Klumme
Læsetid: 4 min.

En imaginær hat

I aktivering. Jobkonsulenten letter på en imaginære hat, der har prydet hovedet indtil videre, for 'vi har jo ja-hatten på'
I aktivering. Jobkonsulenten letter på en imaginære hat, der har prydet hovedet indtil videre, for 'vi har jo ja-hatten på'
Kultur
30. juli 2011

Vi arbejder i grupper i dag. To og to. Min makker er cand.merc.'er. Vi skal finde på jobforslag til hinanden. 10 forskellige til hver. Vi laver lister. Stillingsbetegnelser og virksomhedsnavne og kontaktpersoner og telefonnumre skrives ned. Sedlen afleveres til Integro. Det er ikke første gang, vi gør det. Jobkonsulenterne har ikke kontakter. Hvor skulle de have dem fra? Det er vigtigt, vi hjælpes ad. Alle sammen.

Beatriz er dagens jobkonsulent. Hun har haft en dejlig weekend. Det har hun lige fortalt. Man behøver end ikke spørge. Rigtigt fået slappet af. Jeg har glemt, hvordan det gik oldgirlsholdet. Men Oliver vandt i badminton. Beatriz har trænet dem engang. Nu har hun for travlt til det. Hun ved ikke helt, hvor de skal hen på ferie, hende og Tonny. Men der er også lang tid til. Bare vejret er godt.

Med listerne i hænde vil jobkonsulenterne kontakte potentielle arbejdsgivere telefonisk. På vores vegne. Her vil jobkonsulenterne benytte den to-punkts-telefonteknik, vi kursister indtil videre kun har teoretisk erfaring med. Den står på tavlen endnu.

• Hvem har ansvaret for ansættelser af nye medarbejdere her?

• Har I brug for nye medarbejdere i den nærmeste fremtid?

Det er ikke noget, man bare lige gør. Indtil vi har øvet opkald med andet end tommel- og lillefinger, er det bedst, de ringer. Professionalisme er nøgleordet her. Kompetence stråler lige igennem et telefonrør. Det er meget vigtigt at virke kompetent. Det er meget oppe i tiden. Arbejdsgiverne kigger meget på det. Jobsamtalen er så godt som hjemme.

Derefter er det op til os at hive jobbet endeligt i land. Jobkonsulenterne kan ikke klare alt. Det siger jobkonsulent Britta selv. Jobbet sikres ikke mindst ved et korrekt håndtryk med den potentielle arbejdsgiver. Håndtrykket siger meget om en person. Det er netop derfor, vi lige har øvet. Og så et smil.

I voksenlære

Nu kommer Beatriz ned til os. Hun har et print med. Der er en glad mand på det. Han ligner sådan en, der lige har fået en drøm opfyldt.

»Fremtiden er faglært,« står der på papiret. Beatriz lægger det på bordet. Hun havde nært ramt min earl grey-jasminte, der har trukket lige siden Gheorghe Zamfir begyndte temaet fra Titanicude i tekøkkenet. Så ivrig er hun for at vise det, hun har printet.

»Hej! I er rigtignok flittige! Hvor mange har I? Det er så flot. Så flot, I to. Det er så dejligt med borgere som jer. I vil det virkelig!«

Jeg forsøger ikke at lade Beatriz' ros stige mig til hovedet. Ikke det hele i hvert fald. Det har jeg forsøgt længe. Også med andre konsulenter.

»Kender I den her,« spørger Beatriz og peger på overskriften.

Vi kigger på Beatriz. Men det er ikke hende, vi skal kigge på. Vi skal kigge på papiret. Beatriz peger på det igen. Den slags peg, hvor man rammer. Vi kigger ned på papiret. Vi kigger på Beatriz. Vi kigger på papiret igen. Vi kigger tilbage på Beatriz. Vi nikker.

»Okay? Det har I? Jeg har først lige hørt om den. Men jeg synes, det lyder rigtig, rigtig godt. Rigtig godt. Tror I ikke, det er noget for jer?«

»At komme i voksenlære?«

»Ja!«

Beatriz smiler.

