Læsetid: 4 min.

Nu kan alle skrive en bog. Du tager bare nogle ord ...

Publicisme. Kindle har for første gang i mediehistorien muliggjort selvudgivelse for masserne. Men hvor mange 'e-bøger' er i virkeligheden forfatternes eget værk?
Lukrativt spam. Amazons e-læser, Kindle, er med sin selvudgivelsekanal ved at udvikle sig til en lukrativ spam-generator. Og Amazon har tilsyneladende ingen problemer med det — de beregner 30 procent af transaktionerne.

Lukrativt spam. Amazons e-læser, Kindle, er med sin selvudgivelsekanal ved at udvikle sig til en lukrativ spam-generator. Og Amazon har tilsyneladende ingen problemer med det — de beregner 30 procent af transaktionerne.

2. juli 2011

»Inde i hovedet gemmer alle på en roman,« lyder en floskuløs cliché. Indtil for nylig var påstanden lige så gratis som højtflyvende. For selv om den eventuelt måtte være sand, fandtes der ikke nogen måde, hvorpå alle og enhver kunne få offentliggjort deres respektive 'hovedværker'. Drømmen for millionvis af wannabe-romanforfattere måtte sørgeligt nok forblive uopfyldt.

Men så kom Amazon med sin e-læser, Kindle, og pludselig var spillets regler ændret totalt. For det viste sig, at Kindle ikke bare var en smart ny dims. Den var også en udgivelsesplatform. Og ikke nok med det. Den var en platform bakket op af verdens største onlineforhandler.

Bare gå i gang

Og da e-bøger ikke involverer den rodede og dyre proces med at klemme vegetabilsk farvestof ud på forarbejdet træmasse, er udgifterne til deres offentliggørelse minimale.

Amazon skabte således et selvstændigt udgivelsessystem baseret på Kindle og tilbød det til den ganske verden. Fremover kan enhver Per og Poul skrive den roman, de har gået og brændt inde med i årtier, uploade den til Amazons udgivelsesmotor, fastsætte en pris og vupti! vi den være gjort tilgængelig på Amazon, lige til at indkøbe og downloade.

Det er lige så let som at klø sig i nakken. Først skriver du din 'bog' med brug af Microsoft Word på den sædvanlige måde, idet du undgår punkttegn, specielle skrifttyper, sidehoveder og sidefødder, men indsætter et sideskift ved slutningen af hvert kapitel.

Dernæst gemmer du dokumentet ved hjælp af Words 'Gem som webside'-funktion. Så downloader du et særligt program fra Amazon, der konverterer dit dokument til Kindle-format. Kør det herefter en tur igennem Amazon Kindle Previewer (endnu et gratis program, som er lige til at downloade) for at tjekke efter, om alt ser OK ud på en Kindle. I bekræftende fald overfører du blot filen til Amazon, hvorefter din bog vil blive sat til salg i Kindle-butikken og figurere her cirka 24 timer efter, at du har klikket på 'gem og publicér'.

Ved første øjekast virker det som ren magi. I ét hug er alle disse kedelige dørvogtere de selvhøjtidelige agenter, redaktører og udgivere, som stod imellem dig og verdens anerkendelse af din genialitet blevet afskaffet. Pludselig kan hele den litterære offentlighed nyde godt af dit hidtil ukendte talent i al dets pragt. Er den moderne teknologi dog ikke vidunderlig?

Imponerende tal

Den nye e-bog-teknologi har vist sig så vellykket, at Amazon nu oplyser, at de sælger flere elektroniske publikationer end konventionelle trykte.

Det er åbenlyst, at denne virksomhed nu rider på en bølge. Ifølge en brancheiagttager blev der eksempelvis i USA alene offentliggjort næsten 2,8 millioner ikke-traditionelle bøger herunder e-bøger i 2010 imod blot 316.000 traditionelle. Dette skal sammenlignes med 1,33 millioner e-bøger og 302.000 trykte bøger i 2009.

Bag tallene

Imponerende eller hvad? Tja, det er, når man begynder nærmere at granske det overflødighedshorn af litterære produktioner, som er tilgængelige i Kindle-butikken, at den første skepsis begynder at melde sig. En af de mest produktive selvforlæggere på hjemmesiden er Manuel Ortiz Braschi. Da jeg sidst tjekkede efter, havde han redigeret, forfattet eller medforfattet ikke færre end 3.255 e-bøger. Hr. Braschi er tydeligvis en mand af herkulisk energi og omfattende uddannelse, der ubesværet formår at spænde over titler som Sådan bliver du et dødbringende våben på to uger (14 kr.) til 101 Urter: Sådan planter, dyrker og tilbereder du naturlige urter (7 kr.) og Pottetræning! Den ultimative guide i pottetræning! (6,50 kr.).

Efter at have studeret Braschis Mirakuløse eddiker: 65 afprøvede anvendelser for helæbred og i hjemmet (som til en pris på 6,50 kr. koster cirka 25 øre per skærmfuld tekst), kan jeg bevidne, at han ikke ligefrem er nogen Delia Smith. Men i det mindste ser han ud til at skrive eller i hvert fald kompilere sine egne ting. I så henseende ligger han i den kvalitativt gode ende i skaren af Kindles selvforlæggere.

Amazons platform er nemlig godt på vej til helt at blive overvældet af spammere, der 'støvsuger' indhold fra hjemmesider og i nogle tilfælde sågar tyvstjæler hele, uændrede tekster og genudsender dem under eget navn som e-bøger. Tilmed bliver flere af disse 'surrogatbøger' markedsført under flere forskellige titler og forfatternavne. Således er den samme bog om sundhedsforsikringer tilgængelig som tre separate publikationer prissat til henholdsvis 22 kr., 23 kr. og 44 kr.

Kindles selvudgivelseskanal er med andre ord ved at udvikle sig til en ny form for lukrativt spam. Forureningen af et potentielt interessant og værdifuldt rum er deprimerende nok i sig selv.

Men hvorfor tillader Amazon, at den finder sted? Kan det have noget at gøre med den omstændighed, at virksomheden beregner 30 procent til sig selv for hver transaktion? Jeg spørger bare.

© The Observer og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Lige først lyder det jo vældig godt, for mangt en redaktør og mangt et forlag kan lægge forfattere hindringer i vejen.

Hvor mange gange fik ikke Hemingway - som i øvrigt netop i dag for 50 år siden tog sig af dage - afslag!

Men det er kun til, man indser, at Amazons mulighed for selvudgivelser bare overfører massive tekstmængder af uigennemtrængelig tryksværte fra cyberspace til Kindle.

William Jansen

Nu skal man være aktivt opsøgende for at finde disse venstrehånds-produkter hos Amazon.

De fylder ingenting for den almindelige Amazon-kunde, og de fyldte næppe noget hos journalisten før han satte sig for at lede efter dem.