Interview
Læsetid: 3 min.

Lucius Malfoy er det magiske svar på Geert Wilders

Information har mødt skuespilleren, Jason Isaacs, der igennem de sidste ti år har ageret Voldemorts tro følger, Lucius Malfoy, i J.K. Rowlings magiske univers. I Harry Potter er Lucius Malfoy den magiske verdens svar på den distancerede kostskolefar eller den fremmedfjendske politiker
Kultur
11. juli 2011
Skuespilleren Jason Isaacs har igennem de sidste 10 år har fortolket rollen som Lucius Malfoy i Harry Potter. Lucius Malfoy går fra at være en racistisk, undertrykkende, overlegen, snæversynet snob   til at ende som en kastreret og isoleret taber

Skuespilleren Jason Isaacs har igennem de sidste 10 år har fortolket rollen som Lucius Malfoy i Harry Potter. Lucius Malfoy går fra at være en racistisk, undertrykkende, overlegen, snæversynet snob til at ende som en kastreret og isoleret taber

Jeppe Michael Jensen

Karakteren Lucius Malfoy har siden J.K. Rowlings første bog været Voldemorts sidekick, med sit lange hvide hår og isblå øjne har han spyttet efter mugglerne og trynet 'den udvalgte' Harry Potter, der bare et år gammel formåede at tvinge mørkets hersker Voldemort under jorden i årevis.

Den sidste film i rækken har premiere på onsdag, og Information har mødt skuespilleren, Jason Isaacs, der igennem de sidste 10 år har fortolket rollen som Lucius Malfoy, faderen til Harry Potters modsætning på Hogwarts, Slytherin-drengen Draco Malfoy.

»Lucius' karakter har sin eksistensberettigelse, fordi han er med til at forklare, hvorfor Draco er blevet, som han er. Lucius viser, hvordan det er at have en far, der har et enormt ego, er fuld af frygt og ude af stand til at vise kærlighed. Harry Potter er muligvis bange, når han træffer alle sine heroiske valg, men med Dracos baggrund er han faktisk den modigste karakter i fortællingen,« siger Jason Isaacs.

Engelsk kostskolefar

Skal Jason Isaacs sætte ord på sin karakter igennem ti år, er det første ord, der falder ham ind racist. Fra bøgernes begyndelse har Lucius Malfoys primære rolle været at spænde ben for Harry Potters heltegerninger og ydmyge mugglerne og halvblods-troldmændene (også kaldet mudderblodstroldmænd, der er barn af et menneske og en troldmand).

Alt imens Voldemort var under jorden, bildte Malfoy-familien omverdenen ind, at Lucius Malfoy var under den såkaldte imperius-forbandelse, der tvang ham til at støtte Voldemort.

Her viste J.K. Rowling, at Lucius Malfoy i bund og grund blot ønskede at være magten nærmest, og han bevarede sin status, mens han i det skjulte stadig udgød sit had til mugglere. Han forsøgte eksempelvis at lokke den yngste datter fra potteruniversets yndlingsfamilie, Ginny Weasley, i en dødelig fælde.

Det andet ord, der falder Jason Isaacs ind, når snakken falder på Lucius, er magtbegærlig.

Selv om Lucius Malfoy igennem de ti bøger oplever at falde i anseelse hos Voldemort og ender en tur i fængslet, Azkaban, forbliver han kold og distanceret.

Ifølge Jason Isaacs er Lucius Malfoys historie en fortælling om mange mænd i England:

»Han er indbegrebet af den fraværende forælder, der sender sine børn på kostskole og glemmer at tale med dem, indtil de mange år senere vender hjem. Der er hundrede af års historie med forældre i England, som har sendt deres børn af sted uden så meget som at kramme dem. Han er indbegrebet af den distancerede britiske far, der tror, at man skal brutalisere børnene for at forberede dem på livet,« siger han.

På den måde medvirker Lucius Malfoys karakter til at retfærdiggøre og forklare, hvordan tusindvis af unge engelske drenge har fået fordærvet deres forhold til kærlighed og nærhed, pointerer Jason Isaacs.

Højreekstremisme

For mange børn vil fortællingen om Dødsgardisternes (Voldemorts tilhængeres) had til mugglerne være lige så kendt som nazisternes jødepropaganda før og under Anden Verdenskrig.

Lignelserne til nazisme er mange i J.K Rowlings bøger, hvor Dødsgardisterne renser ud blandt Ministeriet for Magis medarbejdere, og torterer folk for at få dem til at afsløre deres blodstatus, for derefter at fængsle alle de såkaldte mudderblodstroldmænd.