»Men det er jo faglærte uddannelser?«

»Jeg tror lige, det er noget for jer.«

»I voksenlære som hvad?«

»Åh, jamen jeg tror da, man kan mange ting, Lau.«

»Hvad for eksempel?«

»Det ved jeg ikke. Murer.«

»Murer?«

»Ja.«

»Men ...«

»Og der er også mange andre ting. Se selv. Det er en rigtig god ordning.«

»Jo, men jeg er bare ikke sikker på, at man som nyuddannet scient.adm.'er kan ...«

»Vi har ja-hatten på, Lau.«

»Altså ...«

»Lau.«

Beatriz letter på den imaginære hat, der har prydet hovedet indtil videre. Jeg ser den først nu. Beatriz peger på mit hoved. Jeg har også en hat på.

»Men vi har jo allerede en uddannelse. Vi er jo lige blevet færdige?«

»Og?«

»Kan man overhovedet komme i voksenlære, når man lige har ...«

»Ved du hvad, jeg gider ikke diskutere det. Nu sætter du dig og kigger i det her, jeg har printet til dig. Slut.«

Beatriz har ret. Som arbejdsløs gælder det om at holde sine muligheder åbne. Det ved jeg også godt.

»Og når du er færdig med det, så kan du læse lidt i Jobhåndbogen.«

Jeg har faktisk allerede læst en del i Jobhåndbogen. Den er en del af det undervisningsmateriale, Integro selv har lavet. Den er helt ny og med plads til noter. Jeg tror, jeg vil løbe afsnittet om personlige svagheder igennem igen. De positive sider kan jeg allerede. Alle har svagheder. Det ved arbejdsgivere også godt. De spørger ind til dem. Men en svaghed kan med Integros teknik vendes til noget positivt. Jobhåndbogen foreslår, at du fortæller, »at du er alt for fleksibel og kan komme til at påtage dig for meget i din iver for at hjælpe og at du arbejder med det«. Sådan en svaghed er ret positiv. Det skaber respekt at kende sine svagheder, siger Jobhåndbogen.

Da jeg kigger op er et af de balanceskabende fyrfadslys gået ud. Beatriz skynder sig at tænde det igen. Heldigvis.

Dagpengeland Lau Aaen blev som nyuddannet ledig sendt på et jobsøgningskursus hos en privataktør. I 'Dagpengeland' beskriver han sine oplevelser i aktiveringsindustrien. Serien er ikke fiktion. Dagpengeland udkommer i bogform på Gyldendal til efteråret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Endnu et pragtfuldt indlæg fra "Dagpengeland" og endnu en gang starter man med at more sig over det...lige ind til man kommer til at tænke på, at det desværre ikke er fiktion. Det er jo det rene vanvid!

Samme dag, som man kan læse om, hvordan vi skal sikre os, at så at sige alle unge skal have en videregående uddannelse, kan man her læse, hvordan hhv. en cand. scient. adm. og en cand. merc. bliver foreslået at blive murer som voksenlærling?! (I øvrigt er murer-faget ganske hårdt ramt af arbejdsløshed disse dage.) Er der virkelig ikke én eneste politiker herhjemme, som kan se hvor fuldstændig forrykt det er? Aktiveringskurserne er spild af tid og penge!

Jannie Rygaard

Så sjov og samtidig så skræmmende.
Jeg har selv prøvet noget tilsvarende med en konsulent, der endte med at rådføre sig med mig omkring, hvordan man skrev en ansøgning.
Jeg overvejede om han prøvede at skræmme mig i arbejde med sin inkompetence...alt ville da i hvert fald være bedre end at spilde tid på den slags kurser!

Brian Knudsen

Dette er igen et udtryk for at, politikere svæver på deres egen sky, uden jordkontakt. Åbenbart er politikernes enste middel at afstraffe medborgerene.

Jeg synes, at regeringen og DF skulle på et aktiveringskursus, hvor de lærte at lave lovgivning, der kunne få gang i dansk økonomi, ellers skulle de have frataget deres forsørgelsesgrundlag.

Jeg tror, at de fleste arbejdsløse nok selv kan finde et arbejde, hvis der ellers var et.

