Læsetid: 8 min.

Når eliten flytter ind, flytter andre ud

Vinbarer, vintage og vinyl følger i slipstrømmen, når kunstnere, studenter og hipsters indtager nye områder i storbyen. Gentrificering anses politisk som en belejlig løsning på slumproblemer, men ghettoen Neukölln i Berlin er nu så übercool, at kunstnere såvel som fattige drives på flugt
Walid Abu el Rokti (tv.) er godt tilfreds med forvandlingen af den tidligere ghetto. 'Nu flytter de tole-rante, intelligente ind. Det er langt bedre. Folk kalder mig ikke længere 'lorte-muslim',' siger palæstinenseren, der har boet i Neukölln i 26 år. Bofællesskabet på Fuldastraße 31 (billedet herovre) må til gengæld snart undvære deres rummelige køkken. Vinduet bagerst i billedet bliver nemlig forvandlet til en elevatorindgang. Beboerne har lagt sag an mod bygningens ejere,   som vil fordoble huslejen.

Walid Abu el Rokti (tv.) er godt tilfreds med forvandlingen af den tidligere ghetto. 'Nu flytter de tole-rante, intelligente ind. Det er langt bedre. Folk kalder mig ikke længere 'lorte-muslim',' siger palæstinenseren, der har boet i Neukölln i 26 år. Bofællesskabet på Fuldastraße 31 (billedet herovre) må til gengæld snart undvære deres rummelige køkken. Vinduet bagerst i billedet bliver nemlig forvandlet til en elevatorindgang. Beboerne har lagt sag an mod bygningens ejere, som vil fordoble huslejen.

Anne Kirstine Hermann

20. juli 2011

BERLIN Sammenligner man nutidens Weserstraße i Berlin med billedet fra Google Street View, er forvandlingen slående. Hvor der før lå en enkelt tyrkisk bagerforretning, er her nu to genbrugsbutikker, en pladeforretning, gallerier, flere specialforretninger og stribevis af barer, som alle er åbnet i løbet af de seneste måneder.

»Her sker en masse kulturelt. Hver uge åbner der en ny bar,« siger 23-årige Konstantin Nerger, som flyttede til kvarteret Neukölln for godt et år siden på jagt efter lav husleje og højt til loftet.

»Her er mere afslappet end i de rige områder. Du kan klæde dig og drikke og ryge, som du vil, uden at nogen dømmer dig. I Mitte, for eksempel, ville folk sige, 'hold op med at larme vores børn skal sove',« siger han og stamper en hjemmerullet cigaret mod skiven af sit vintage Casio-ur, før han sætter filtret mellem de smalle læber.

Den sociologistuderende fotomodel viser rundt mellem kvarterets smukke gamle bygninger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Pær Køie Kofod

Man er ved at gentrificere Bornholm.

Øens "underklasse" . Ikke økonomisk ressourcestærke tilflyttere.
Bliver stille og roligt kvalt. I form af manglende jobs. Kun sæsonarbejde. For få timer. Kontanthjælp.
Fraflytning af hus. Tab af penge. Økonomisk ruin.

Pendlere der skal bruge De dyreste transportmidler. Færger. Brændstofforbrugere.
"Betalt" af en GRØN regering uden visioner.

Man kalder det Bright Green Island.
Det asociale sammenhold.
Har du penge . Så kan du få. Har du ....

Samtidig med at der kan skabes temmmelig mange producerende fuldtidsstillinger.

Der kan gøre Øen/Danmark Selvforsynende. dynamisk. Bæredygtig.
Trist . Men sandt.

Peter Hansen

Det er godt, at oppositionen herhjemme har tænkt sig at gøre det rigtige, nemlig det modsatte: at bringe folk uden mange penge ind i kvarterer med alt for høje kvadratmeterpriser, så der kan ske en udjævning økonomiske og en afsmitning kulturelt den anden vej.

Jesper Wendt

Tror nu heller ikke lige gentrificering er vejen frem. De menneskelige omkostninger for samfundet, overstiger, i den grad ethvert håb om profit. Men det kræver man kigger op fra skrivebordet, og kigger folk i øjnene. Boligpolitik, eller mangel på samme, lider hårdt for tiden. Der er ingen nytænkning, eller langsigtede planer. Hvis man skal forsøge at drage noget ud af artiklen, der har lokal værdi. Men overordnet synes jeg artiklen illustrerer et enormt samfunds ansvar. Ingen, har være opgaven voksen.

