Baggrund
Læsetid: 6 min.

Den nødlidende liga

Kære Gud, lad os slippe for endnu en sæson, hvor FCK brænder Superligaen af og sikrer sig mesterskabet inden påske
Kultur
16. juli 2011
Indkøb. AGF er et af de hold,   der har købt godt ind og har forstærket superligatruppen. Blandt andet med angriberen Søren Larsen.

Indkøb. AGF er et af de hold, der har købt godt ind og har forstærket superligatruppen. Blandt andet med angriberen Søren Larsen.

Keld Navntoft

Hvis man vil vide, hvor grelt det står til dansk fodbold, kan man med fordel skæve til Aalborg.

Her finder man Superligaens hårdest pressede sportsdirektør i skikkelse af AaB's Lynge Jacobsen. Sidste sæson var hans mandskab få minutter fra at rykke ned, og han burde derfor i disse dage være travlt beskæftiget med at forstærke truppen, så de stolte nordjyder ikke skal trækkes gennem endnu en opslidende sæson i kamp med nedrykningsspøgelset.

Det er han bare ikke. I stedet er Lynge Jacobsen kastet ud i det, som man på engelsk ville kalde damage limitation: nemlig at begrænse skaderne, efter at hans i forvejen skrøbelige mandskab er blevet yderligere svækket efter sæsonafslutningen.

Således har nordjyderne måttet tage afsked med de to stærke lejesvende Michael Lumb og Morten 'Duncan' Rasmussen, der begge spillede en stor rolle i klubbens succesfulde redningsaktion i foråret. Den rutinerede målmand Karim Zaza har ikke fået forlænget sin kontrakt, og kantspilleren Daniel Christensen samt marginalspillerne Michael Sten Nielsen og Ibekwe Chijioke er også blevet fritstillede. Og for at gøre en svær situation værre, blev holdets forsvarsspiller Dennis Marshall fra Costa Rica dræbt ved en trafikulykke i sit hjemland i sidste måned.

Og hvor mange spillere har Lynge Jacobsen så hentet ind i truppen for at supplere for alle disse tab?

To styk. Fra landets lavere rækker.

Fejlslagne investeringer

Dels Nicholas Godtfredsen, en 22-årig forsvarer fra Aarhus Fremad i anden division, der i første omgang bliver hentet til klubben som en udviklingsspiller, og som på sigt skal indgå i truppen til kampene.

Og dels den tidligere FC Fredericia-målmand Carsten Christensen. Han indkøbes som erstatning for den hidtidige reservemålmand, 20-årige Nicolai Larsen, der skubbes op som førstevalg mellem stængerne.

Nogen egentlig forstærkning af start-elleveren har Lynge ikke hentet. Og den er heller ikke på trapperne. Sportsdirektøren bekræftede selv dette faktum for nylig, da han beskrev bestræbelserne på at hente en ny målmand og forsvarsspiller til klubben med ordene:

»Der er tale om gode spillere til de to pladser. Men nej, det er ikke spillere på landsholdsniveau.«

Sportsdirektørens udtalelse illustrerer de seneste års deroute for den stolte nordjyske klub, der almindeligvis foretrækker at regne sig blandt landets fem store traditionsklubber sammen med AGF, OB, Brøndby og FC København og som for ganske få år siden gjorde en flot figur i Champions League og EuroLeague.

Nu er holdet tvunget til at fiske ukendte spillere op fra de lavere rækker til marginalpladser i truppen. Og Lynge har så ganske ret, når han siger, at der ikke er tale om 'landsholdsklasse'. Det er der så langt fra.

Årsagen til nordjydernes nedtur er ganske enkel. Det er økonomien, der ikke er i orden. AaB har simpelthen ikke kongens mønt. De over hundrede millioner, som klubben tjente på sit Champions League-eventyr, er for længst brændt af på fejlslagne investeringer i primært ejendomme. Og da klubben i maj i år rejste 39 millioner kroner på aktiesalg ja, så gik stort set hele beløbet på at afvikle gæld.

Så Lynge er tvunget til at trække på sine velkendte prangerevner og sit store netværk blandt klubber i hele det nordjyske og håbe, at han lige netop får flikket en trup sammen, der er stærk nok til, at den kan holde sig på den rigtige side af nedrykningsstregen i den kommende sæson.

Laveste niveau i otte år

Hans eneste trøst må være, at han ikke står alene med disse problemer. Regnskaberne bløder over en bred kam i hele Superligaen. En nylig analyse fra Idrættens Analyseinstitut viste, at Superligaklubberne i det seneste regnskabsår samlet tabte 170 millioner kroner.

Denne udvikling udgør en direkte trussel mod konkurrencen og spændingen i toppen af ligaen hvilket tilstandene i en klub som Brøndby er et perfekt eksempel på.