Michael Nissen

Tåkrummende pinligt og grinagtigt - igen! Det begynder at undre mig en smule, at ingen foretager sig noget, selvom blogs som "Dagpengeland" gennem længere tid har udstillet aktiveringssystemets inkompetence. Er det så svært at forstå, at problemet i bund og grund ikke ligger hos arbejdstager og ikke kan løses ved at tage udgangspunkt i denne, men at det derimod skyldes et samfundsmæssigt problem, der kun kan løses "oppefra" af politikere og ledere i det private?

@Michael Nissen

Problemet er netop lige der. Ledere og politikere! Ingen af dem tager lederskab. Man skyder med skarpt efter de "dovne" ledige, men ingen skaber de arbejdsplader som mangler!

Steen Uffe Tommerup

Jeg står personligt med den ballade, at kende historien. Ja, jeg er historiker.

Regeringen vil ikke løse krisen på den vanlige måde. En måde som har vist sig at virke tre gange tidligere.

Derfor tager den modellen frem fra 1780'erne og håber på at den virker.
Den virkede ikke i 1780'erne og virker heller ikke nu...

Her sidder så en ledig historiker med den viden, uden formidlingsplatform og ramt af politikernes historieløshed.

Jeg underviste dem gerne for mine dagpenge - hvis de er interesseret i at lære noget om historie...

Nic Pedersen

Det er nok meget heldigt, at folk på dagpenge sjældent har adgang til kunstgødning i større mængder!

Peter Hansen

Der er så meget, der er vanvittigt. En anden ting er 30 ugers begrænsningen på supplerende dagpenge.

Sende V, K og O på Integros aktiveringskursus.... Det tror jeg ikke vil hjælpe. Niveauet er for højt til at Inger kan følge med.

Jeg ville nærmere foreslå at støbe dem ind i beton og plumpe dem i Marianergraven. Mest fordi man nok ikke får dem til frivilligt at hoppe i en vulkan.

Nic Pedersen

Det er desværre ikke bare et spørgsmål om bogstaver i regeringen!
Jeg oplevede selv lignende som ledig under S i 90`erne!
Vi taler helt grundliggende systemfejl her!

Karsten Aaen

Jeg var ledig under SR-regeringen i 1990erne; dengang var det altså meget bedre, tro mig. I hvert for mig. Jeg fik betalt en uddannelse af det daværende Jobcenter (Arbejdsformidlingen i Århus Amt), som Invandrerlærer, jeg fik også diverse kurser med henblik på at blive indvandrerlærer, bl.a. et VoksenPædagogisk Grundkursus mm.

I dag synes det som om det kun hedder: hurtigst muligt i arbejde, ligegyldigt hvilket arbejde. I 1990erne havde man en aktiv arbejdsmarkeds-politik, som gik på to ben 1) stille krav til folk og 2) omskole folk til der, hvor der brug for dem eller ville blive brug for dem. Og hertil brugte SR-regeringen dygtigt uddannelse...

Skaden skete, imo, da den her regering nedlagde AF, valgte at lade private firmaer konkurrere med AF og specielt da den valgte at lade private firmaer stå for tilbuddet til ledige akademikere. Rent konkret har jeg været mere end tilfreds med min private aktør.

olivier goulin

Nemlig! En systemfejl er lige, hvad det er.

Og fejlen ligger i, at 'systemets folk' og charlatanerne er to alen af samme stykke. De taler samme pseudo-sprog, og imponeres af de samme floskler.

De idioter, der har godkendt Integro, har formentlig slet ikke været i stand til at se, hvor hovedrøstende diletantiske og enfoldige Integro er. Og nu har også Inger Støjberg givet dem det blå stempel. Hun er medlem af samme klub.

Alle de penge, der bliver kastet efter disse og andre umyndiggørende og fornærmende aktiveringsprojekter, kunne med fordel bruges på virkelig kompetenceudvikling (beklager ordvalget), i.e. specialkurser for de enkelte faggrupper til at løfte deres kompetence til et højere niveau - stedet for at køre alle gennem den samme pølsemaskine, så de kan komme ned på Integros kompetenceniveau.

Jeg var ikke blevet på et sådan kursus mere en een dag, om det så skulle koste mig mine dagpenge.

Man har vel sin værdighed i behold, trods alt.

/O

olivier goulin

@Karsten,

Jeg tror, desværre du har ret.

Privatiseringen på dette og andre områder har vist sig at være en katastrofe, både hvad angår omkostninger og kvalitet.