Ifølge Jason Isaacs behøver man dog slet ikke gå så langt tilbage i tiden, for at finde virkelighedens pendanter til Lucius Malfoy:

»Jeg troede indledningsvis i mine forberedelser til rollen, at han var indbegrebet af en typisk nazist. Men desværre er der igennem de sidste ti år opstået en ny og legitim bølge af højreekstremisme i Europa og USA. Jeg er ofte stødt på politikere, der ligesom Lucius Malfoy har gjort modstanden mod indvandrere til deres primære sag. Og jeg har måtte erkende, at Malfoy er uhyggeligt aktuel. I Lucius Malfoys verden er det kampen mod mugglerne og deres indvandring i den magiske verden, og i det virkelige samfund er det muslimerne, som de højreorienterede politikere er bange for.«

I bøgerne og filmene går Lucius Malfoy fra at være en racistisk, undertrykkende, overlegen, snæversynet snob til at ende som en kastreret og isoleret taber, hvilket Jason Isaacs understreger, desværre nok ikke kommer til at ske for typer som Geert Wilders, Pia Kjærsgaard, nu afdøde Jörg Haider eller Jean Marie Le Pen:

»Lucius Malfoy ender isoleret fra sin familie og isoleret fra den mand, han så brændende ønsker at være tæt på, Voldemort. Han ender som en skygge af sig selv i alle livets forhold.«

Den sidste film 'Harry Potter og Dødsregalierne del 2' har dansk premiere på onsdag den 13. juli.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne Marie Pedersen

Arg. Hvad med lige at starte med en advarsel: Læs kun denne artikkel, hvis du er 100 % inde i Potter-universet.

Og det er jeg ikke. Der findes (jeg har læst de første bøger) nogle fantastiske beskrivelser af omgivelser i HP. Men der er totalt fravær af logisk plot. Alle bøgerne har et "manden bag gardinet"-plot. Og der er så ekstremt mange tåbelige dumme selvmodsigelser, som let kunne være udryddet.
Harry Potter er ikke god litteratur. Og al moral og etik er klicheer.

Jeg kan absolut ikke se, hvad jeg skal lære af denne artikkel. Andet end måske "gå ind og se filmen med dine børn".

Jeg tror jeg ville foretrække at foreklare dem om livets uretfærdigheder på anden vis.

Heinrich R. Jørgensen

Marie,

at være "troldmand" i Potter universet svarer vist til kunstige skel andre fabrikerer, for at gøre forskel på grupper. At knyttet ens identitet til race, etnicitet, nationalitet, kultur, kaste osv.

Eller måske at en person der er akademiker, og hvis begge forældre var akademikere, er bedre en en akademiker, hvis forældre ikke er akademikere?

Så jo, "troldmænd" er mennesker. Men som sædvanligt er der nogle der mener, de er hævet over andre pga. deres aner, familiehistorie o.lign.

Jeg har læst de sidste 4 (##4-7) bøger i serien, og referencerne til den tyske nazismes virkemidler er meget tydelige i navnligt den femte bog, der i høj grad handler om autoriteter der rager magten, udlægger teksten, orkestrerer ensretning og forfølger autonome og meningsafvigere. Det er mildest talt grove løjer.

Jeg håber inderligt, at Rowlings indsats for at skærpe hendes mange læseres opmærksomhed på bekymrende karakteristika, så de kan få øje på faresignaler og bekymrende tendenser, og måske har en generel idé om hvad der skal til for at forsøge at modsætte sig den slags.

Dan Johannesson

Vil blot tilføje at henvisningerne til autoritære styreformer, hvis man ser filmene også, i mindst ligeså høj grad har adresse til de forgange ti års paranoia, og frygtkonstruktioner som alene i Danmark har afstedkommet 7 love der hver især har reduceret demokratiske og civile rettigheder.

Husk som Isaacs netop også gør det klart, at det er nu - i vores tid, præget af frygt, forsimpling og afledning - at nyfacismen har alle betingelser for at udfolde sig, og at det er i påpegelsen af dette forhold at Rowlings historier har en politisk vægt.

Hertil handler det også om at slække lidt på den øvrige intellektualisering og evige stræben efter at logisk at finde "et rationelt formål" med alle livets fænomener, og nyde historierne for det de først og fremmest er; en rejse ind i fantasiens magiske univers.

Anne Marie Pedersen

Jeg kan bedre li Det gyldne kompas mv.. Og der kan man altså finde præcis de samme referencer. Og der er nogle gode plot.