Netop Brøndby burde med sin store fanskare, fornemme historie og attraktive placering på den folkerige Vestegn være en naturlig førsteudfordrer til FCK. Men svage sportslige resultater og dyre fejlindkøb har udhulet økonomien hos de blå-gule, der nu er fanget i en negativ spiral, hvor den manglende succes udhuler det økonomiske fundament, der skulle skabe grundlaget for klubbens comeback.

Således faldt klubbens tilskuertal på hjemmebane sidste år til omkring 255.000 hvilket er det laveste niveau i otte år. Og entré- tv- og præmieindtægterne er rutsjet ned fra 58 millioner kroner i 2008 til 39 millioner kroner i 2010.

I det hele taget er Brøndby i tilbagegang på stort set alle parametre, hvilket selvsagt indsnævrer klubbens sportslige ledelses muligheder for at opruste truppen til et niveau, hvor den for alvor kan tage kampen op med FCK.

Det ses da også tydeligt på transferaktiviteterne ude på Vestegnen. Indtil videre har Brøndby sagt farvel til syv spillere: Mikkel Bischoff, Daniel Wass, Ousman Jallow, Bruno, Pierre Kanstrup, Azad Corlu og Peter Madsen.

Og goddag til én. Mikkel Thygesen. Som oven i købet blev hentet på en fri transfer i FC Midtjylland.

Brøndby hævder ganske vist, at de også leder efter en angriber og en defensiv midtbanespiller, men deres økonomiske råderum er begrænset.

Heller ikke OB og FC Midtjylland har nogen større formue at trække på. Og dermed tyder alt på, at vi styrer mod endnu en sæson, hvor FCK vil cruise mod guldet uden at møde reel konkurrence undervejs.

Sådan en udvikling vil ikke blot kede fodbolddanmark til døde. Den vil også underminere den folkelige interesse for Superligaen, som klubberne lever af. Faresignalerne er allerede til at få øje på:

I sidste sæson faldt tilskuergennemsnittet til kampene således til det laveste niveau siden 2001/2002.

Og for nylig var Divisionsforeningen nødt til at trække udbuddet af tv-rettighederne for Superligaen i de næste tre år (2012 2015) tilbage, fordi ingen af tv-selskaberne bød de ønskede minimumspriser. Dalende seertal og tilskuertal i sidste sæson har været et problem for tv-selskaberne, der efter alt at dømme har tabt penge på den nuværende tv-aftale og ønsker en lavere pris for at forlænge den.

Forstærker truppen

Der er kort sagt tale om en selvforstærkende effekt, hvor den manglende spænding i toppen af dansk fodbold underminerer klubbernes muligheder for at genskabe spændingen fordi de ikke er i stand til at opruste sportsligt.

Så til alle dem, der påstår, at FCK's succes i Europa smitter af på hele Superligaen: I kan godt pakke sammen. Hvis vi får endnu en sæson, hvor FCK brænder Superligaen af og sikrer sig Danmarksmesterskabet omkring påske, vil det være katastrofalt for den folkelige interesse for dansk topfodbold.

Det er dog ikke doom and gloom det hele. I det mindste kan vi glæde os over, at vi har fået AGF tilbage i landets fineste række. De hvidblusede fantaster fra Fredensvang er altid et underholdende indslag i 'suppen', uanset om de kæmper med om medaljer (hvad de altid forventer at gøre) eller slås mod nedrykning.

Og i den kommende sæson ser det faktisk ud til, at de hårdt prøvede fans fra Århus får noget at glæde sig over. AGF har købt rigtig fornuftigt ind i løbet af sommeren. Søren Larsen, Emil Ousager og Atle Roar Håland ligner fornuftige forstærkninger af en trup, der i forvejen holder et udmærket niveau og som har sit største aktiv i træner Peter Sørensen: en kløgtig og jordbunden strateg, der tidligere har fungeret som hjælpetræner for Ståle Solbakken i Ham-Kam, og som med sikker hånd har orkestreret traditionsklubbens tilbagekomst i Superligaen.

Nu skal han etablere AGF i 'suppen', og det skal han have held og lykke med, for galehuset fra Fredensvang og ikke mindst dets store fanskare har været savnet i toppen af dansk fodbold.

Velkommen tilbage, GF!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Aaen

Hvorfor skal fodbold-klubber investere i ejendomme? De skal vel investere i spillere eller hyr?

---

Mht. om FCK vinder det danske mesterskab igen i år 2012, så ja, det gør de. Sådan er virkeligheden nemlig også i England, i Skotland, i Tyskland, Italien, Frankrig mv. - kun de store klubber vinder turneringerne...