/O

Sofie Marie Høegh Henriksen

Fremtidens Danmark: Eksperter i beskæftigelse.

Arbejdsløsheden er blevet en beskæftigelse. Det er blevet en beskæftigelse at beskæftige sig med beskæftigelsesindsatsen. Maskinen er gået i tomgang. Hvor er det synd og spild af mange gode kræfter. Tænk hvad mange af disse mennesker kunne udrette, hvis man brugte alle de penge anderledes.

Det er en enorm maskine, som koster os alle dyrt.

Nogen skulle lave en gennemgang af beskæftigelsesstyrkens økonomi: Overførselsindkomster, dagpenge, kursusbevillinger, jobkonsulentlønninger, kommunelt ansatte, statsansatte, digitale systemer og vedligeholdelse, udsendelse af breve, telefonrådgivningsmåder...

Er det sådan vi vil bruge skatteydernes penge og videreudvikle det danske erhvervsliv?

I fremtiden vil Danmark have mange eksperter i beskæftigelse (underholdning), og det vil vi kunne bruge til... ?

Søren Geckler

Jeg læste disse historier på dagpengeland.dk for knap et år siden efter omtale i Berlingske. Jeg forstår derfor ikke helt, hvorfor Information bringer dem nu - eller hvorfor Gyldendal udgiver dem. Ikke, at de er blevet dårligere eller mindre væsentlige, slet ikke, men genbrug er vel stadig genbrug, og man kunne vel her have nøjedes med et link til hjemmesiden...?

olivier goulin

@Sofie

Og som om det ikke var nok, så går alle disse offentlige midler fra de essentielle kerneydelser, som der samtidigt skæres ned på, eksempelvis når gamle mennesker skal vente en uge på at komme i bad.

Det her er sofistikeret systemkorruption på et højt niveau

Velfærdssystemet trænger til en regulær sanering.

/O

Peter Hansen

Det er jo bare, fordi Venstre nu engang har det syn på "almindelige mennesker", som de har. Det må I forstå.
Jeg hørte lige i Radioavisen, at det var en god idé, at en ung mand, der har fået job, fortsatte på sit kursus, fordi 'han jo vil kunne bruge kompetencerne". At nogen åbenbart mener, at man rent faktisk lærer noget på disse kurser, siger vist noget om, at arbejdsmarkedet er degenereret til Spøg & Skæmt.

Bjarne Bisgaard Jensen

Hvis ikke det var så sørgeligt, var det jo til at dø af grin over.
Endnu engang er det bevist at privatisering ikke er en farbar vej på dette område, men blot en pengemaskine til en flok selvbestaltede eksperter. At dette ikke stoppes er en skandale hvor offentlige midler af en anseelig størrelses gøre alle andre end de arbejdsledige rigere

Sofie Marie Høegh Henriksen

Som arbejdsløs får man jo altså også penge for at deltage i dette cirkus. Aktiveringen er et princip, hvor du er "aktiv" for de penge, du modtager. Du skal altså bruge din tid på disse ting, så det giver mening for samfundet at give dig penge.

Der er ingen, der tvinger arbejdsløse til at modtage arbedjsløshedsunderstøttelse!

Hvis ledige borgere på understøttelse ikke blev afkrævet aktiverende beskæftigelse, som det artiklen beskriver, ville de muligvis bare sløse den for statens penge, intet udrette og aldrig gide at arbejde. Det er der i hvert fald nogle, der ville, og derfor kan vi ikke have tiltro til nogen og alle må lide under det og sættes i sving i beskæftigelsesmaskinen. - Dét er vejen frem!

odd bjertnes

'Jeg ville nærmere foreslå at støbe dem (i.e. mine just opregnede politiske fjendebilleder herunder en navngiven Inger - formentlig Støjberg) ind i beton og plumpe dem i Marianergraven'.
Nej hvor er det morsomt sagt. Hi Hi ...

Hvad nu med ingredienser til fremstilling af beton ?
Og lInker han til nogen der linker til nogen der linker til Politikens Hus der linker til .... ååååå nej, se der: faktaboksen : 'Counter-Jihad-netværket'.
I egen person. Midt iblandt os - forklædt som Michael Jackson. 'I wanna be black - be like Malcolm X'..