Det gav stof til eftertanke.

Majbritt Nielsen

Jesper Wendt
"Ingen, har være opgaven voksen.".
Det er så en sætning du kan sætte i rigitg mange forbindelser. Bare start med bank-sektoren, skoler/nedskæringer, offentlig transport, politiests effektivering og der er desvære flere.

Henrik Brøndum

Jamen kan det hele ikke blive for striks? Hvis man saetter regler op for at den der har flere penge end det gaengse i et kvarter ikke maa flytte ind?

De fleste proever da at komme opad i deres boligvalg og soeger til et kvarter i overkanten af hvad de kan klare oekonomisk?

Naar nogen flytter bliver der da plads til andre der hvor de kommer fra. Se f.eks. hvordan vi maend har forladt de klassiske universitetsstudier i jura, medicin, teologi etc. og givet plads til kvinderne. Det nyder de da godt af?

Martin Kristensen

Der er vel ikke nogen der ikke kan se ironien i at et miljø tiltrækker nye tilflyttere, der efterfølgende skubber det miljø ud der tiltrak dem...men lad os nu ikke svælge i nostalgi over de gamle arbejderkvarterer med deres åh så lave kvadratmeterpriser.

Gentrificering betyder i høj grad en fornyelse af boligmassen, som i mange tilfælde er tiltrængt. Bare se på de gamle københavner lejligheder der er nedslidte, utidssvarende og i mange tilfælde dedideret saneringsmodne og sammenlign med de områder der har været gennem byfornyelse/gentrificering. Vi skal altså ikke gøre det odiøst at investere i en forbedring af boligmassen, heller ikke selvom dette naturligvis koster noget på huslejen.

Istedet ser jeg med sympati på forslaget om relativt billige boliger i attraktive områder.

Endelig manipulerer artiklen altså uklædeligt med tallene:

"I Neukölln kostede næsten 80 procent af lejeboligerne månedligt under sels euro per kvadratmeter i 2009. I dag er huslejeniveauet i den nordlige del eksploderet, så næsten hver fjerde lejlighed koster over 8 euro per kvadratmeter"

Altså: I 2009 kostede over 20% af boligerne (100% - næsten 80%) over 6 euro månedligt. Hvor mange der kostede over 8 euro fremgår ikke...

I dag koster over 20% af boligerne (knap hver fjerde) over 8 euro månedligt. Hvor mange der før kostede under 8 euro fremgår ikke.

Jeg tvivler sådan set ikke på konklusionen - at huslejen er steget voldsomt - men Anne Kirstine Hermann burde ikke forsøge at underbygge sin artikel ved at sammenligne æbler og bananer.

Mere reelt ville være, ganske simpelt: Hvad var den gennemsnitlige kvadratmeterpris i 2009 versus 2011.

Michael Kongstad Nielsen

Åh, hvilket rædselsfuldt ord: "Gentrificering". Det står faktisk ikke i en moderne dansk ordbog. Det findes ikke på dansk - eller gør det?. Det bliver brugt i byens cafeer og på RUC, når man vil gøre sig klog på en udvikling, det er svært at få hold på. Og Google giver godt 1500 hits, når man søger på det.

Det er ikke dansk, fordi det ikke findes i andre ordklasser, f. eks. som verbum, eller med bøjninger. Endvidere er der ikke nogen, der rigtig ved, hvad det betyder.

Det er hentet fra engelsk. På Wikipedia kan man læse: "Det engelske ord "gentry" betegner i England lavadelen og kan oversættes til adelstand på dansk. Gentrificering betegner i den forstand en "for-adling" af byen – eller "forædling", Allerede der ser man, hvor dumt ordet er. For "adel" er jo en overdrivelse, og ædle behøver de nye beboere heller ikke at være. De er snarere snoppede og selvoptagne, men det er noget andet. Ordet "mondænt" er en tand finere, og altså ikke helt dækkende her. Hvorfor ikke bare kalde det byforandring.