Dan Johannesson

@Anne Marie også super fantasy, helt enig. Nogen er til lakrids andre til vingummier, men de fleste af os kan lide slik ha ha.

Karsten Aaen

@ Marie Spliid

Ja, det er og var ærgerligt at filmatiseringen af Philip Pullmann's His Dark Materials blev sat på hold - indefinetely. Og ja, det var intens lobbyisme fra den katolske kirke som sørgede for det (den følte sig måske ramt på en ligtorn?)

Desuden medførte det vist også (mener jeg) at New Line Cinema var faretruende tæt på en konkurs, eller rent faktisk gik konkurs.

@Anne Marie Pedersen

Jeg kan bedre li Det gyldne kompas mv.. Og der kan man altså finde præcis de samme referencer. Og der er nogle gode plot.

Men hold jer til bøgerne, filmen er noget hø. Heldigvis var den også en fiasko så resten ikke blev lavet.
http://da.wikipedia.org/wiki/Det_Gyldne_Kompas_(serie)

Michelle Poulsen

Dejligt at se et interview med Jason Isaacs, der ikke handler om sensation og overflade, kudos til Information. Men det er måske lige lovligt krads at citere Isaacs for at synes det er ærgerligt at f.eks. Pia Kjærsgaard ikke kommer til at "ende som en kastreret og isoleret taber". Jeg mener også at det er lige frækt nok at sidestille Lucius Malfoy (som har mord og tortur på samvittigheden) med Geert Wilders (der nok har usympatiske holdninger for os der er venstreorienterede, men dog ikke kan beskyldes for andet).

Anne Marie Pedersen

Måske var det fordi at alle anmelderne havde sablet den ned, at jeg ikke blev negativt overrasket i biffen. Jeg synes ikke, at den var specielt ringe. Film er jo aldrig det samme som en bog, sådan er det.

Karin Jensen

Fuldstændig absurd perspektivering af figuren Malfoy --- det er ude i hampen og underlødigt, når Informeren bringer den slags komparative insinuationer (staveplade) ----- Potter universet er fiktion fra første til sidste sekund, og alle forsøg på at relatere det til en højreradikal bølge er noget notorisk sludder.

Er det virkelig, Karin? Vi andre, som har læst bøgerne for (og med) vores børn har hele tiden kunnet se det ...

Michelle Poulsen

Karin, jeg mener ikke det er "notorisk sludder", for der er jo nogle skarpe paralleler. F.eks. Dumbledore (den unge) og Grindelwalds vision om et samfund, hvor troldmændende har overtaget fordi det er "det bedste for de stakkels svage mugglere". Det er da en klar reference til White man´s burden og andre racistiske ideologier.
Og statuen i Ministeriet for magi, som vister troldmænd, der træder mugglere, kentaurere, alfer osv. under fode - det er da ren skulturpropaganda af den slags man finder i østlige diktaturer den dag i dag.

Jeg synes bare det er usmageligt at inddrage specifikke politikere og sammenligne direkte med dem.

Michelle Poulsen

Karin, jeg mener ikke det er "notorisk sludder", for der er jo nogle skarpe paralleler. F.eks. Dumbledore (den unge) og Grindelwalds vision om et samfund, hvor troldmændende har overtaget fordi det er "det bedste for de stakkels svage mugglere". Det er da en klar reference til White man´s burden og andre racistiske ideologier.
Og statuen i Ministeriet for magi, som vister troldmænd, der træder mugglere, kentaurere, alfer osv. under fode - det er da ren skulturpropaganda af den slags man finder i østlige diktaturer den dag i dag.

Jeg synes bare det er usmageligt at inddrage specifikke politikere og sammenligne direkte med dem.

Jaweed Yusuf

Uden at kende så meget til Potter universet, så synes jeg ikke det på nogen måde er usmageligt at inddrage specifikke politikere, Tværtimod!

Det som er usmageligt er at ingen vil reagere på nutidens politikeres populistiske hadudfald mod muslimer.

Det er ufatteligt opløftende at en skuespiller tør at sige tingene som de er uden at pakke det ind. Gid der var danske skuespiller eller andre kunstnere der kunne sige tingene ligesådan uden at skulle være genstand for hetz.

Og hvis ikke man skulle bruge historien til at reagere på nutidens politikere og første vente til de selv bliver til historie så er det ligesom for sent. Det var jo det der skete inden 2. verdenskrig, at reaktionen kom da det var for sent.

Så stort bifald herfra til en der tør at sige tingene som de er!