Jette Abildgaard

Hvis ikke det var fordi det er saa uendeligt soergeligt at laese baade denne artikel og, alle Jeres glimrende kommentarer, da ville jeg skrup grine!!.

Hvor er jeg glad for at jeg har valgt Danmark fra...ikke kun glad, faktisk har det reddet mit liv, at jeg tog dette valg!

Der må være materiale til en film, jeg kan allerede se den lavet over samme skabelon som Italiensk for begyndere eller Blå mænd.

Det ender jo med, at Lau Aaen bliver rig.

Kom så ikke at sig, at aktivering ikke er godt.

@sofie

Så du mener så, at fordi nogle borgere ikke har interessen, så skal ALLE borgere bøde for det. Skal vi så også uddele fartbøder til alle bilister fordi nogle få kører for stærkt?

Uden jeg kender til eksakte beløb, så er det nu stadig mit gæt, at den slags aktivering, som forfatteren gennemgår her er et sanseløst spild af penge. Han har jo faktisk gjort alt det, som man "skal gøre". Længere videregående uddannelse og det hele, men jobbet er der bare ikke! Aktiveringen ændrer intet for hans jobsituation, men til gengæld kan "anden aktør" hæve provenuet. Synes du, at det er fornuftig omgang med statens penge? De penge, som du og jeg betaler i skat. Eller er det din holdning, at alle arbejdsløse selv er skyld i det og bare skal tage sig sammen?

Jette Abildgaard

Sofie Marie Høegh Nielsen,

Helt aerligt Sofie...betyder dette i din verden, at alle Irske arbejdsloese (som sgu da ikke udfoerer ubetalt tvangsarbejde som I goer- nok mest fordi vi lever efter mennekerettighedskonventionen, som Irland i lighed med vort land har underkrevet...forskellen er,at Irland overholder hvad de selv har underkrevet ) er luddovne og, bare sloeser deres dagpenge (statens penge) op!?

du skriver ogsaa " Der er ingen, der tvinger arbejdsløse til at modtage arbedjsløshedsunderstøttelse!

Sofie...betyder dette, at alle mennnesker skal undlade at betale arbejdsloeshedsforsikring? Eller, maaske vi blot skulle begynde at kalde disse penge, som folk hver maaned betaler i forsikring, for "arbejdernes bidrag til offentligt ansattes broed til kaffen". eller...??

Hvis du gaar ind paa http://da.wikipedia.org/wiki/Forsikring vil du kunne laese hvad ordet "forsikring" betyder. Hvordan synes du denne forklaring passer sammen med Stoejbergs tvangs-aktiverings-cirkus og de penge - sikkert ogsaa du betaler for en forsikring?

Peter Hansen

De skullle hellere give den arbejdsløse de penge, der er afsat til håndtering af ham, i hånden og lade ham rejse ud i verden for dem og få noget in-put.

Nic Pedersen

Ja, Peter Hansen,

det ville være meget mere konstruktivt end det eksisterende system, hvis disse penge absolut skal tages fra borgerne og uddeles af systemet, men det ville jo betyde fyring af tusinder af uduelige parasitter i systemet!
Sådan noget går ikke i dagens Danmark.

@peter hansen

De skullle hellere give den arbejdsløse de penge, der er afsat til håndtering af ham, i hånden og lade ham rejse ud i verden for dem og få noget in-put.

--------------------

@peter hansen

De skullle hellere give den arbejdsløse de penge, der er afsat til håndtering af ham, i hånden og lade ham rejse ud i verden for dem og få noget in-put.

--------------------

@peter hansen

De skullle hellere give den arbejdsløse de penge, der er afsat til håndtering af ham, i hånden og lade ham rejse ud i verden for dem og få noget in-put.

––––––—

det går vko næppe med til, mulighederne for at blive udsat for ikke-dansk påvirkning er for store

Peter Hansen

Jamen, Nic Pedersen, de får jo også bare penge i hånden, så DE kan rejse ud i verden og få nye - og formodentlig betydeligt mere konstruktive - in-put. :-)

@sofie marie høegh nielsen

Hvis ledige borgere på understøttelse ikke blev afkrævet aktiverende beskæftigelse, som det artiklen beskriver, ville de muligvis bare sløse den for statens penge, intet udrette og aldrig gide at arbejde.

