kongelige Ballet, som beskrives i den fortrolige rapport.

»Der er ofte udfordringer med det psykiske arbejdsmiljø i den kulturelle verden eller steder, hvor man har kunstnerisk udfoldelse, på grund af et meget højt tidspres. Samtidig er der også en tilbøjelighed til frisprog, og at man godt kan presse hinanden på de kunstneriske ambitioner. Det er noget, vi kan se på Det Kongelige Teater, men også i en række andre sammenhænge, hvor der er et højt fokus på den udøvende,« siger pressechef Jakob Hjuler Tamsmark.

I vinteren 2011 var Arbejdstilsynet på et kort uanmeldt tilsynsbesøg, og det udløste efterfølgende et såkaldt tilpasset tilsyn af Det Kongelige Teater og Kapel, som er en grundigere gennemgang af virksomhedens forhold.

»I den forbindelse har vores tilsynsførende oplyst, at man har haft en grundig drøftelse af netop det psykiske arbejdsmiljø på teatret. Det er også oplyst, at man fra teatrets ledelse er meget opmærksom på, at man har en udfordring med det psykiske arbejdsmiljø,« fortæller Jakob Hjuler Tamsmark.

Ifølge en pressemeddelelse, som Det Kongelige Teater udsendte i går, har teatret ledelse været opmærksom på problemerne med misbrug.

»Det har undervejs i forløbet været meget magtpåliggende for teatrets ledelse at kunne hjælpe de balletdansere, der efter konsulentens udsagn skulle have et misbrugsproblem. Senest har teaterchef Erik Jacobsen på anmodning fra bestyrelsen forsøgt at få konkrete oplysninger. Ledelsen kan på ingen måde genkende det billede, Helle Hein (rapportens forfatter, red.) tegner, og Helle Hein har ikke på noget tidspunkt kunnet bidrage fyldestgørende til teatrets opfølgning på den del af rapporten, der vedrører et påstået stofmisbrug hverken i relation til dansere i balletten eller balletmesteren,« står der i pressemeddelelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Hansen

Det er altså grænseoverskridende at diskutere en kendt persons eventuelle misbrug i offentlige medier.

Søren Kristensen

Enig med Peter Hansen. Skrev engang en artikel i den lokale avis, som jeg samtidig var redaktør for, og nævnte en lokal SF-politikers jævnlige brug af hash. Det blev jeg fyret for, selvom ordet "tilsyneladende" var helt overflødigt. Enten er der en bold eller også er der ikke en bold. Men der er som regel altid en mand - og en reaktion.

Man kunne spørge hvori består nyheden, kokain eller receptnarko. At dansere har smerter og skader er næppe en nyhed, at de tager kemien til hjælp næppe heller.

Tobias Simonsen

@ Søren Lom

Du blander vist tingene sammen?

Anne Marie Pedersen

Der er bare sørgeligt, hvis det er stres, pres, konkurrence og overmenneskelige krav til fysikken, der ender med kokainbrug.

Så var det nok tid til at kigge en ekstra gang på arbejdsmiljøet i al almindelighed.

Chris David Bonde Henriksen

Jeg tvivler på at kokain kan betegnes som et præstationsfremmende stof. Snarere det modsatte.

Niels Mosbak

Jeg er nu ikke så sikker på at du har ret, Chris Henriksen, du kan læse linket fra Politiken.

http://politiken.dk/AvisenDK/ECE1331811/hver-fjerde-min-kollega-er-paavi...

Kokain låser dopamin receptorerne hvorved dopaminen bliver siddende på receptoren, og skaber derved en forlænget lykkefølelse/rus. Det medfører også at der bliver færre og færre dopaminreceptorer i hjernen og folk bliver afhængige og får psykoser.