Læsetid: 9 min.

Myten om en god nats søvn

Otte timer lang, regelmæssig og uafbrudt. Der er i dag konsensus om, hvad der er den ideelle søvn, men måske er den blot en moderne social konstruktion, der faktisk strider imod 1000 års praksis. Historikere og antropologer advarer mod, at den stigende sygeliggørelse af søvnen kan ende med, at vi helt mister evnen til den naturlige søvn
23. juli 2011

Det burde være det nemmeste i verden. Læg dig ned, luk øjnene og glid ind i den dejlige tilstand, hvor alt er stille og verden er på hold.

Alligevel døjer hver tredje dansker med søvnen, og medicinalvirksomheder, selvhjælpsguruer og sengefabrikanter står i kø for igen at lære os at dyrke den korrekte måde at sove på. Og det er ikke blot et individuelt psykologisk problem, men del af en større kamp for det moderne menneske, mener den amerikanske søvnantropolog Carol M. Worthman ved Emory University, Atlanta.

»Vi lever i vores del af verden i en tid, hvor vi på den ene side i stadig højere grad hylder søvnen som rygraden i et sundt, virksomt og moralsk rigtigt liv, men på den anden side har vi skabt en økonomi og en hverdag, der begrænser den enkeltes mulighed for at få den,« sige Carol M. Worthman.

At undersøge, hvordan andre kulturer sover, sætter vores forestillinger i relief.

Vi dyrker nemlig i dag 'den ideelle søvn' i en ekstrem grad, fordi den skal afvikles inden for et stadig mindre tidsinterval, og samtidig er forestillingen om de otte timers uafbrudte søvn blevet en vigtig norm, påpeger Carol M. Worthman.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Interessant at gøre op med mantraet om de otte timers nærmest koma-lignende tilstand som attråværdig.

Javist føles det rart at have sovet godt, men man kan næppe komme til det - jævnligt, uden også at sove dårligt - noget af tiden. Der skal være en mangel-situation, for at behovsopfyldelsen kan mærkes.

Noget man dog skal undlade er at hidse sig op over sin dårlige søvn. Ure skal man bestemt heller ikke kigge på.

Erfaring: Det går alligevel - med en del mindre end otte timer, og tilmed af den usammenhængende slags

mette alkjær

Mon ikke vi til alle tider har været nødt til at tilpasse vores søvn efter de forhold, der var os givet. Hvis vi ikke har lys, er det praktisk at sove, når det er mørkt. Hvis vi har hårdt fysisk arbejde, er det nødvendigt at sove fordi man er udmattet, når man kommer hjem. Sidder man stille på arbejdet hele dagen, trænger man måske til motion, selvom det er mørkt osv.

Iøvrigt synes jeg at det giver god mening at sove under transporten. Det giver nye muligheder for pendlerne. Vi skal bare have nogle sovevogne på toget (tilsvarende stillekupeer og cykelvogne)

Susan Gierringe

Nat

Den var ikke sort
Den gav ikke hvile
Dag gå nu bort
Tanker spyr pile

Mit skjold er hullet
holder intet ude
Lyset på gulvet
fra sneen på rude

Den oplyser livet
fryser som døden
Tag intet for givet
Du er nøgen i nøden

Står ud af min seng
Går rundt i min stue
Savn går i ring
Brudt ud i lys lue

Jeg fanger en kat
så fuld af spind
Spindet tager fat
Og varmer min kind

Åh nat – jeg elsker og jeg hader dig.

»Det at vi i Vesten lader selv spædbørn sove alene, vil i de fleste andre kulturer blive anset som børnemishandling. Det er i den etnografiske forskning umuligt at finde andre, der gør det. Og noget tyder på, at det heller ikke er så smart,« siger Carol M. Worthman.

Per Holm Knudsen

Søvnbesvær er en meget udbredt "lidelse" - men inden vi gør denne "lidelse" til en sygdom kunne det være værd at tænke over, om det ikke osse er et KULTURPROBLEM.

Mange mennesker har problemer med deres søvn, fordi de har LÆRT, at man skal have X antal timers søvn hver nat - ofte har man lært, at det er 8 timer. Det kan måske være, at det er rigtigt med 8 timers søvn i et døgn - men er det 8 timer i træk, vi skal have?? Forsøg har faktisk vist, at hvis man lever på en oprindelig måde - altså uden ur og uden elektrisk lys, så har man brug for at sove i to perioder i stedet for en. Vi skal såmen heller ikke så lang tid tilbage i historien, før det var helt almindeligt her i landet med en middagslur. Når vi lærer, at vi skal lægge vores søvn som 8 timer om natten, skyldes det først og fremmest PRODUKTIONSFORHOLDENE - og at man ikke kan leve op til produktionsforholdene er ikke en sygdom - men et kulturelt og politisk problem.

Men som jeg nævner er der osse andre faktorer end det, vi lærer og produktionsforholdene, der har indflydelse på vores søvn. ELEKTRICITETEN er en problematisk opfindelse, som gør at vi ikke længere følger den naturlige døgnrytme i forhold til sollyset. Og det elektriske lys har en overordentlig kort historie set i forhold til menneskers genetisk bestemte adfærd - herunder søvn.

En anden kulturel og tidsmæssig svøbe er URET. Nu lader vi et mekanisk værk "bestemme" over vores liv frem for at lade kroppen, fornemmelserne, lysterne og behovene bestemme vores liv. Og uret er bestemmende for, hvornår mange mennesker sover og vågner.

Et godt og enkelt spørgsmål, der kan sætte dette i perspektiv, er: "Hvis du nu får ondt i røven af at sidde på en stol - er det så røven der er noget galt med? Eller er det stolen?"

Læs f.eks. mere her: http://www.psykeogsex.dk/soevn01.htm og http://psykonet.dk/fnp/soevn01.htm

Michelle Poulsen

Utroligt tankevækkende indlæg, som har inspireret mig til at forsøge mig med mere naturlig søvn. Hvem har ikke prøvet at vågne midt om natten og stresse over ikke kunne falde i søvn igen fordi man ved at man "bør" sove otte timer? Tak for denne spændende artikel.

Dejligt at læse, at ens søvnvaner, som går som vinden blæser, og er forskellige hele tiden, måske i virkeligheden er mere naturlige :-) Og at sove med musikken og lyset tændt ikke er så sygeligt alligevel - eller at have tilbragt en hel nat i lænestolen med en forlænget 'morfar' og briller og bøger drysset omkring læneren er måske slet ikke så problematisk alligevel. Good news..