-------------------------------

lissom hvis banker og spekulanter får staten til at dække deres evt. underskud på spekulation, uden nævneværdige krav; vil de ( banker og spekulanter ) muligvis fortsætte deres, for dem, så succefulde kurs ?

Peter Hansen

Hvis der er arbejde, skal folk nok arbejde; men hvis der ikke er, må de kompenseres, og kompenseres pænt, da arbejdet jo ifølge alle er det bedste i livet. Man forholder dem altså et lykkeligt liv - det må være ansvarspådragende.

Nic Pedersen

Arbejde er der nok af!
Det er lønnen for det, som mangler!

Hvis nogen skulle være uenige, kan de bare møde op hos mig. Jeg kan finde masser at sætte dem til, men jeg har sgu ikke lige råd til at betale dem! ;-)

Kipper med kasketten for Torben Skovs sans for lynsnar image-pleje (logo-udskiftning)
Yes - nu ser MIN kommentar rigtig rablende ud ;-D
Det var den nu i forvejen for humorens skyld.
Men tak for det ekstra grin Torben, og tillykke med bladet.
Serien taler for sig selv iøvrigt. Ti stjerner.

Det har intet med imagepleje at gøre. Skyldes et ønske om forandring. Desuden bruger jeg for meget tid på at læse kommentarer.

Derudover forstår jeg ikke helt hvad du har gang i Odd. Jeg havde ikke læst dine kommentarer før jeg skiftede billedet.

Jo Støjberg + co topper min negativliste. Jeg er for længst holdt op med at være seriøs i den forbindelse. Så det eneste jeg tænker er spydigheder og terminale løsninger..a'la Anders And.

Det nytter alligevel ikke noget. De er uden for pædagogisk rækkevidde. Venter bare på en afgørelse om max. 105 dage.

Sofie Marie Høegh Henriksen

De dovne arbejdsløse og den store beskæftigelsesmaskine -

Jeg er glad for at flere reagerer på latterligheden i min anden kommentar, hvor jeg netop opridser, hvorfor beskæftigelsesindsatsen er, som den er - latterlig!

Det kan kun være af frygt for de få, som ikke vil arbejde hårdt for at opnå et anerkendt og aflønnet arbejde, at systemet er indrettet så meningsløst.
Der kan ikke være nogen, som mener, at det er til gavn for en reel beskæftigelse og erhvervslivets fremtid, at ledige aktiveres så håbløst. Og at samfundet skal poste så mange penge i dette.

Det er ikke et fløj- eller partipolitisk spørgsmål, det er et spørgsmål om fornuft!

Jette Abildgaard

Tak Sofie ....o)

Fornuft er vist ikke et ord man kender i de kredse der laver disse bestemmelser...!?

Jamen Torben, så bliver det endnu sjovere.
Men nu 'tror' jeg jo også på ekstradimensionelle handlingsforløb, det nogen kalder at 'guderne taler'
Lige i disse dage er jeg så specielt 'efter' debat-spydigheder og deraf kommende eller ikke-kommende mere eller mindre 'skyldige' og 'uskyldige' terminal-løsninger. Det er jeg ikke ene om jo. Det er ugens kæmpe-sag.
;-D

Igen en formidabel morsom artikel.

Det værste ved systemet er, at disse private virksomheder har indberetningspligt om ikke tilfredsstillende deltagelse til a-kassen, som så evt. kan fratage folk dagpengene. Hvis man f.eks. ikke opfører sig ordentligt i timerne og sidder pænt og nikker. Og det ligger som en slet skjult trussel under hele setup'et, så folk de nikker og sidder pænt, og trykker i hånd - uden at dreje den for meget til venstre.

At der skal være en kontrol af, om folk på dagpenge nu også er reelt jobsøgende, kan måske forstås, men at man også kan miste dagpengene, når systemet selv forhindrer én i at være det (når man sidder og nikker), kan være svært at forstå.

Det system beklikker folks hæderlighed, hvor det i stedet burde være formidlende og befordrende.

http://www.information.dk/277888#comment-415372

--------

^

mon det er et hatprodukt af imaginære tal, eller

en imaginær hat ?