Michelle Poulsen

Jeg mener jo ikke at tingene bliver "sagt som de er". Geert Wilders og Pia Kjærsgaard har rabiate holdninger, nuvel, men han har så vidt vides aldrig tortureret eller myrdet nogen. Det er ikke i orden at insinuere dette.

Jaweed Yusuf

Næh men ligesom de nationalistiske tendenser der var i det europæiske politiske liv i starten af det 20. århundrede heller aldrig torturerede mennesker så lagde de jo grundstenen til den ideologi der skabte mennesker som Hitler uden selv at være Hitler.

Så det er jo mere ideen og hadet de her mennesker i dag prædiker man skal reagere imod førend de skaber tendenser som bliver så alvorlige at vi netop får et historisk mareridt igen.

Dernæst så skal vi lige være opmærksom på at det had der er skabt mod en bestemt gruppe af mennesker idag (læs muslimer) har givet anledning til at man uhindret kan gennemføre lovgivning mod denne gruppe (rammer så også andre) og dernæst kan retfærdiggøre sine beskidte besættelseskrige mod muslimer.

Anne Marie Pedersen

Problemet med Potter og ondskab er det samme som ses i andre historiefortællinger i vesten; det onde ligger altid i de andre. Det er ikke latent i os selv om vores nærmeste. Og derfor er det med til at skabe en dem-og-os dikotomi, der ikke opfordre il selvransagelse.

Anne Marie Pedersen

om vores = og vores

Kaspar Olsen

."Karin, jeg mener ikke det er “notorisk sludder”, for der er jo nogle skarpe paralleler. F.eks. Dumbledore (den unge) og Grindelwalds vision om et samfund, hvor troldmændende har overtaget fordi det er “det bedste for de stakkels svage mugglere”. Det er da en klar reference til White man´s burden og andre racistiske ideologier."

Med ovenstående citat fra Michelle Angelica Kaptain som passende ramme så se her Alex Jones sensationelle reportage fra Bohemian Grove hvor præsidenter som Eisenhover og Nixon og Reagan og Bush og Greenspan har dyrket satanistisk woodo og ritualer i 14 dage hver sommer.
Blandt andet ritualet "The cremation of care" hvor et barn er ofret.
Således rustet efter en sådan satanisk sommerlejr er disse politiske "troldmænd" parat til nye løjer med alverdens uvidende "mugglere". ! ! !

Dark Secrets inside Bohemian Grove ( Alex Jones ) (forkortet version)
http://www.youtube.com/watch?v=wtSVBTne-KY

Kaspar Olson

Hvis du tager bevidshedsudvidende stoffer eller lignende, så er jeg imponeret over, at du formår at skrive sammenhængende dansk.

Hvis du ikke tager bevidsthedsudvidende stoffer, så er jeg lidt bekymret for dig.

Kaspar Olsen

Mikael Petersen

Er du ikke den debattør der sjældent formår at bibringe relevant substans til debatten og som oftest babler om sølvpapirhatte som du åbenbart bruger og derfor ved en del om?

Hvad angår bekymringer så bør du fremover bekymre dig for om Lars Løkke og Pia Kjærsgård indfører det satanistiske amerikanske ritual "cremation of care" ved deres øl og grillparties - især hvis du er bistandsklient eller modtager folkepension !!!

Kaspar Olsen

Nu er jeg bekymret.

Michelle Poulsen

Anne Marie, det er fuldstændigt usandt. Potter-universets hovedpointe er at ondskab netop IKKE er udelukkende hos de andre. Harry og Voldemort er jo blandet sammen, James var ond mod Snape, Snape elskede Lili osv osv. Verden (og Harry Potter) er meget mere nuancerede, Jeg håber du vil bruge sommeren på at læse bøgerne før du udtaler dig om dem.

Jeg synes du har en valid pointe Jaweed Yusuf, men jeg synes at når man peger fingre, som artiklen gør, så synker man ned på racisternes niveau.

Michelle:

Verdenslitteraturen er smaskfyldt med lignende mere eller mindre paralleller til virkeligheden. Hvis du som forfatter har bare den mindste berøringsflade til din samtid, kan den ikke undgå at smitte af på det, der kommer ud gennem fingrene.

Det er derfor yderst reelt at inddrage navngivne, nulevende politikere der står for de samme "dem-eller-os"-holdninger. De samme inddelinger i "rigtige mennesker" og "undermennesker". Den samme konsekvente insisteren på forrang til dem, der ligner politikerne selv (hvide europæere ...). Det er nemlig nøjagtig det samme tankesæt.