Men bortset fra det er jeg enig med f.eks. Ib Ling ovenfor, at byfornyelsen har været nødvendig og absolut et gode for København, så de gamle nedslidte bydele, med små og usle lejligheder blev løftet op til en antagelig standard. Hvem der så flytter ind og ud, og hvad der er smart og trendy osv. det kan ingen styre, og det er der heller ikke grund til, Men der er altid nogen bagved, der prøver at score kassen på sådanne udviklinger. Det er der, en offentlig bolig- og byplanpolitik kan sætte ind og prøve at regulere.

Gorm Thorsen

Jeg synes egentlig "for-adling" er ganske rammende...
Det er adelen der flytter ind - Det tror jeg begge parter kan blive enige om, i sidste ende.

Bjarne Hansen

Middelklassen flytter jo netop ind de steder for at mæske sig i den Trendy rustikke Boheme-agtige kulørte folklore, men da de aldrig selv bliver en del af den så, afliver de det de kom for. Og udvikler dermed endnu en poleret Middelklasse soveby.

Gaaab, Middelklassen vil til alle tider kede sig ihjel uanset hvad de gør.

Det er bare mærkelig, at når middelklassen flytter ind vil de straks have at alle andre opfører sig lige som dem selv, så der må hverken lugte af luder eller gris.

Kristian Rikard

Nu flytter middelklassen normalt ind i de øverste atalierlejligheder, hvor der ikke lugter af gris og ludere :-)

Michael Kongstad Nielsen

De fleste boliger på Vesterbro er ejerlejligheder. De har været med i boligboblen, som alle andre ejerboliger i Danmark. Det var boligboblen der fik Vestebro til at se velhavende ud - men det var jo mest luft. Nu er ca. 30 % af luften gået ud af boblen, så det kan godt være at elektrificeringen (eller hvad det hedder) er ved at flytte til Bornholm.

Søren Kristensen

Herhjemme kalder vi det for byfornyelse når lejlighedssammenlægninger i den gamle boligmasse går amok sammen med prisen, for derefter at blive overtaget at folk med børn, bil og sommerhus. Måske skulle man i fremtidens byfornyelse reservere et antal af de små oprindelige by-lejligheder til singler, studerende og andre sære eksistenser, med henblik på en mere varieret befolkningssammensætning, dvs. for at undgå ghettodannelse - og alt for mange biler.

Frank Hansen

Her sker en masse kulturelt. Hver uge åbner der en ny bar, siger 23-årige Konstantin Nerger.

Det er åbenbart kultur at gå på bar. Latterligt. Det svarer lidt til at påstå at man tilhører den kreative klasse blot fordi man genbruger udenlandske koncepter i en reklamekampagne.

Allan Bartroff

det havde måske været korrekt at nævne at artiklen er ren gentagelse af indslag i P1 'Europa lige nu' - muligvis ok at sælge den samme smøre flere steder men det vel fremgå - især fordi informations læsere nok også er P1 lyttere i stort omfang

Chris Natale

Ja, "booooo gentrifcering"...men hvor mange af Informations target audience tager IKKE U-Bahnen direkt til Hermannplatz/Neukölln, da de rejser til Berlin, for at betale sig "billige" Mojitos i Weserstrasse?

Måske kun de, som har deres egne ferienlejlighed i Prenzlauer Berg...

Walid Abu el Rokti er blevet kaldt lortemuslim. Jeg orker ikke nævne, hvad jeg er blevet kaldt gennem tiden af diverse mennesker uanset deres herkomst.

Men sikke en fornøjelse at læse om mennesker kan fællesskabet.

Intolerance/racisme tilhører ikke en bestemt race; den er på tværs af samfund/kulturer og lande.

Og den opstår pga. fordomme, som er kommet af ukendskab.

Men der er også imperialismen, som har fået et come-back og gode vilkår stort set globalt.

Den er der ingen, der vil betragte. Fordi den tryner folk som siger deres mening uanset deres herkomst eller hudfarve. Den handler om det gammel overherrrerdømme der har magt, midler og frihed til at gøre, som den lyster kontra den fattige, der mangler midler og muligheder på lige fod med den rige.

Oprindelig var imperialisme til at forbedre livet for undertrykte befolkningsgrupper i deres fødelande, men disse magtfulde sover lidt, der hvor de ellers skulle hjælpe i nutiden.

hipstere o.lign. burde jo egentlig, desværre, nu let kunne finde lige så meget at protestere mod, som hippierne mod vietnamkrigen.